Nadbiskup Barišić primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Split, 30. svibnja 2019.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi, održanoj 4. ožujka u OŠ kraljice Jelene u Solinu, postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola.

Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škola. Među osnovnoškolskim ekipama na primanju su nazočile ekipe Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić, Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić i Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Krivodola s mentoricom Slavom Ćelić. U kategoriji srednjih škola na primanju su bile ekipe iz Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice s. Stele Mijić, III. gimnazije iz Splita s mentoricom Anom Gelo i IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita s mentorom Nikolom Milanovićem.

U međuvremenu je u Osijeku i Đakovu, od 3. do 5. travnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali zavidno znanje na temu „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“. U kategoriji osnovnih škola drugo i treće mjesto osvojile su ekipe iz Splitsko-makarske nadbiskupije: OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola i OŠ „Tučepi“ iz Tučepi. Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ osvojila je četvrto mjesto u kategoriji srednjih škola.

Predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji uspjeh na državnom natjecanju. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Na kraju je posebno zahvalio nadbiskupu Barišiću što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa nadbiskup Barišić čestitao je ne samo učenicima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, kao i njihovim obiteljima bez čije podrške ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i nadbiskupijskim članovima državnog povjerenstva koji su zaslužni za organizaciju natjecanja. „Znanje koje ste stekli je korisno i poželjno jer pomaže čovjeku širiti horizonte, no još važnije je zajedništvo koje ste gradili. Ponosan sam na vas i hvala što ste svoju obitelj, župnu zajednicu i Nadbiskupiju predstavili u najboljem svijetlu“, istaknuo je mons. Barišić i izrazio nadu da će učenici u hrvatskim svecima, koje su upoznali proučavajući građu za natjecanje, pronaći uzore vlastitog kršćanskog življenja.

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, poklonio knjigu pape Franje „Deset zapovijedi“, CD Sudamja fest 2019. te krunicu i medaljicu s nadbiskupovim grbom. U ime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalila Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene iz Solina, te izrazila veliko zadovoljstvo što je upravo njezina škola bila domaćin nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka.

U nastavku susreta nadbiskup je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane sv. Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Na jugoistoku Rumunjske postoji ikona Rasplakane Gospe za koju se vjeruje da je 1699. godine plakala 26 dana. Ikoni se pripisuje čudesno ozdravljenje od sljepoće stoga joj na blagdan Velike Gospe hrle tisuće hodočasnika.

Humor

- Tko je najveći grješnik Starog zavjeta? – Mojsije. Odjednom je pogazio svih deset zapovijedi.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)