Nadbiskup Kutleša primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Split, 27. svibnja 2022.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša primio je u petak, 27. svibnja, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu osam vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi, održanoj 15. ožujka ove godine, postigle najbolje rezultate osvojivši prva četiri mjesta u kategorijama osnovne i srednje škole. Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škola, a susretu je nazočio i splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

Među osnovnoškolskim ekipama prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Žnjan-Pazdigrad“ iz Splita pod vodstvom mentora don Ante Čotića. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole „Tučepi“ iz Tučepi s mentoricom Marinom Šimić. Treće mjesto osvojili su natjecatelji Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Brela s mentorom Tonijem Trutinom, a četvrto mjesto osvojila je Osnovna škola „Tin Ujević“ iz Krivodola s mentoricom Slavom Ćelić.

P1710129

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković, druga je bila Gimnazija dr. Mate Ujevića iz Imotskoga s mentorom Viktorom Bušićem. Treće mjesto osvojila je Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira s mentoricom Anitom Vuletin, a četvrto mjesto IV. gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita s mentorom Nikolom Milanovićem.

U međuvremenu, u Zadru od 2. do 4. svibnja, održano je državno natjecanje iz vjeronauka na kojemu je, uz dvije prvoplasirane ekipe, sudjelovalo još pet ekipa Splitsko-makarske nadbiskupije po kriteriju izvrsnosti.

Na početku se nazočnima obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Predstavio je nadbiskupu Kutleši pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu izvrsne rezultate. Ove godine na nadbiskupskoj olimpijadi sudjelovalo je oko 1000 učenika. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Na kraju je posebno zahvalio nadbiskupu Kutleši što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje u prostorijama Ordinarijata. Zahvalio je, također, nadbiskupu Barišiću što je uvijek radosno sudjelovao u svim vjeronaučnim projektima.

 

Nadbiskup Kutleša čestitao je ne samo pobjedničkim ekipama, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, ali i njihovim obiteljima bez čije potpore ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitao im je na uloženom trudu naglasivši da uvijek u životu nakon napornog rada dolazi nagrada. Uloženo vrijeme u istraživanje i stjecanje novih spoznaja i onoga važnoga dobro je utrošeno vrijeme, jer čovjek nije samo sastavljen od materijalnog nego i duhovnoga koje ga drži u ravnoteži. Nadbiskup Kutleša se osvrnuo na temu olimpijade „Sveti Ignacije Loyolski i Družba Isusova“ kazavši da je i sam dobro upoznao život tog velikog sveca i načela Ignacijeve duhovnosti tijekom četverogodišnjeg školovanja kod isusovaca u Dubrovniku. Stoga ih je ohrabrio da u prvom redu nasljeduju Isusa Krista, a onda i sv. Ignacija Loyolskog koji je svoj život posvetio obraćenju grešnika usmjerujući ih k vjeri u pravoga Boga. Nadbiskup je zazvao Božji blagoslov nad sve nazočne poželjevši im da i dalje budu vrijedni, dobri i odgovorni u životu. Nadbiskup Kutleša je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, darovao knjigu „Carlo Acutis. Geek u raju“ (Will Conquar) te društvenu igru „Znak pobjede“ (Mario Žuvela).

Svojom se čestitkom nazočnima obratio i nadbiskup Barišić te je nazočne upoznao sa simbolikom središnje dvorane sv. Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenicima je spomenuo i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Pokazao im je i TV studio Tiskovnog ureda u kojemu se u produkciji nadbiskupije snimaju dvije vjerske emisije „Vidljivi tragovi“ i „Radosna vijest“.

P1710142a

U ime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalio gospodin Željko Jurin, ravnatelj OŠ „Žnjan-Pazdigrad“ iz Splita. Čestitao je nadbiskupu Kutleši na preuzetoj službi splitsko-makarskog nadbiskupa poželjevši mu mnogo uspjeha, kao i nadbiskupu Barišiću na umirovljenju i svemu dobrome što je učinio. Naglasio je da ova djeca trebaju učitelje koji će ih učiti i odgajati, ali i Crkvu, Majku i Učiteljicu da ih odgaja i vodi putem najvećih vrijednosti života u Istini. Iskazao je spremnost da OŠ „Žnjan-Pazdigrad“ bude domaćin županijskog ili državnog natjecanja iz vjeronauka sljedeće školske godine. „Ponosni na naše učenike, ovogodišnje pobjednike, njihove mentore i sve učenice i učenike kao i djelatnike u svim školama, udijelite nam Božji blagoslov da zajedničkim snagama gradimo odgojem i obrazovanjem povjerene nam mlade ljude kako bi postali zdravi stupovi obitelji, Katoličke crkve i ljubljene nam domovine Hrvatske“, poručio je ravnatelj Jurin.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i prigodnim osvježenjem u vrtu Nadbiskupskog ordinarijata.

Silvana Burilović Crnov

 

Zanimljivosti

Naši zaposlenici rade mnogo i sretni su, objasnio je Thomas Kuwatch menadžer tvrtke. Troje radnika otpušteno je, a dvoje je dalo otkaz ne mogavši podnijeti toliku sreću.

Humor

Na jednom hrvatskom fakultetu profesor pita studenta: ‘Gdje se vidite nakon što završite fakultet?’ – ‘Na Zavodu za zapošljavanje.’ – odgovori student.

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)