Nadbiskup primio najbolje ekipe vjeronaučnih natjecanja

Split, 27. travnja 2015.

U nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, u dvorani Ivana Pavla II., u ponedjeljak 27. travnja splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je šest vjeronaučnih ekipa zajedno s njihovim vjeroučiteljima mentorima i ravnateljima škola (po tri ekipe iz osnovne i srednje škole) koje su na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi, održanoj 19. veljače ove godine u Zdravstvenoj školi u Splitu, postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta.

 prijem_nadbiskup49 natjecatelji i njihovi mentori s Nadbiskupom

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta osvojile su Osnovna škola Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice pod vodstvom mentorice Zdenke Krokar, Osnovna škola Tučepi iz Tučepi pod vodstvom mentorice Marine Šimić i Osnovna škola Stjepana Radića iz Imotskoga pod vodstvom mentorice s. Filipe Smoljo.

U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile su Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice s. Petre Šakić, Druga gimnazija iz Splita pod vodstvom mentorice s. Dolores Brkić i Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira pod vodstvom mentorice Anite Vuletin.

U međuvremenu je u Krku, od 8. do 10. travnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali pobjednički duh na temu Drugog vatikanskog koncila. Naime, u kategoriji srednjih škola ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ (Ana Katić, Ivana Alduk, Petar Krokar i Ivan Sikirica) osvojila je prvo mjesto, a ekipa Druge gimnazije (Anita Jakulj, Helena Muslim, Davorka Jerčić i Ivana Bilić) drugo mjesto na državnom natjecanju. U kategoriji osnovnih škola naša je ekipa iz Osnovne škole Kneza Trpimira (Marko Čurak, Maris Vranješ, Nensi Žurić i Matea Ivančić) osvojila drugo mjesto na državnom natjecanju.

prijem_nadbiskup53

pobjednici državnog natjecanja - učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije

Predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako vjeroučenici iz naše Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji veliki uspjeh na državnom natjecanju. Naglasio je kako je vjeronauk prepoznatljiv u školi i preko vjeronaučne olimpijade jer je natjecanje iz vjeronauka specifično u odnosu na ostala predmetna natjecanja jer promiče ne samo znanje i izvrsnost pojedinaca nego zajedništvo i ekipni rad. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Na kraju predstojnik je posebno zahvalio nadbiskupu Barišiću što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

prijem_nadbiskup25

tijekom prijema u dvorani Ivana Pavla II.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa na postignutom uspjehu nadbiskup Marin Barišić je čestitao ne samo njima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, kao i članovima državnog povjerenstva za organizaciju natjecanja iz naše nadbiskupije. Osvrćući se na važnost ekipnog učenja i rada u vjeronaučnom natjecanju, nadbiskup je istaknuo kako je to upravo u duhu II. vatikanskog sabora. „Učeći o temi Koncila, pripremajući se za natjecanje, vi niste učili samo informacije i sadržaj nego i metodu rada. U našem životu, u obitelji, Crkvi, društvu - naglasio je nadbiskup - potrebna je koncilijarnost, sinodalnost, zajedništvo hoda i raspravljanja. To je potrebno najprije u razredu, u školi, a kasnije i u društvu jer nije dobro za naše društvo ako ćemo sutra imati samo pasivne individualce. Dobro je da imamo one koji će svojim talentima aktivno sudjelovati, raspravljati, suodlučivati i doprinositi“ - istaknuo je nadbiskup. Zatim je nadbiskup izrazio zadovoljstvo što su se u pripremanju za natjecanje mladi sudionici susreli s glavnim temama II. Vatikanskog koncila jer se Koncil pokazao kao važna prekretnica u povijesti ne samo Crkve nego cijelog čovječanstva. Crkva se nastojala približiti svijetu, a svijet pokušao bolje upoznati Crkvu i Radosnu vijest života. Na kraju je nadbiskup potaknuo sve nazočne na osobni rast, na ljudsko i kršćansko sazrijevanje u duhu Koncila posebno poručivši učenicima: „Vjerujem da će nakon ovog natjecanje ostati vaše zajedništvo, prijateljstvo i suradnja te da ćete biti kvasac za bolje i humanije društvo i svijet.“

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, poklonio prigodne knjige i krunicu, a u ime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom prijemu, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalila prof. Ivanka Kovačević, ravnateljica Druge gimnazije u Splitu.

U nastavku susreta nadbiskup je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, kao i s nadbiskupskom kapelom koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji. Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Zdravka Andrijašević

foto galerija - foto Zdravka Andrijašević

Zanimljivosti

Dizajn odora papine Švicarske garde pripisuje se Michelangelu osobno.

Humor

Kuca Muji neko na vrata, on otvori, kad ono Smrt: ‘Došla sam vam uzeti dušu!’ Mujo: ‘Fato, dušo, došao neki čovjek u crnom po tebe.’

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)