Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu

Kaštel Stari, 24. veljače 2010.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za osnovne škole, na temu: „Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika“, održana je 24. veljače 2010. u Osnovnoj školi „Prof. Filip Lukas“ u Kaštel Staromu.

Od 58 ekipa iz različitih škola, koje su sudjelovale na međuškolskom natjecanju, na nadbiskupijskom natjecanju sudjelovalo je 26 školskih ekipa koje su ostvarile najbolje rezultate.

natjecanje vjeronauk6

prije početka natjecanja

Na početku je škola domaćin upriličila prigodni kulturni program kojega je vodio Ante Lojić Kapetanović, učenik VIII. razreda škole domaćina. Program je započeo pjevanjem državne himne u izvedbi školskoga zbora pod ravnanjem Đurđice Kalebić, profesorice glazbene kulture. Prigodnu molitvu predvodili su brat i sestra Filip i Anđela Miličević nadahnujući se na tekstovima bl. Alojzija Stepinca: „Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači!“ Molitva je završila pjevanjem pjesme svih sudionika „Isuse, volim Te!“

Natjecatelje je najprije pozdravio i zaželio im dobrodošlicu gosp. Petar Mustapić, ravnatelj OŠ „Prof. Filip Lukas“, istaknuvši posebno zadovoljstvo što je njegova škola izabrana za domaćina vjeronaučne olimpijade. Katica Radačić, predsjednica Nadbiskupijskog povjerenstva za vjeronaučnu olimpijadu, pozdravila je sve nazočne posebno naglasivši kako je OŠ “Prof. Filip Lukas“ postala domaćin natjecanja zaslugom učenika ove škole jer su prošle godine osvojili na nadbiskupijskoj kao i na državnoj razini drugo mjesto. Nadbiskupijsku vjeronaučnu olimpijadu svojom su nazočnošću uzveličali visoki predstavnici grada Kaštela: gradonačelnik Joško Berket koji je ujedno i pozdravio vjeroučenike, dogradonačelnica Marinka Parčina i predsjednik gradskog vijeća Darko Varnica. Oni su ujedno pripremili prigodne poklone za dvije prvoplasirane ekipe. Na kraju se natjecateljima obratio i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije gosp. Ante Radovčić, stručni savjetnik u županijskom uredu za prosvjetu.

natjecanje vjeronauk5

pisalo se s pouzdanjem u Boga

Nakon pozdravnih govora učenici Osnovne škole „Prof. Filip Lukas“ izveli su dramski prikaz koji govori o jednoj crtici iz školskih dana maloga Lojzeka. Kulturni program završio je pjevanjem školske himne i pjesme „Krist na žalu“ u izvedbi školskoga zbora. Cjelokupni kulturni program animirala je vjeroučiteljica Nives Vilić.

Potom je uslijedilo samo natjecanje koje je vodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda, a sastojalo se od tri dijela: pisanog testa, tombole i Isusova milijunaka. Pisani test učenici su pisali pojedinačno, a bodovi su se zbrajali za cijelu ekipu. Ekipa je mogla osvojiti maksimalnih 280 bodova. Nakon rješenja testa učenici su se osvježili hranom i sokovima te proveli vrijeme u zajedničkom druženju u organizaciji škole domaćina, dok je u međuvremenu Povjerenstvo s vjeroučiteljima mentorima ispravljalo testove.

natjecanje vjeronauk 1 256x300Učenici su nestrpljivo iščekivali nastavak natjecanja koji je započeo objavom privremene ljestvice poretka nakon pisanog testa. Uz činjenicu da je većina učenika pokazala vrlo dobru pripremljenost i znanje na pisanim testovima, vrijedno je spomenuti da je troje učenika stopostotno riješilo test sa 70 bodova (Kristina Kondža, Matea Gudelj i Josip Galić), a jedna je učenica imala 69 bodova (Mihaela Botić).

Drugom krugu natjecanja pristupilo je svih 26 ekipa rješavajući tombolu u kojoj se moglo osvojiti 30 bodova. Ovaj dio rješavao se ekipno, a bodovi su se pribrajali već osvojenim bodovima s pisanog testa. I u ovom krugu ekipe su pokazale vrlo visoko znanje tako da se nisu dogodile značajnije promjene na ljestvici. Natjecanje je dodatno učinilo napetijim „pripetavanje“ za peto mjesto između OŠ „Stjepan Radić“ iz Imotskoga i OŠ „Tučepi“ iz Tučepi. Tek u sedmom krugu Imoćani su pobijedili i tako se plasirali u završnicu.

Pet najboljih ekipa plasiralo se u završni krug: „Tko želi biti Isusov mili-junak?“ U ovoj igri moglo se osvojiti maksimalnih 20 bodova. Međutim, nije se dogodila nikakva promjena na tablici, budući da su sve ekipe osvojile maksimalan broj bodova. Ili su pitanja bila prelagana, ili su učenici bili doista odlično pripremljeni?

natjecanje vjeronauk3natjecatelji nestrpljivo iščekuju rezultate

 

Konačni poredak izgledao je ovako:

1. OŠ „Sućidar“ – Split, 326 bodova (Matea Gudelj, Luka Donadini, Josip Galić i Andrea Vodanović, voditelj vjeroučitelj don Ivan Čotić)

2. OŠ „Ivan Mažuranić “ – Han, 315 bodova Ivana Poljak, Ivna Mravak, Petra Maglica, Ines Barać, mentor vjeroučiteljica s. Vjera Gulić)

3. OŠ „Kamešnica“ – Otok, 309 bodova (Sara Pavlinušić, Kristina Đula, Kristina Kondža, Sara Norac-Kljajo, mentor vjeroučiteljica Vesna Škopljanac Mačina)

4. OŠ „Knez Mislav“ – Kaštel Sućurac, 293 boda (Toni Durdov, Petra Kaselj, Zrinka Hrgović, Tino Melvan, mentor vjeroučitelj Joško Krokar)

5. OŠ „Stjepan Radić“ – Imotski, 287 bodova (Antonela Galić, Magdalena Vujčić, Ante Petrović, Manuela Bašić, mentor vjeroučiteljica s. Filipa Smoljo)

 

natjecanje vjeronauk1 300x225Sve ekipe dobile su priznanje o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet ekipa posebno je nagrađeno vrijednim knjigama od strane Splitsko-makarske nadbiskupije. Također, nadbiskupija nagrađuje 9 najuspješnijih ekipa i članove povjerenstva jednodnevnim izletom u Krašić i Zagreb koji će se realizirati 13. ožujka ove godine. Našu će nadbiskupiju na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi, osim dviju provplasiranih ekipa, OŠ Sućidar iz Splita i OŠ Ivan Mažuranić iz Hana, predstavljati i ekipa OŠ Kamešnica iz Otoka te OŠ Knez Mislav iz Kaštel Sućurca koje će sudjelovati na državnom natjecanju prema kriteriju izvrsnosti. Državno natjecanje će se održati od 19. do 21. svibnja.

pobjednici čekaju svečano proglašenje

Želimo im puno sreće i uspjeha!

Josip Periš

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NADBISKUPIJSKA VJERONAUČNA OLIMPIJADA ZA OSNOVNU ŠKOLU 2010.

Red.
br.

učenici

škola

mentor

bodovi

1.

Luka Donadini
Josip Galić
Andrea Vodanović
Matea Gudelj

OŠ „Sućidar“, Split

Don Ivan Čotić

326

2.

Ivana Poljak
Ivna Mravak
Petra Maglica
Ines Barać

OŠ „Ivan Mažuranić“, Han

s. Vjera Gulić

315

3.

Sara Pavlinušić
Kristina Đula
Kristina Kondža
Sara Norac-Kljajo

OŠ „Kamešnica”, Otok

Vesna Škopljanac Mačina

309

4.

Toni Durdov
Petra Kaselj
Zrinka Hrgović
Tino Melvan

OŠ „Knez Mislav“,
Kaštel Sućurac

Joško Krokar

293

5.

Antonela Galić
Magdalena Vujčić
Ante Petrović
Manuela Bašić

OŠ „Stjepan Radić“, Imotski

s. Filipa Smoljo

287

6.

Tomislav Mravičić
Ivana Milković
Ela Lalić
Martina Sablić-Brbić

OŠ „Tučepi“, Tučepi

Marina Šimić

267

7.

Ante Zekić
Sandro Radan
Katarina Milanović
Renata Brčić

OŠ „Knez Trpimir“,
Kaštel Gomilica

Zdenka Krokar

265

8.

Karmen Perišin
Marija Strunje
Dorotea Vodeničar
Ante Juričić

OŠ „Ostrog“, Kaštel Lukšić

Ana Biliškov

259

9.

Robert Petričević
Luka Petričević
Anja Anić Matić
Karmen Jelavić Šako

OŠ „Skalice“, Split

s. Lidija Čotić

257

10.

Antonija Stojić
Viktorija Mršić
Marija Stojić
Klara Ivanko

OŠ „Ivan Leko“, Proložac

Maja Ivanko

254

11.

Tea Bilić
Ana Glavinović
Iva Varvodić
Ana Pandža

OŠ „Ravne njive“, Split

Don Ante Čotić

241

12.

Katarina Plejić
Mihaela Botić
Nikola Grbavac
Marijo Marjanović

OŠ „Prof. Filip Lukas“,
Kaštel Stari

Anđa Dževrnja Viro

230

13.

Josip Ursić
Tino Ursić
Kristina Ribičić
Mateja Šošić

OŠ „Dr. Franjo Tuđman“, Brela

Tea Mardešić

224

14.-15.

Zrinka Šušić
Karmen Šušić
Ana Cota
Katarina Mladin

OŠ „Josip Pupačić“, Omiš

Ružica Matijević

222

14.-15.

Marija Šabić
Ante Erceg
Nikolina Blažić
Matea Krištić

OŠ „Zmijavci“, Zmijavci

Ante Kujundžić

222

16.

Ivan Milavić
Marija Vuković
Petra Klarić
Tina Tokić

OŠ „Jesenice“, Dugi Rat

Darija Mladin

221

17.

Ivana Ružičić
Mario Miše
Marija Šarić
Ivna Ćavar

„OŠ „Majstor Radovan“, Trogir

Ljubica Tabak

215

18. -19.

Marko Lončar
Stjepan Penić
Blaž Ševo
Ivan Šustić

OŠ „Kralj Zvonimir“,
Seget Donji

Ariana Tomaš

212

18.-19.

Dora Knezović
Karla Đirlić
Dora Pejković
Iva Polunić

OŠ „Spinut“, Split

Ružica Maleš

212

20.

Danica Dolić
Miljenka Katić
Kristina Lovrić
Anamarija Ban

OŠ „Don Lovre Katić“, Solin

Antonija Bilokapić

208

21.

Andrea Gulić
Petra Barać
Sara Sesardić
Zvonimir Bilokapić

OŠ „Ivan Lovrić“, Sinj

Mirjana Đula
Ivana Dolić

199

22.

Tea Mihaljević
Maja Tomašević
Antonia Barać
Mirna Ivković

OŠ „Fra Pavao Vučković“, Sinj

Danja Milun

194

23.

Gloria Babić
Marta Lubina
Matea Jukić
Nikolina Kuštra

OŠ „Runović“, Runović

Snježana Bubalo

182

24.

Antonija Jurković
Jure Antunović
Anamarija Jarak
Hrvoje Ilić

OŠ „Stjepan Radić“, Metković

Mirela Raguž

174

25.

Marin Kaćunko
Matea Žuljević
Bruno Karaman
Antonia Tadinac

OŠ „Gornja Poljica“, Srijane

Stipe Ivišić

166

26.

Josipa Rašić
Josip Buklijaš
Antonio Barać
Josip Rešetar

OŠ „Vrgorac“, Vrgorac

Zlatko Bartulović

153

Zanimljivosti

Prepelice su najmanje ptice iz porodice lovnih ptica (duge oko 18 cm) i jedine selice. Mnogo bolje se čuju nego vide jer su išarane smeđim bojama što ih čini gotovo nevidljivima.

Humor

Pilot je upravljao malim avionom u kojem su se nalazile veoma važne osobe. Trebao je sletjeti na aerodrom u Seatlu (tamo je sjedište “Microsofta”), ali zbog magle nije vidio ni prst pred nosom a instrumenti su otkazali. Nakon što je bezuspješno kružio sat vremena vidio je zgradu i službenika kako radi na petom katu. Pilot otvori prozor i vikne: – Hej, gdje se nalazim? – Vi ste u avionu! – odgovorio mu je čovjek. Pilot je zatvorio prozor, okrenuo se za 275 stupnjeva, bez problema stigao do aerodroma udaljenog sedam kilometara i prizemljio se. Zbunjeni i zadivljeni putnici pitali su ga kako je uspio. – Jednostavno – reče pilot – pitanje koje sam postavio onom čovjeku bilo je jednostavno. Dao mi je točan, ali potpuno beskoristan odgovor, što znači da je službenik “Microsoftove” Službe za podršku korisnicima, a od te zgrade se brzo i lako dolazi do aerodroma.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)