Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi 2007.

Split, 24. studenog 2007.

U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, održan je stručni skup za sve vjeroučitelje u školi. Tema skupa bila je: Vrjednovanje u nastavi vjeronauka.

skup vjeroucitelji2007

Okupljenim vjeroučiteljima kojih je bilo oko dvije stotine, a pridružili su im se i vjeroučitelji Hvarske biskupije zajedno sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem, najprije se pozdravnim riječima obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Pozdravima se pridružila prof. Vesna Marović, predstojnica splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vjeroučitelje je zatim pozdravio i nadbiskup mons. Marin Barišić koji je, između ostaloga, naglasio: „Potrebno je vidjeti što mi zapravo vrjednujemo? Svaka osoba ima lice na kojem se naslućuje jedna budućnost, pa postoji opasnost da mi vrjednujemo nešto što je važno, ali ne i najvažnije. Kod vrjednovanja je potrebno uočiti što je sredstvo, a što cilj i smisao. Svakako, ovaj skup i odabrana tema pomoći će vam da vrjednujete rad učenika, ali i da sami vrjednujete svoj vlastiti rad“.

Prvo predavanje, na temu Vrjednovanje postignuća učenika, održala je prof. Đurđica Kaurloto-Martinić, viša savjetnica za stručne suradnike u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Splitu. Ona je ocijenila podjednako bitnim stručno usavršavanje i rad s učenicima, a stručno znanje nastavnika samo jednom od kvaliteta. Što se tiče samog vrjednovanja, naglasila je da vrjednovanje kao rezultat uvijek ima svrhu daljnjeg napredovanja učenika. Ono počinje već od pripreme nastavnika za rad s djecom. Proces usvajanja znanja nije jedino što učeniku dajemo. Učenike učimo i kako treba učiti, te je pri tom vrlo važno da oni sami znaju vrjednovati informaciju koju primaju. Predavačica je iznijela i neke slabosti ocjenjivanja u našim školama među kojima su: kampanjsko ocjenjivanje, nepotrebno kršenje pravila o ocjenjivanju, nesustavno praćenje te neuključivanje učenika u proces vrjednovanja. Praksa se može poboljšati tako da jasno definiramo što želimo postići. Potrebno je koristiti sve raspoložive elemente vrjednovanja i to na način da ono poticajno djeluje na učenika. U nastavi nije pitanje treba li vrjednovati, nego kako vrjednovati. No, zajedno sa svim pravilima nastavnik treba učenicima dati ljubav i sebe – naglasila je profesorica Kaurloto-Martinić.

strucni skup vjeroucitelji 1Drugo predavanje, na temu Kako vrjednovati postignuća učenika na socio-emocionalnoj razini,održala je prof. Elvira Nimac, psihologinja u Osnovnoj školi „Ante Starčević“ u Zagrebu. Ona se u svom predavanju više usredotočila na vrjednovanje skupnog rada učenika kako je već u samom obrazlaganju teme najavila, te pri tom istaknula: Socijalno-emocionalne kompetencije najbolje se razvijaju kroz skupni rad. Danas su djeca bogatija informacijama, ali su sve manje emocionalno zrela i samostalna. Krajnji cilj skupnog rada upravo i jest razvijanje socijalno-emocionalnih kompetencija kod djece. Jedini način na koji možemo vrjednovati socijalno-emocionalna postignuća jest diskretno promatranje učenika. Njegovo izvanjsko ponašanje odraz je onoga što je unutar njegove osobnosti. Ako pak učenika promatramo indiskretno, te on zna da ga promatramo radi vrjednovanja, on će se ponašati onako kako to mi od njega očekujemo pa nećemo dobiti pravu sliku o njemu. Vrlo je bitno da nastavnik pravi i pisane zabilješke o promatranju. Važno je potaknuti učenike da i sami vrjednuju kvalitetu svoga uratka. Skupina može dobiti skupnu ocjenu za određeni uradak, ali i svaki član skupine individualnu ocjenu. Natjecanje među skupinama psihologinja je ocijenila poticajnim, dok je natjecanje među pojedincima unutar razreda ili radne skupine ocijenila nepoticajnim.

Po završetku predavanja uslijedila je tematska rasprava s brojnim pitanjima iz vjeroučiteljske prakse. Profesorica Nimac je pozvala vjeroučitelje da predavanja prihvate na razini načela, a u konkretnoj praksi da ih primjene u skladu sa situacijom i mogućnostima.

Drugi dio programa odvijao se u pedagoškim radionicama raspoređenim prema stručnim vijećima vjeroučitelja. Voditelji stručnih vijeća pripremili su i vodili pedagoške radionice na temu: Praktična primjena elemenata vrjednovanja u nastavi vjeronauka.


Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Antonio Vasquez, veliki vrač glavnog meksičkog grada svakog dana se 2 puta obraća Svetoj Smrti (plastični kostur koji na sebi ima zeleni dres meksičke reprezentacije i loptu u rukama) paleći 7 svijeća, cigaru i mirišljave štapiće kako bi zaštitio svoju reprezentaciju na SP u Njemačkoj. Rituali neće pomoći Meksikancima da igraju bolji nogomet ali će spriječiti da ih netko ne začara.

Humor

Pilot je upravljao malim avionom u kojem su se nalazile veoma važne osobe. Trebao je sletjeti na aerodrom u Seatlu (tamo je sjedište “Microsofta”), ali zbog magle nije vidio ni prst pred nosom a instrumenti su otkazali. Nakon što je bezuspješno kružio sat vremena vidio je zgradu i službenika kako radi na petom katu. Pilot otvori prozor i vikne: – Hej, gdje se nalazim? – Vi ste u avionu! – odgovorio mu je čovjek. Pilot je zatvorio prozor, okrenuo se za 275 stupnjeva, bez problema stigao do aerodroma udaljenog sedam kilometara i prizemljio se. Zbunjeni i zadivljeni putnici pitali su ga kako je uspio. – Jednostavno – reče pilot – pitanje koje sam postavio onom čovjeku bilo je jednostavno. Dao mi je točan, ali potpuno beskoristan odgovor, što znači da je službenik “Microsoftove” Službe za podršku korisnicima, a od te zgrade se brzo i lako dolazi do aerodroma.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)