Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi 2007.

Split, 24. studenog 2007.

U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, održan je stručni skup za sve vjeroučitelje u školi. Tema skupa bila je: Vrjednovanje u nastavi vjeronauka.

skup vjeroucitelji2007

Okupljenim vjeroučiteljima kojih je bilo oko dvije stotine, a pridružili su im se i vjeroučitelji Hvarske biskupije zajedno sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem, najprije se pozdravnim riječima obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Pozdravima se pridružila prof. Vesna Marović, predstojnica splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vjeroučitelje je zatim pozdravio i nadbiskup mons. Marin Barišić koji je, između ostaloga, naglasio: „Potrebno je vidjeti što mi zapravo vrjednujemo? Svaka osoba ima lice na kojem se naslućuje jedna budućnost, pa postoji opasnost da mi vrjednujemo nešto što je važno, ali ne i najvažnije. Kod vrjednovanja je potrebno uočiti što je sredstvo, a što cilj i smisao. Svakako, ovaj skup i odabrana tema pomoći će vam da vrjednujete rad učenika, ali i da sami vrjednujete svoj vlastiti rad“.

Prvo predavanje, na temu Vrjednovanje postignuća učenika, održala je prof. Đurđica Kaurloto-Martinić, viša savjetnica za stručne suradnike u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Splitu. Ona je ocijenila podjednako bitnim stručno usavršavanje i rad s učenicima, a stručno znanje nastavnika samo jednom od kvaliteta. Što se tiče samog vrjednovanja, naglasila je da vrjednovanje kao rezultat uvijek ima svrhu daljnjeg napredovanja učenika. Ono počinje već od pripreme nastavnika za rad s djecom. Proces usvajanja znanja nije jedino što učeniku dajemo. Učenike učimo i kako treba učiti, te je pri tom vrlo važno da oni sami znaju vrjednovati informaciju koju primaju. Predavačica je iznijela i neke slabosti ocjenjivanja u našim školama među kojima su: kampanjsko ocjenjivanje, nepotrebno kršenje pravila o ocjenjivanju, nesustavno praćenje te neuključivanje učenika u proces vrjednovanja. Praksa se može poboljšati tako da jasno definiramo što želimo postići. Potrebno je koristiti sve raspoložive elemente vrjednovanja i to na način da ono poticajno djeluje na učenika. U nastavi nije pitanje treba li vrjednovati, nego kako vrjednovati. No, zajedno sa svim pravilima nastavnik treba učenicima dati ljubav i sebe – naglasila je profesorica Kaurloto-Martinić.

strucni skup vjeroucitelji 1Drugo predavanje, na temu Kako vrjednovati postignuća učenika na socio-emocionalnoj razini,održala je prof. Elvira Nimac, psihologinja u Osnovnoj školi „Ante Starčević“ u Zagrebu. Ona se u svom predavanju više usredotočila na vrjednovanje skupnog rada učenika kako je već u samom obrazlaganju teme najavila, te pri tom istaknula: Socijalno-emocionalne kompetencije najbolje se razvijaju kroz skupni rad. Danas su djeca bogatija informacijama, ali su sve manje emocionalno zrela i samostalna. Krajnji cilj skupnog rada upravo i jest razvijanje socijalno-emocionalnih kompetencija kod djece. Jedini način na koji možemo vrjednovati socijalno-emocionalna postignuća jest diskretno promatranje učenika. Njegovo izvanjsko ponašanje odraz je onoga što je unutar njegove osobnosti. Ako pak učenika promatramo indiskretno, te on zna da ga promatramo radi vrjednovanja, on će se ponašati onako kako to mi od njega očekujemo pa nećemo dobiti pravu sliku o njemu. Vrlo je bitno da nastavnik pravi i pisane zabilješke o promatranju. Važno je potaknuti učenike da i sami vrjednuju kvalitetu svoga uratka. Skupina može dobiti skupnu ocjenu za određeni uradak, ali i svaki član skupine individualnu ocjenu. Natjecanje među skupinama psihologinja je ocijenila poticajnim, dok je natjecanje među pojedincima unutar razreda ili radne skupine ocijenila nepoticajnim.

Po završetku predavanja uslijedila je tematska rasprava s brojnim pitanjima iz vjeroučiteljske prakse. Profesorica Nimac je pozvala vjeroučitelje da predavanja prihvate na razini načela, a u konkretnoj praksi da ih primjene u skladu sa situacijom i mogućnostima.

Drugi dio programa odvijao se u pedagoškim radionicama raspoređenim prema stručnim vijećima vjeroučitelja. Voditelji stručnih vijeća pripremili su i vodili pedagoške radionice na temu: Praktična primjena elemenata vrjednovanja u nastavi vjeronauka.


Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Deva, najveća pustinjska životinja, je pripitomljena prije čak 6 000 godina.

Humor

Misionar u prašumi na biskupovo pitanje odgovara da se ispovijedio zadnji put prije 3 godine jer je najbliži svećenik udaljen oko 300 km pa bi zbog ispovijedi morao izbivati cijeli tjedan. Biskup: “Pa postoji zrakoplov, helihopter…” Misionar: “Točno, ali let mi je malo preskup za lake grijehe, a za teške preopasan…”

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)