Nagradni izlet najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade Splitsko-makarske nadbiskupije

Dolina Neretve, 28. svibnja 2022.

Splitsko-makarska nadbiskupija već tradicionalno nagrađuje ekipe osnovnih i srednjih škola koje su bile najuspješnije na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi. Nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, u organizaciji Katehetskog ureda po četiri najuspješnije ekipe iz osnovne i srednje škole s njihovim mentorima, 28. svibnja 2022., posjetile su dolinu Neretve.

P1710342Olimpijci su najprije posjetili Metković gdje su u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš. U homiliji se osvrnuo na Isusov oproštajni govor s posljednje večere kao svojevrsnu duhovnu oporuku  svojim učenicima u kojoj sažima sve ono što im je prethodno propovijedao. Tako Isus govori o ljubavi, čuvanju njegovih zapovijedi, poslanju Duha Svetoga, progonima koji čekaju njegove učenike, ali želi im i otkriti Oca te govori o sebi kao o Sinu koji je povezan s njim. „Isus ih poziva da zaiskaju od Oca i da će im dati sve što traže da njihova radost bude potpuna. Svi mi u životu tražimo radost, ali smo svjesni da život nije protkan samo radosnim trenutcima već i razočaranjima, neispunjenim planovima i snovima. Čak i onda kad nam se ostvare neke želje nismo u potpunosti radosni zato što uvijek tražimo više. To nam pokazuje da su Isusove riječi istinite te da ljudska radost ne može biti potpuna ukoliko je tražimo u sebi ili u drugom čovjeku već nam je samo može dati Bog“, istaknuo je predstojnik Periš i pojasnio kako nam to svjedoči da u nama postoji nešto božansko, da smo slika Božja te da nas zato ništa ovozemaljsko ne može u potpunosti usrećiti. Priključivši se Kristovu pozivu don Josip je pozvao okupljene učenike da se Ocu uvijek obraćamo po Isusu koji je najveći posrednik između nas i Boga.

P1710348

Na kraju misnog slavlja župnik don Davor Bilandžić kratko je upoznao učenike i njihove vjeroučitelje sa župom sv. Nikola biskupa koja broji oko 6000 vjernika. Radi se o relativno mladoj župi koja je osnovana 1969. godine, a nova župna crkva s pastoralnim centrom završena je 2009. godine kada je i posvećena župnom zaštitniku sv. Nikoli biskupu, čije se moći čuvaju u pokrajnom oltaru. Učenici su razgledali i pastoralni centar koji je dobio ime po sluzi Božjemu o. Anti Gabriću, rođenom Metkovčaninu i poznatom misionaru u Indiji.

P1710521

Uslijedio je posjet Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću gdje su učenici mogli vidjeti Ornitološku zbirku koja je prvi put za javnost otvorena 1952. godine. Po veličini spada među najveće zbirke takve vrste u Europi te sadržava više od 340 preparata među kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih u Neretvi. U razmjerno malome prostoru preparati su razmješteni po staništima te pružaju uvid u bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trsticima, kamenjaru te melioriranim i obrađenim površinama.

Izletnici su se zatim smjestili u neretvanske lađe te zaplovili kanalima i rukavcima delte Neretve. Na lađi su uživali u domaćim jagodama te pogledu na jedno od posljednjih močvarnih područja Mediterana koje predstavlja pravo nacionalno blago Hrvatske. Zahvaljujući domaćim vodičima upoznali su se s bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta Neretve te specifičnom poljoprivredom, uzgojem voća i povrća na zemlji, otetoj od močvare, rijeke i mora. Do velikog dijela poljoprivrednih površina može se doći samo lađama, pa je posebno mjesto u životu Neretvana, a time i u priči o starim običajima i današnjem stilu života, imala upravo lađa.

P1710538

Nakon ručka na obali Neretve učenici su se zaputili u Vid gdje ih je oduševio Muzej Narona. Taj arheološki muzej osnovan je 2005. godine i prvi je muzej u Hrvatskoj izgrađen 'in situ', jedinstvenom načinu prezentacije arheološkog lokaliteta. Naime, na mjestu starorimskog naselja Narona u Vidu kod Metkovića, tijekom iskapanja 1995.-1996. godine naišlo se na senzacionalna otkrića koja su odjeknula svijetom. Pronađeno je najmanje 19 kipova i to 16 kipova rimskih careva i drugih pripadnika carske obitelji te ostaci rimskog hrama Augusteuma koji čine osnovu muzejskog postava. Postav muzeja je podijeljen na vanjski i unutarnji dio, a ukupno je izloženo oko 900 nalaza (kipovi, keramika, nakit, staklo, novac...) s različitih lokacija u Naroni koji datiraju od kraja 3. stoljeća prije Krista do 15. stoljeća poslije Krista.

P1710651

Na povratku svojim kućama učenici su posjetili Ploče i razgledali novu župnu crkvu Kraljice Neba i Zemlje. Župnik don Ante Bitunjac upoznao je učenike s nastankom župe 1961. godine i dugogodišnjim mukotrpnim naporom oko izgradnje ove velebne crkve na rivi u središtu grada, jer su Ploče bile jedini grad u Republici Hrvatskoj koji nije imao svoju crkvu. Don Ante je okupljenim učenicima i vjeroučiteljima približio zasluge višegodišnjeg župnika don Petra Mikića koji je u teškim okolnostima stvarao povijest ove župe i župne crkve. Velika i lijepa crkva, kao vrlo uspješna mješavina različitih graditeljskih stilova, posvećena je 2007. godine. Na kraju je župnik Bitunjac priredio izletnicima osvježenje u prostorijama pastoralnoga centra.

 

Pri povratku u Split učenici su još posjetili spomenik kulture Franjevački samostan i crkvu Gospina Uznesenja u Zaostrogu. Samostan nastanjuju bosanski franjevci, izbjegli iz Bosne Srebrene nakon osmanlijskog osvajanja Bosne 1463. godine. Uz grob fra Andrije Kačića Miošića, učenici su razgledali i samostansku knjižnicu s više od 30.000 knjiga i 30-ak vrijednih inkunabula, stari arhiv, kao i muzejsku samostansku zbirku s predmetima iz antike, crkvenog obrta i narodnih rukotvorina.

Puni lijepih dojmova, u zajedničkoj molitvi i pjesmi, učenici su se u kasnim večernjim satima sretno vratili svojim domovima, uz obećanje da će se i sljedeće godine prijaviti na vjeronaučnu olimpijadu.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Zaštitnik Venecije, sumnjivo lijepog grada, kako reče Thomas Mann bio je sv. Teodor dok mletački trgovci nisu 828. g. ukrali relikviju sv. Marka iz Aleksandrije.

Humor

- Lijepo je ići u školu, lijepo je vraćati se iz škole, samo mi se ne sviđa ono između.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)