Nagradno putovanje za najbolje vjeronaučne ekipe

Dubrovnik, Korčula i Mljet, 21. - 25. lipnja 2010.

Na zasluženo putovanje kojim Hrvatska biskupska konferencija najbolje ekipe s državnog natjecanja nagrađuje višednevnim izletom ove je godine krenulo najviše vjeroučenika iz Splitsko-makarske nadbiskupije: tri prvoplasirane ekipe iz osnovnih škola te drugoplasirana iz srednje škole.

 U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda od 21. do 25. lipnja vjeroučenici su u pratnji svojih mentora te nekoliko članova državnog povjerenstva proveli divne dane u Dubrovniku te na otocima Korčuli i Mljetu.

izlet olimpijada vjeronauk2010

Prvoga dana smo posjetili Dubrovnik. Kiša ne samo da je padala nego smo se ogledali ne bismo li ugledali nekakvu «Noinu arku». Za svaki slučaj. No, baš kada smo se nakon razgledavanja katedrale i Kneževog dvora odlučili pogledati grad «odozgo», tj. sa njegovih zidina, nebo nam je podarilo sunce pa je šetnja gradskim zidinama bila pravi užitak. Sljedećeg smo se dana na putu prema Korčuli zaustavili u Trstenu i razgledali Arboretum. Nakon toga smo posjetili Solanu u Stonu u kojoj se «berba soli» na tradicionalan način obavlja već oko četiri tisuće godina što je rijetkost čak u svjetskim razmjerima. Župnik nas je upoznao s prošlošću Stona, a najsvježiji među nama osvojili smo i zidine s granica nekadašnje Dubrovačke republike.

U poslijepodnevnim satima smo trajektom iz Orebića stigli u grad Korčulu. Imali smo stručnog vodiča, gospođu koja nas je detaljno upoznala s povijesnim, kulturnim i vjerskim vrijednostima ovoga grada. Trećega dana našeg izleta uputili smo se brodicom prema Mljetu. Usred toga prekrasnog nacionalnog parka prirode nalazi se otočić Sveta Marija koji se nakon komunističke vladavine konačno vratio u vlasništvo Dubrovačke biskupije koja ga polako obnavlja. Blaga ljetna kiša izmjenjivala se sa sunčanim zrakama, a mi smo se nadali pobjedi sunca kako bismo se barem malo «izguštali» u prekrasnom i kristalno čistom moru Malog jezera. Na povratku prema Korčuli smo se zaustavili na otoku Badija na kojemu je u tijeku obnova samostana iz 12. stoljeća koji je nakon povrata Crkvi dan na uporabu hercegovačkim franjevcima.

izlet olimpijada vjeronauk2010a

Pretposljednjeg dana posjetili smo Blato na Korčuli gdje smo slavili svetu misu i čuli najvažnije podatke iz života blaženice s. Marije Propetog Petković. Otočić Proizd na kojemu smo proveli ostatak dana u druženju i kupanju po prekrasnom vremenu bio je pravo otkriće za mnoge i potvrda o ljepoti naše obale kakve nadaleko nema. Na povratku u Korčulu zaustavili smo se u Veloj Luci gdje se u čast fešte svetoga Ivana odvijala tradicionalna regata. Tu je don Ivan Čotić, opravdano odsutan, preko svojih posrednika sve počastio sladoledom, a mi mu poželjeli sretan imendan.

Izlet je bio prebogat sadržajem, a u vrlo ugodnom društvu bio i prava prigoda za odmor. Nadamo se da će ovaj divan doživljaj još više pojačati motivaciju svih vjeroučenika za daljnjim sudjelovanjem u natjecanju iz vjeronauka.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Po mentalitetu i jeziku, Isusu, neposrednom krugu njegovih učenika i prvih kršćana u Palestini koji su činili prvu Crkvu, najbliža je sirijska kultura.

Humor

Da žive u današnje vrijeme: Sveti Jure bi se našao na meti društva za zaštitu životinja i vjerojatno dekanoniziran. Homer bi bio suđen zbog klevete i širenja lažnih vijesti. Mojsije bi bio optužen za izazivanje opće opasnosti i remećenja eko-sustava. Aladin bi pokušao protrljati žarulju i ubila bi ga struja. Cezar bi bio svrgnut zbog neodgovorne politike na Rubikonu i osuđen zbog nezakonite kocke. Odisej bi se, nakon povratka kući, suočio s brakorazvodnom parnicom kao odštetom za neredovito ispunjavanje bračnih dužnosti i prijevaru. Kraljević Marko bi dobio trajnu zabranu za jahanje zbog pijanstva, kao i tužbu zbog navođenja životinja na alkoholizam i uništavanje putne infrastrukture. Edip bi pronašao dobrog psihoanalitičara i izbjegao incest. Orfej bi se drogirao i izdavao albume za “Croatia records”. Kaligula bi bio gradonačelnik. Nostradamus bi imao agenciju za proricanje i plaćeni termin na Net-TV. Tesla bi i dalje bio ispred svog vremena.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)