Održan međunarodni TCI seminar

Split - Sinj, 31. kolovoza - 4. rujna 2022.

Svatko je od nas jedinka za sebe, ali nam je svijet zajednički“, misao je to Ruth C. Cohn koja je u srcima glasno zazvonila tijekom međunarodnog TCI seminara, održanog u Splitu od 31. kolovoza do 4. rujna 2022. u franjevačkom samostanu na Trsteniku.

 

Seminar je organizirao Katolički bogoslovni fakultet u suradnji s Ruth Cohn Institutom u Berlinu i ogrankom u Beču. Voditeljice seminara bile su Reingard Lange, mag. phil., Melanie Mutter M.A. i prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Sudjelovalo je 35 polaznika među kojima su bili sveučilišni profesori, mentori, 12 vjeroučitelja, svećenici, redovnice, redovnici, doktori znanosti, magistri, liječnica i drugi zainteresirani.

Svojim osobnim pristupom polaznici su, aktualizirajući temu: „Slušanje različitih - Kako TCI pomaže u rješavanju konflikata i osjećaja isključenosti“, kreirali jedinstvo u različitosti, svjedočeći iskustvo živog učenja kojim su učvrstili temelje zajedništva, iskazujući osjećaje pripadnosti, privrženosti i jedinstvenosti. Radno ozračje bilo je veoma ugodno, motivirajuće, nadahnjujuće, poticajno. To su oni kontemplativni trenutci koji u ugodnom ambijentu, uz suradnju i sinergiju svih sudionika, oslobađaju kreativnost svakog pojedinca (fotogovor, molitveno, usmeno, likovno, scensko, pisano stvaralačko izražavanje) i nude „žetvu“ obilatu.

 

Fotogalerija: fra Ante Vučković

TCI potiče razvoj naše osobnosti i komunikacijskih vještina. Ovaj seminar doprinio je unaprjeđenju kompetencija potrebnih u vjeronaučnoj nastavi, osobito socijalnih kompetencija vođenja/vođenja tima, razgovora, osobnih kompetencija vladanja sobom, (samo)vođenja, mirnog ulaska u odnose te metodičko-didaktičkih kompetencija neophodnih u odgojno-obrazovnom procesu. Učeći živo, međusobnom tematski centriranom interakcijom, uz certificirane učitelje, oslobađamo svoje ja otkrivajući smisao i radost u vlastitom radu, jačajući samostalnost i odgovornost u komunikaciji s drugima. JA uzimam od MI i ONO za moj GLOBE.

Naučili smo kako je u komunikaciji važno govoriti u svoje ime, suzdržati se od interpretacije, govoriti o sebi, a ne o drugima, kada pitaš reći što to pitanje za tebe znači. Evocirajući vlastita iskustva, vježbajući konfliktne obrasce i primjere kolegijalnog savjetovanja, načinili smo  kolaž/panoramu naših vještina u rješavanju konflikata i upoznali komunikacijske palice koje ne bismo trebali koristiti.

Učeći živo, dobili smo odgovore na  mnoga pitanja: Kako mogu analizirati i dublje razumjeti konflikt? Kako se ponašam u konfliktima? Tko ili što je tome doprinio? Što znači riješiti konflikt? „Konflikt riješiti, znači riješiti se konflikta!“ Što čini učenje živim za mene? Koliko vodim računa o sebi? i dr. „Slika je jasnija ako je promatramo izvan okvira.“

Posebno nadahnjujući bio je cjelodnevni izlet u Sinj gdje smo u Gospinu okrilju otkrili nove horizonte ljepote učenja i poučavanja radeći u paru/skupinama i sudjelujući u euharistijskom slavlju. U Sinju je s nama bila i Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk u AZOO-u. Svim polaznicima međunarodnog Seminara „Interakcije usmjerene na temu prema Ruth C. Cohn“ (TCI), Katolički bogoslovni fakultet i Ruth C. Cohn Institut izdali su potvrdu o stručnom usavršavanju temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Branka Mlinar

 

Zanimljivosti

Na jugoistoku Rumunjske postoji ikona Rasplakane Gospe za koju se vjeruje da je 1699. godine plakala 26 dana. Ikoni se pripisuje čudesno ozdravljenje od sljepoće stoga joj na blagdan Velike Gospe hrle tisuće hodočasnika.

Humor

- Tko je najveći grješnik Starog zavjeta? – Mojsije. Odjednom je pogazio svih deset zapovijedi.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)