Održan prvi tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje u Splitu

Split, 20. ožujka 2023.

Prvi tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije održan je od 24. veljače do 10. ožujka 2023. u Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića u Splitu. Tečaj su vodile članice Hrvatske udruge ikonopisaca „Josip Ružić“, restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i predsjednica udruge Lidija Piskač, mag. theol., dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu. 

Vjeroučitelji su se upoznali s osnovama tehnike ikonopisanja i praktično usvojili cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja do pozlate ikone. Ikonopisanje je meditiranje Svetoga pisma bojama, slikanje koje je izvire iz iskrene duboke nutarnje molitve pa su se polaznici upoznali i s molitvom srca na praktičan način te povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja. Vjeroučitelji su ikonopisali lik Blažene Djevice Marije s golubicom (ikona Pneumatofora, poznata i kao Zaručnica Duha Svetoga) i uspješno završili svoje prve ikone. Naučili su interpretirati ikonu Pneumatoru i usvojili osnove čitanja ikone. Slikanje, učenje, šutnja i zajednička molitva krunice i molitve srca stvorili su lijepo duhovno i kreativno ozračje u kojem su se polaznici mogli odmoriti od svih obaveza i obnoviti duhovno za nove izazove.

Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli, razvija estetsku dimenziju, a zasigurno će pomoći u vještinama rada s djecom i mladima u vjeronauku. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima; tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. st.

 

 

Nove ikone vjeroučitelja svečano su blagoslovljene 20. ožujka 2023., u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića u Splitu. Svetu misu i blagoslov predvodio je fra Ante Vučković koji je istaknuo da komad običnog drveta i malo kaotične boje može postati nešto ovako lijepo zato što smo ugradili dio sebe u to i udahnuli mu duh. Tako i mi u životu dobijemo meso, kosti i krv i pozvani smo od toga napraviti život u punom smislu te riječi.

Nakon blagoslova vjeroučitelji su ikone ponijeli svojim kućama gdje su zasigurno dobile posebno mjesto.

Sve dodatne informacije o samom tečaju, kao i Vaše upite možete poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Lidija Piskač

Zanimljivosti

Prema Dioklecijanovom ediktu o cijenama iz 301. (ulomci pronađeni u Aphrodisiasu u Turskoj) učitelj u osnovnoj školi imao je mjesečnu plaću po dječaku jednaku plaći zidara, stolara, tesara, kovača, pekara, vapnara, polagača kamenih pločnika, kolara, graditelja riječnih brodova, štukatera dnevno s prehranom.

Humor

Neki poduzetnik upitao svog župnika: Kome se trebam moliti da mi financijska dolazi rjeđe? – Najbolje sv. Bartulu! Njega su živog oderali, pa zna kako Vam je.

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)