Održan radni sastanak predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja

Split, 18. rujna 2021.

Redoviti sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda (Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Hvar) i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja koje pokriva splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 18. rujna 2021. godine u Splitu. Cilj sastanka bio je najprije osvrt i analiza stručnog usavršavanja u protekloj školskoj godini, a zatim planiranje i usuglašavanje kalendara rada te tematsko osmišljavanje stručnih skupova na nad/biskupijskoj razini i razini županijskih stručnih vijeća u novoj 2021./2022. školskoj godini.

ŽSV 1

Nakon kratke molitve predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uputio je pozdravnu riječ okupljenim sudionicima sastanka i zahvalio im na aktivnoj višegodišnjoj suradnji i angažmanu. Potom se Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, osvrnula na realizaciju programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koji je unatoč epidemiološkim mjerama u potpunosti ostvaren. Tako su održana dva biskupijska stručna skupa – o korelaciji Tjelesne i zdravstvene kulture i Vjeronauka te o općeljudskim i socijalnim vrednotama u nastavi vjeronauka u svjetlu enciklike Fratelli tutti. Također su održana po tri županijska stručna vijeća u kojima se raspravljalo o različitim aspektima novog Kurikula katoličkog vjeronauka. U svim biskupijama je održana i redovita duhovna obnova vjeroučitelja, svjesni da je duhovna dimenzija konstitutivni dio vjeroučiteljeva identiteta i poslanja.

ŽSV 2

U završnom i ujedno glavnom dijelu sastanka usuglašeni su termini stručnog usavršavanja u novoj 2021./2022. školskoj godini. Okvirna tema prvog međubiskupijskog stručnog skupa u studenome 2021. godine bit će o izazovima novih religioznih pokreta, a drugog u lipnju 2022. godine o temeljnim odrednicama najnovijeg katehetskog direktorija. Uvažavajući smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja i AZOO za središnje teme županijskih stručnih vijeća dogovoreni su i usuglašeni sljedeći radni naslovi: vrednovanje učeničkih postignuća s posebnim potrebama, aktualizacija kao povlašteni prostor formativnog vrednovanja, upoznavanje digitalnih alata vezanih uz praćenje i vrednovanje, analiza novih vjeronaučnih udžbenika i digitalnih sadržaja te prezentacija primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Michelangelo, Galileo Galilei, Macchiavelli i Rosini pokopani su u crkvi Santa Croce u Firenzi.

Humor

Mladić je upravo položio vozački pa je molio oca, inače pastora, da se dogovore oko korištenja jedinog auta u obitelji. Otac ga je odveo u radnu sobu i rekao: ”Ovako ćemo: popravi ocjene, proučavaj malo više Bibliju i skrati kosu pa ćemo razgovarati o automobilu.” Mjesec dana kasnije otac bideći napredak svoga sina reče: ”Sine, ponosim se tobom: ocjene si popravio i Bibliju čitaš više nego ikada. Ali, još se nisi ošišao.” ”Znaš, tata”, odgovori ovaj, ”malo sam razmišljao o tome. Vidiš, Samson je imao dugu kosu, pa Mojsije, Noa… pa čak i Isus.” ”Tako je” reče otac. ”I kamo god su išli – išli su pješice.”

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)