Održan radni sastanak predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja

Split, 18. rujna 2021.

Redoviti sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda (Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Hvar) i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja koje pokriva splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 18. rujna 2021. godine u Splitu. Cilj sastanka bio je najprije osvrt i analiza stručnog usavršavanja u protekloj školskoj godini, a zatim planiranje i usuglašavanje kalendara rada te tematsko osmišljavanje stručnih skupova na nad/biskupijskoj razini i razini županijskih stručnih vijeća u novoj 2021./2022. školskoj godini.

ŽSV 1

Nakon kratke molitve predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uputio je pozdravnu riječ okupljenim sudionicima sastanka i zahvalio im na aktivnoj višegodišnjoj suradnji i angažmanu. Potom se Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, osvrnula na realizaciju programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koji je unatoč epidemiološkim mjerama u potpunosti ostvaren. Tako su održana dva biskupijska stručna skupa – o korelaciji Tjelesne i zdravstvene kulture i Vjeronauka te o općeljudskim i socijalnim vrednotama u nastavi vjeronauka u svjetlu enciklike Fratelli tutti. Također su održana po tri županijska stručna vijeća u kojima se raspravljalo o različitim aspektima novog Kurikula katoličkog vjeronauka. U svim biskupijama je održana i redovita duhovna obnova vjeroučitelja, svjesni da je duhovna dimenzija konstitutivni dio vjeroučiteljeva identiteta i poslanja.

ŽSV 2

U završnom i ujedno glavnom dijelu sastanka usuglašeni su termini stručnog usavršavanja u novoj 2021./2022. školskoj godini. Okvirna tema prvog međubiskupijskog stručnog skupa u studenome 2021. godine bit će o izazovima novih religioznih pokreta, a drugog u lipnju 2022. godine o temeljnim odrednicama najnovijeg katehetskog direktorija. Uvažavajući smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja i AZOO za središnje teme županijskih stručnih vijeća dogovoreni su i usuglašeni sljedeći radni naslovi: vrednovanje učeničkih postignuća s posebnim potrebama, aktualizacija kao povlašteni prostor formativnog vrednovanja, upoznavanje digitalnih alata vezanih uz praćenje i vrednovanje, analiza novih vjeronaučnih udžbenika i digitalnih sadržaja te prezentacija primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Michel Nostradamus postao je kršćanin u 9.-oj godini. Naime kada je on imao 9 godina roditelji su mu sa židovstva prešli na kršćanstvo.

Humor

Došao mladić na ispovijed: Oženio sam se. Svećenik u čudu reče: Pa to nije grijeh. Znam, ali ja se svejedno kajem. – reče mladić.

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)