Održan TCI seminar "Kada u grupi postaje opasno - i za koga?

Buško jezero, 28. travnja - 2. svibnja 2023.

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizirao je TCI seminar na temu Kada u grupi postaje opasno – i za koga?“, od 28. travnja do 2. svibnja 2023. u duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru.

Na seminaru je sudjelovala grupa od petnaestak polaznika koja se sastojala od sveučilišnih nastavnika KBF-a, vjeroučitelja i nekoliko zdravstvenih djelatnika. Seminar je vodio o. Hermann Kügler, pastoralni psiholog i predavač na Institutu Ruth Cohn u Berlinu, a prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i dr. sc. Domagoj Volarević strpljivim prevođenjem pomogli su sudionicima seminara u savladavanju jezične barijere.

Cilj seminara bio je osnažiti kompetencije polaznika u sučeljavanju s kriznim situacijama u grupama i općenito u susretu s ljudima u krizi. Snažni osjećaji, sukobi i smetnje dio su živog grupnog procesa, a kada iz njih proizlaze krize, dinamika u grupi postaje teška i prijeteća. Takve situacije predstavljaju veliki izazov za svakog voditelja bilo da je riječ o vođenju TCI grupe, razreda učenika, grupe studenata ili radnog kolektiva. Stoga je ovaj seminar bio izvrsna prigoda na kojemu su polaznici tijekom osamnaest radnih jedinica promišljali o poremećajima, sukobima i krizama, njihovim uzrocima i realnim opasnostima, iznosili osobno iskustvo vezano za krizne situacije te upoznali različite strukture ličnosti, njihove tipične strahove, manifestacije i učinke u grupnom procesu. U društvu dragih i dobro poznatih lica, ali i tek probuđene prirode oko Buškog jezera, bilo je lakše raditi na ovoj vrlo zahtjevnoj temi.

 

 

U Nedjelju dobroga pastira, 30. travnja 2023. polaznicima TCI seminara pridružio se prof. dr. sc. Ante Vučković koji je u Karmelu sv. Ilije predslavio sv. misu, a nakon ručka organizirao kratak izlet u obližnju Grabovicu i Tomislavgrad. TCI seminar „Kada u grupi postaje opasno – i za koga?“ završio je podjelom potvrda o stručnom usavršavanju koje su izdali Katolički bogoslovni fakultet i Institut Ruth C. Cohn, temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Do kraja 2023. godine planirana su još dva TCI seminara u organizaciji KBF-a u Splitu koja se preporučuju za usavršavanje osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija. Prvi TCI seminar vezan za sposobnost osobnog i uzajamnog vođenja održat će se od 14. do 18. lipnja 2023. na temu „'Moje vrijeme i ja smo jedno' (Ruth C. Cohn). Kako mi TCI može pomoći u vođenju sebe i drugih?“.  Drugi TCI seminar o prepoznavanju i ophođenju s osobnim i tuđim obrambenim mehanizmima, upoznavanju njihove svrhe i koristi te pogubnosti njihovog neprimjerenog aktiviranja, održat će se od 26. do 30. kolovoza 2023., na temu „Obrambeni mehanizmi“.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Perice, jesi li bio na misi? – pita otac. – Jesam, i ministrirao sam! Lijepo, a o čemu je svećenik danas propovijedao? – Govorio je o tome kako i naši roditelji trebaju dolaziti u crkvu, a ne da im djeca moraju prepričavati što je svećenik propovijedao.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)