Ogledne pripreme za prevenciju nasilja

Potaknuti nemilim događajima u Beogradu, ali i porastom nasilja u hrvatskim školama kao i neprimjerenim situacijama o kojima u zadnje vrijeme slušamo putem medija, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, inicirao je izradu oglednih priprema na temu prevencije i borbe protiv nasilja.

Molimo sve vjeroučitelje da, do kraja ove školske godine, ovoj temi posvete jedan nastavni sat i prilagode ga kurikulumu. Kao pomoć, naši vjeroučitelji savjetnici Mirjana Vuletić (OŠ) i Nikola Milanović (SŠ) izradili su nekoliko oglednih priprema. Ogledne pripreme svaki vjeroučitelj može prilagoditi razredu kojemu predaje, učenicima i situaciji u kojoj se oni nalaze.

 

 Pripreme za niže razrede osnovne škole (1.-4. razred): 

 Recept za prijateljstvo
 Nosim sreću u svom srcu

 Pripreme za više razrede osnovne škole (5.-8. razred): 

 Neuspjeh je uspjeh ako naučiš iz njega
 Kad je poteškoća najveća, Bog je najbliži

Pripreme za srednju školu:

Vršnjačko nasilje kroz prizmu evanđeoskih vrijednosti

 

Zanimljivosti

Saladinov brat Malek al-Adel Seifed-Din koji je izgubio osjetilo mirisa doživio je čudesno ozdravljenje za vrijeme hodočašća Gospi od Saidnaya (marijansko svetište 20 km od Damaska). U znak zahvalnosti poklonio je svetištu zlatnu ružu ukrašenu draguljima od koje je kako tradicija pripovijeda zamirisala cijela Sirijska pustinja. Ova se tradicija povezuje sa zazivom “Ružo otajstvena”.

Humor

Izgubio sam pamćenje, potužio se neki stogodišnji pustinjak svom jednako starom subratu. – Što si izgubio?, upita ovaj, koji je bio prilično nagluh. – Ne sjećam se…

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)