Ogledne pripreme za prevenciju nasilja

Potaknuti nemilim događajima u Beogradu, ali i porastom nasilja u hrvatskim školama kao i neprimjerenim situacijama o kojima u zadnje vrijeme slušamo putem medija, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, inicirao je izradu oglednih priprema na temu prevencije i borbe protiv nasilja.

Molimo sve vjeroučitelje da, do kraja ove školske godine, ovoj temi posvete jedan nastavni sat i prilagode ga kurikulumu. Kao pomoć, naši vjeroučitelji savjetnici Mirjana Vuletić (OŠ) i Nikola Milanović (SŠ) izradili su nekoliko oglednih priprema. Ogledne pripreme svaki vjeroučitelj može prilagoditi razredu kojemu predaje, učenicima i situaciji u kojoj se oni nalaze.

 

 Pripreme za niže razrede osnovne škole (1.-4. razred): 

 Recept za prijateljstvo
 Nosim sreću u svom srcu

 Pripreme za više razrede osnovne škole (5.-8. razred): 

 Neuspjeh je uspjeh ako naučiš iz njega
 Kad je poteškoća najveća, Bog je najbliži

Pripreme za srednju školu:

Vršnjačko nasilje kroz prizmu evanđeoskih vrijednosti

 

Zanimljivosti

Agori, štovatelji božice Kali, ženske manifestacije boga Šive, žive na krematorijima, meditiraju sjedeći na mrtvacima, jedu ljudsko meso, a ponekad čak i spolno opće sa mrtvacima. Smatraju da konzumiranjem droga i alkohola, te jedenjem zaista svega zadovoljavaju božicu. Velika većina ih nije dovoljno snažna za takav način štovanja pa poludi.

Humor

“Pero, jako si se promijenio. Puno si viši nego kad sam te zadnji put vidio; mršaviji si; kosa ti je smeđa a bila je crna…” “Ali ja nisam Pero, ja sam Ivan.” “Što? I ime si promijenio!?!”

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)