Olimpijci na Velebitu

Paklenica, 25. travnja 2007.

Na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka za srednju školu sudjelovala je 21 ekipa, ali bilo je važno «upasti» među prvih osam. Vidjet ćete zašto!

 

Paklenica izlet2007U srijedu, 25. travnja, na blagdan sv. Marka tih prvih osam ekipa: od Makarske preko Splita do Sinja, krenuli su na nagradno putovanje u Nacionalni park Paklenica i u Zadar. U Splitu su nas oko osam sati «pokupili» Makarani, a u Dugopolju su nam se priključili Sinjani. U autobusu je u početku bilo malo dosadno jer se još nismo bili upoznali, a bilo je i nekih koji su učili!? Kada je to vidjela, jedna je profesorica rekla da je učenje zabranjeno. Svi su je, naravno, odmah poslušali. Kratko smo se zaustavili na odmorištu Krka, «bacili pogled s mosta», napravili nekoliko fotografija, doručkovali, popili kavu i… nastavili prema Paklenici. U autobusu nam je profesorica rekla nekoliko podataka o Nacionalnom parku.

Oko 11 sati došli smo u Paklenicu. Bio je lijep, sunčan dan tako da smo mogli uživati u ljepotama Velebita. Krenuli smo stazom prema Lugarnici, nešto više od sata laganoga hoda. Nacionalni park Paklenica bogat je biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su neke endemi. Biljni svijet smo vidjeli, a od životinja smo čuli mnoštvo ptica dok su nas leptirići cijelim putem pratili. Srećom nismo susreli medvjede i poskoke! Dok smo se penjali lijepo uređenom stazom, čulo se različitih komentara: «Idemo li mi ovo na Sjeverni Velebit?«; «Posli ovoga tribat će mi 20 godina kome – da se pošteno odmorin!». Neki su se putem «izgubili», pa su došli pola sata poslije drugih. Kada smo se napokon svi okupili oko Lugarnice, predahnuli smo, nešto pojeli, a neki su se osvježili u potoku. Bilo je i onih koji su pokazivali svoju snagu cijepajući drva. Na povratku je bilo lakše. Pri odlasku smo zaključili da Nacionalni park to više nije jer su neki učenici (i vjeroučitelj!) oprali svoje noge u potoku.

Put do Zadra trajao je oko sat vremena. U Zadru smo posjetili katedralu sv. Stošije gdje nam je župnik vrlo zanimljivo i ukratko ispričao povijest nastanka katedrale i uopće povijest crkve u Zadru. U crkvi sv. Šime smo vidjeli neraspadnuto tijelo toga svetca, što je svima bilo jako zanimljivo. U Zadru se nismo dugo zadržali. Putem prema Splitu igrali smo tombolu. Bilo nam je zabavno, iako naša ekipa iz škole «zdravlja» nije ništa osvojila, čemu smo se nadali (profesorica je barem ovaj put mogla nešto «namjestiti»). U Split smo stigli oko osam sati navečer. Bilo nam je super!

Ekipa Zdravstvene škole: Marijana, Maja, Dragica, Ivana

Zanimljivosti

Rim je imao milijun stanovnika 133. godine prije Krista i postao prvi milijunski grad na svijetu.

Humor

Dođe Ivica kući i kaže tati: ‘Danas sam dobio 5!’ ‘Bravo, sine! A iz čega?’ ‘4 iz tjelesnog i 1 iz matematike.’

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)