Podjela kanonskih mandata 2005.

Split, 2. rujna 2005.

«Preko kanonskih mandata vidimo zajedništvo i povezanost biskupa s vama vjeroučiteljima roditeljima i vjeroučenicima» rekao je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić u uvodnom dijelu koncelebriranoga misnog slavlja u splitskoj prvostolnici povodom dodjele kanonskih poslanja vjeroučiteljima ove nadbiskupije.

 poslanja2005

U prigodnoj homiliji, osvrnuvši se na navještaj Lukinog evanđelja u kojem Isus upozorava da se ne lije novo vino u stare mješine, nadbiskup Barišić je naglasio vjeroučiteljima da mi svi nosimo u sebi konflikte «staroga» i «novoga».«Vi ulazite u novu sredinu» rekao je nadalje i «donosite svježinu evanđeoske poruke. No, to otvara i brojna pitanja: Je li ovo društvo prikladno da bude otvorenije? Je li moguće da vjeronauk doživi zajedništvo s drugim predmetima? Je li to ono zajedništvo koje daje smisao? Prvo i glavno pitanje jest da sam ja kao vjeroučitelj već jedna sinteza te novosti, tog novog "suda" u kojem se nalazim.

podjela kanonskih mandata 2005 2 20190529 1756890880

Vaše poslanje je važno, odgovorno i zahtjevno za nebo i zemlju. Novost Evanđelja neka vas trajno preobražava - poručio je vjeroučiteljima splitsko-makarski metropolita završavajući propovijed. Na kraju misnog slavlja 43 vjeroučitelja primila su iz njegovih ruku kanonska poslanja za poučavanje vjeronauka u školi.

podjela kanonskih mandata 2005 1 20190529 1732541679

Ovom prigodom vjeroučiteljima se kratkom porukom obratio i predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Vjeroučitelji sa novim kanonskim mandatom na neodređeno vrijeme do opoziva: Veronika Galić, Krešimir Jurić, Gorana Kelam, Matilda Mužinić, Kristina Paponja, Ružica Šarić, Mirjana Vodanović-Mandarić, don Mario Buljević, don Davor Bilandžić, don Dalibor Milina i don Mate Škaričić.

Slavko Jerončić

 

Zanimljivosti

Jeruzalem je, osim kršćanima i Židovima, svet grad i muslimanima jer se prema vjerovanju Muhamed popeo do Alaha na krilatom konju Al-Buray s izbočene stijene u Jeruzalemu. Danas je na tom mjestu osmerokutna Kupola na stijeni.

Humor

davidova_zvijezda_vjeronaukU staroj sinagogi, a može biti da je bilo i u crkvi, polovica okupljenih ustade za vrijeme molitve, a druga polovica ostade sjediti. Zbog toga je nastala takva svađa, da se rabin odlučio posavjetovati sa starcem od 98 godina, koji je bio jedan od osnivača sinagoge. Poveo je starcu predstavnike sukobljenih strana. Onaj koji je stajao za vrijeme molitve upita:”Je li običaj stajati tijekom molitve?” Starac odgovori: “Ne, to nije naš običaj.” Onaj čiji su pristaše sjedili reče: “Je li običaj sjediti za vrijeme molitve?” Starac će: “Ne, to nije naš običaj.” Na to se javi rabin: “Molimo Vas, pomozite! Nastao je pravi sukob, svi viču jedni na druge da ustanu ili sjednu…” “E TO JE NAŠ OBIČAJ!” – reče starac.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)