Polaznici Centra „Juraj Bonači“ primili sakramente prve pričesti i potvrde

Split, 18. lipnja

U subotu, 18. lipnja, u župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na kojem je dvadeset i troje polaznika splitskog Centra „Juraj Bonači“ primilo sakramente prve pričesti i potvrde. U koncelebraciji su bili don Stipan Šurlin, župnik župe sv. Andrije i don Nikola Šakić, nadbiskupov tajnik, a misno slavlje pjesmom je animirao VIS Izidor.

 

Obitelji, rodbina i prijatelji slavljenika ispunili su župnu crkvu sv. Andrije te je cijeli prostor odisao radošću i veseljem. Osim najbliže rodbine slavljenika podjeli sakramenata prisustvovali su i djelatnici centra „Juraj Bonači“ predvođeni ravnateljicom gđom. Snježanom Čotić. Krizmanike i prvopričesnike, tokom cijele godine, za ovaj iznimno važan trenutak njihovih života pripremali su vjeroučiteljica Melita Luetić i don Stipan Šurlin. Na samom početku misnog slavlja recitacijom „Gdje je Bog“ prisutne je pozdravio krizmanik Šimun Domazet, a ostala liturgijska čitanja pročitali su roditelji i sestra slavljenika.

"Vidim da smo mi stariji malo ozbiljni, a naši slavljenici razigrani i veseli pa vjerujem da su oni u pravu", poručio je nadbiskup Barišić na početku svoje homilije. Podsjetio je da Bog u ovom slavlju želi pokazati svoju ljubav prema mladima koji će primiti sakramente, a koliko mogu oni se raduju te i nas pozivaju da budemo dionici te njihove radosti. Iako se nalazimo u grešnom vremenu u kojem ne možemo biti do kraja ostvareni, nikada ne gubimo svoje dostojanstvo koje se temelji na tome da smo djeca Božja. "Svi smo mi ljudi s posebnim potrebama, a jedna nam je zajednička. Budući da smo svi sagriješili potrebni smo ljubavi i milosrđa Božjega" poručuje nadbiskup te ističe da Gospodin gleda srce, a ne ljepotu i snagu te nas sve jednako prihvaća. Gospodin je, dakle, mjera svakog čovjeka. Nadalje, ova su djeca osjetljiva na ljubav i male geste pa u nama bude ono što je zaspalo. "Oni, svjedoci dobrote, nas hendikepirane u osjećajima, ljubavi, zahvalnosti, malim gestama bude i u nama spašavaju ljudskost", tvrdi nadbiskup. Također ističe da ih Bog neizmjerno ljubi i želi da se susretnu s Njegovom ljubavlju. Bog im želi biti još bliži u njihovoj situaciji, ali i da svi mi koji smo s njima budemo znak te Božje ljubavi ovim mladima. Na koncu nadbiskup je zaželio da Gospodin u njihovim srcima bude još prisutniji i da njihov život bude obilježen radošću i zahvalnošću onih kojima su darovani.

 

Nakon podjele sakramenata zahvalnu meditaciju pročitala je krizmanica Hanna Dulčić, a na samom koncu slavlja prisutnima se obratio don Stipan Šurlin koji je zahvalio nadbiskupu na predvođenju ovog slavlja, ravnateljici Centra gđi. Čotić, vjeroučiteljici Meliti koja je sve pripremila kao i zboru koji je slavlje pratio pjesmom. Nakon što su slavljenici uručili Nadbiskupu i ostalim svećenicima prigodne poklone, koje su sami izradili, nadbiskup je čestitao svim slavljenicima i njihovim obiteljima te podijelio blagoslov. Uslijedila je zajednička fotografija, a druženje se nastavilo uz prigodni domjenak u župnim prostorijama.

Danijela Musulin

 

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

- Čuvajte se dobro, jer ne želim mučenike čijim relikvijama nema ni traga ili su neprikladne za izlaganje pred štovatelje…

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)