Predblagdansko druženje s don Josipom

Kučiće, 19. prosinca 2022.

Predstavnici županijskih stručnih vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda i Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk posjetili su mr. sc. don Josipa Periša, dugogodišnjeg predstojnika Katehetskog ureda, koji je od 22. kolovoza 2022. preuzeo novu službu župnika župe sv. Luke u Kučićima.

U predblagdansko vrijeme kad se na osobit način izražava ljubav i zahvalnost dragim ljudima, vjeroučitelji su odlučili uručiti dar don Josipu. Dugo se pripremao i promišljao taj dar jer su vjeroučitelji, prisjećajući se mnoštva lijepih trenutaka, željeli darovati don Josipu nešto lijepo i korisno, nešto što bi ga moglo obradovati i podsjetiti na vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije. Kao nadahnuće i poticaj zaiskrio je trenutak kad je na jednom od izleta don Josip ugledao klavir i ozarenog lica zasvirao slaveći Boga pjesmom. Sa željom da i vjeroučitelje s radošću pamti kao note na Božjem notnom listu, darovali su mu taj lijepi instrument u koji je svatko od vjeroučitelja svojim prilogom mogao utkati mrvicu svoje ljubavi i poštovanja.

Kako svaki dar ima i svoju emotivnu i društvenu vrijednost, puno veću od novca kojim je plaćen, vjeroučitelji su željeli zahvaliti don Josipu na dvadeset i tri plodne godine koje je proveo na čelu Katehetskog ureda, na svim vrijednim projektima i inicijativama koje je ostvario, ali najviše na njegovoj velikoj želji da svi vjeroučitelji budu više Božji, na svakoj izgovorenoj riječi koja ih je usmjeravala prema Kristu, na očinskoj brizi za svakog pojedinog vjeroučitelja, na svim trenutcima radosti i veselja.

Don Josip je ugostio vjeroučitelje u župnoj kući, pokazao im drevnu, lijepo okićenu crkvicu sv. Luke u kojoj se preko tjedna slavi sv. misa, zatim groblje i bratimsku kuću koja služi kao vjeronaučna dvorana. U novoj crkvi Presvetog Tijela i Krvi Kristove, zajedno sa župljanima, proslavili su sv. misu koju je prevodio don Josip, a nakon toga družili su se uz bogatu trpezu.

Sa željom da u srca i duše povjerenih mu župljana i studenata i dalje upisuje lijepe, plemenite, dobre i humane note rastali smo se od don Josipa dogovarajući neke nove susrete na županijskim stručnim vijećima u Kučićima, ali i u nekim novim projektima koji tek trebaju ugledati svjetlo dana…

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Najveći gotički oltar u Europi, 10 x 12 metara nalazi se u katedrali sv. Marije u Krakowu u Poljskoj.

Humor

– Zašto baka čita Bibliju? – Sprema se za prijemni;-)

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)