Predstavljena knjiga vjeroučiteljice Marine Šimić "Nebo iznad pozornice"

Tučepi, 28. siječnja 2023.

U dvorani župe sv. Ante Padovanskoga u Tučepima, u subotu 28. siječnja, koja je bila premalena da primi sve zainteresirane posjetitelje, predstavljena je knjiga „Nebo iznad pozornice“ autorice Marine Šimić. Knjiga je tiskana u izdanju Glasa Koncila svesrdnim zalaganjem gospodina Vojmila Žica.

Riječ je o zbirci 54 dramoleta objavljivanih na stranicama „ Maka“, čija je Marina suradnica više od petnaest godina. Knjiga je predstavljena kroz glazbeno-scenski program kojega je vodila glumica Lara Lalić. U programu su sudjelovali: pjevačica i orguljašica Romana Lalić-Pejković, mješoviti župni zbor, dječji crkveni zbor „Izvor“, župna dramska skupina te pradstavljačice Ana Duvnjak – ravnateljica Gradske knjižnice Makarska i Brigita Mravičić – prof. hrvatskoga jezika.

Zbirka dramoleta je podijeljena u pet poglavlja i prati liturgijsku i kalendarsku godinu. Prikladna je za izvođenje na školskim, vjeronaučnim i drugim predstavama, ali je i istodobno poučno dramsko štivo. Junaci dramoleta su većinom tinejđeri koji rješavaju važna životna pitanja u svojim odnosima s drugima, posebice vršnjacima, s braćom i sestrama ali i roditeljima te svojim odgojiteljima. Nerijetko i sa samima sobom, rastući u vjeri i u ljudskosti. Tekstovi preslikavaju sam život, vezani su uz suvremene i mladenačke radosti ili probleme, ne izbjegavajući ni tegobne teme. Pobuđuju istinsku znatiželju, promišljanje o kršćanskim vrjednotama, suosjećanje i dobrotu, pa i vedru zbunjenost. Sve navedeno posjetitelji su mogli doživjeti kroz dramolete „Zlatni telefon“ i „Točno vrijeme Isusovog rođenja“ koje je uprizorila župna dramska skupina. Budući da dramoleti vrlo često imaju neočekivane preokrete na svojim pamtljivim završetcima, posebno je to bilo vidljivo u izvođenju uživo.

 

 

Predstavljačica knjige Ana Duvnjak istaknula je kako je veliki vakum praznine, u ionako skromnoj zastupljenosti igrokaza, nastao u vrijeme komunističkog društvenog uređenja te se cjelokupni repertoar sveo na samo par pripremljenih igrokaza vrijednih župnika, časnih sestara ili vjeroučitelja. Baveći se literaturom za djecu i mlade vidljivo je da je igrokaza, posebno onih vjerske tematike tiskano relativno malo. Ta činjenica može nas navesti na pogrešan zaključak da ih i nema, no ipak igrokaz jednako kao i drama ipak živi na scenskim daskama. Oni se češće gledaju, a rjeđe čitaju. Zato ih nema mnogo sakupljenih u knjigama, ali bismo ih zasigurno dosta našli po školama, crkvama i drugim institucijama, često zabilježenih rukom ili pisaćim strojem. Želja za približavanjem kršćanskih vrijednosti mladima bila je vjeroučiteljici Marini vjetar u leđa da u nedostatku dostupnih igrokaza počinje svoje stvaralaštvo. Ova zbirka dramoleta došla je u pravi trenutak jer izazovi svakodnevnice, posebno za mlade, nikad nisu bili veći.

Predstavljačica Brigita Mravičić, osvrnula se na Marinin 25-ogodišnji rad kao vjeroučiteljice i pastoralne suradnice u školi i župi u Tučepima, navodeći i opus više od 100 scenskih izvedbi povodom Božića, Uskrsa, sv. Nikole, sv. Ante, obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Podsjetila je nazočne i na predstave koje je župna dramska skupina izvela povodom 100. godišnjice rođenja fra Joze Viskovića i 350. godišnjice župe kao i na nedavno izvođenu predstavu o životu blaženog Alojzija Stepinca. Iako su to bili prizori teških vremena u kojima su živjeli tučepski sin fra Joze i posebno dragi blaženi kardinal Stepinac, bilo je to dragocjeno i poučno za župljane i generacije učenika. Posjećenost ove promocije kao i proteklih predstava u župi dokaz su da su kršćanske vrijednosti i ljepota neprolaznosti istinskih vrijednosti aktualni i danas i da neće izgubiti na svojoj vrijednosti.

Na kraju programa autorica Marina Šimić je pozvala sve nazočne na „osvajanje neba“ koje je samo moguće s onima s kojima živimo, koje susrećemo i koje odgajamo. Ako knjiga „Nebo iznad pozornice“ čitateljima i/ili gledateljima barem malo u tome pomogne, onda je ispunila svoj cilj.

Autorica Marina Šimić je vjeroučiteljica u OŠ Tučepi i pastoralna suradnica u župi sv. Ante u Tučepima. Jedna je od priređivačica pet zbornika učeničkih radova Splitsko-makarske nadbiskupije, autorica Križnog puta oca i majke, suautorica udžbenika i radnih bilježnica za vjeronauk za sedmi i osmi razred osnovne škole. Objavljuje dramolete u dječjem mjesečnom listu „Mali koncil – Mak“.

Brigita Mravičić

Zanimljivosti

“Ravna ulica” u Damasku u kojoj je apostol Pavao progledao nakon što je Ananija položio ruke na njega još se i danas tako naziva.

Humor

Župnik je ispred kipa sv. Nikole pronašao pismo: “Dragi sv. Nikola daj mi 200 kuna.” U pismo je stavio 100 kuna i odnio dječaku koji je pismo napisao. Sutradan je pronašao poruku: “Hvala ti sv. Nikola, ali drugi put ne šalji preko župnika – pola je za poštarinu uzeo.”

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)