Preminula Ana s. Ankica Marić

(1954. - 2018.)

Nakon duge i teške bolesti, sva predana u volju Božju, dana 29. travnja 2018. godine u 64. godini života preminula je Ana s. Ankica Marić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Dobri“ u Splitu. Sestra Ankica rođena je 30. kolovoza 1954. godine u Stjepan Krstu, u općini Stolac, Bosna i Hercegovina, od oca Marka i majke Lucije kao prvo od četvero djece.

U zrelijoj mladosti, u 23. godini života, nakon dugog Gospodinovog kucanja na vrata srca i njenog osobnog promišljanja, odlučuje se za posvećeni život i ulazi u Samostan Službenica Milosrđa u Dubrovniku u siječnju 1977. godine gdje započinje svoju redovničku formaciju. Formaciju novicijata obavila je u Žrnovnici nakon čega je 24. kolovoza 1980. godine u Splitu položila prve zavjete, a doživotne 25. kolovoza 1986. godine. Na Katehetskom institutu KBF-a u Zagrebu završila je teološko-katehetski studij 1987. godine stekavši akademski naslov diplomiranog katehete.

Kao redovnica služila je Gospodinu u raznim službama, a najviše kao katehistica i sakristanka u župama u Kaštel Sućurcu, na Kamenu i Pujankama, boraveći u zajednicama sestara u Vrbovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Kaštel Sućurcu, Kamenu i Splitu. Najveći dio svog redovničkog života i služenja provela je kao vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Dobri“ u Splitu, gdje ju je zatekla teška bolest s kojom se nosila više od godinu dana.

Ako je istina da se „u smrti oslikava onaj koji se s njom susreće“, onda možemo zasigurno reći da je s. Ankica vrijeme bolesti uistinu živjela kao radosno iščekivanje vječnosti – preseljenje u vječnu Domovinu. Svjesna težine bolesti i njezinog ishoda, radosno i strpljivo ju je prihvatila i nosila u predanosti volji Božjoj i sa smiješkom. Svjesna do posljednjeg daha, svoje je patnje prikazivala za duhovne potrebe svoje redovničke zajednice, Crkve, svijeta i svoje obitelji.

Praćena molitvom svoje obitelji i rodbine, sestara Službenica Milosrđa i drugih redovnica, kolega i kolegica nastavnika iz Osnovne škole „Dobri“, vjeroučitelja i prijatelja, pokopana je 2. svibnja 2018. godine na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Od s. Ankice oprostila se provincijalka s. Mariangela Galić, prikazavši njezin životni put i redovničko poslanje.

Nakon sprovoda služena je sveta misa zadušnica u samostanskoj kapeli Službenica Milosrđa na Dobrome u Splitu koju je predvodio fra Ante Udovičić, župnik Gospe od zdravlja, u koncelebraciji s don Josipom Perišem, predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pok. s. Ankica svima nama koji smo je poznavali ostat će u sjećanju kao jedna uvijek vedra i nasmiješena osoba, skromna i ponizna redovnica te vrijedna i angažirana vjeroučiteljica. Neka joj Gospodin, kojemu je radosno služila, bude vječna nagrada i baština.

Počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

Zanimljivosti

Prvu školu u Hrvatskoj osnovali su benediktinci u Rižinicama pored Solina, u 9. st. za vladavine kneza Trpimira.

Humor

Pilot je upravljao malim avionom u kojem su se nalazile veoma važne osobe. Trebao je sletjeti na aerodrom u Seatlu (tamo je sjedište “Microsofta”), ali zbog magle nije vidio ni prst pred nosom a instrumenti su otkazali. Nakon što je bezuspješno kružio sat vremena vidio je zgradu i službenika kako radi na petom katu. Pilot otvori prozor i vikne: – Hej, gdje se nalazim? – Vi ste u avionu! – odgovorio mu je čovjek. Pilot je zatvorio prozor, okrenuo se za 275 stupnjeva, bez problema stigao do aerodroma udaljenog sedam kilometara i prizemljio se. Zbunjeni i zadivljeni putnici pitali su ga kako je uspio. – Jednostavno – reče pilot – pitanje koje sam postavio onom čovjeku bilo je jednostavno. Dao mi je točan, ali potpuno beskoristan odgovor, što znači da je službenik “Microsoftove” Službe za podršku korisnicima, a od te zgrade se brzo i lako dolazi do aerodroma.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)