Preminula vjeroučiteljica Ruža Mihanović

Split, 20. studenoga 2012.

Nakon duge i teške bolesti, potpuno predana u volju Božju, preminula je 20. studenoga 2012. godine Ruža Mihanović, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Sućidar“ u Splitu.

Pok. Ruža je rođena 14. travnja 1957. u Veloj Luci na Korčuli od pok. roditelja Vjekoslava i Franice Zene Surjan. Osnovnu školu završila je u rodnoj Veloj Luci. Pred kraj osnovne škole umire joj majka, a pok. Ruža odlazi u Split upisujući srednju upravnu školu i sama se školuje pomažući u jednoj obitelji čuvajući djecu. Upisuje zatim pravni fakultet koji uspješno završava, ali zbog svog kršćanskog osvjedočenja nikako nije uspjela dobiti stalno zaposlenje u struci. Budući da je bila vrlo aktivna u svojoj župi, na poticaj i preporuku župnika, upisuje i u roku završava teološko-katehetski institut te se zapošljava kao vjeroučiteljica. Najprije radi kraće vrijeme kao vjeroučiteljica u OŠ „Blatine-Škrape“ i u OŠ „Pujanke“, a od 1995. godine stalno se zapošljava u OŠ „Sućidar“ u Splitu. Kršćanski brak je sklopila 1985. godine s Vjekoslavom Mihanovićem i rodila petero djece čime je djelatno pokazala što znači biti uzorna supruga i kršćanska majka.

Ruza Mihanovic sprovod

Njezina prerana smrt najviše je pogodila njezinu obitelj s još uvijek malodobnom djecom, ali i njezine kolege i kolegice vjeroučitelje i nastavnike, te nadasve generacije vjeroučenika kojima je predavala vjeronauk. Pok. Ruža bila je jedna jednostavna i skromna osoba, ponizna i samozatajna, uvijek je zračila životnom vedrinom i optimizmom što se očitovalo i u njezinoj teškoj bolesti. Upravo te je kvalitete unosila među vjeroučitelje, u razred među učenike i u zbornicu među nastavnike. Od srca smo joj zahvalni što nam je najprije svojim kršćanskim životom pružala svjedočanstvo vjere koju je s puno ljubavi i vjeroučiteljskog umijeća prenosila tolikim naraštajima vjeroučenika u svojoj školi.

Pok. Ruža pokopana je 22. studenoga u Sitnom Donjemu. Uz nazočnost velikog mnoštva ljudi, osobito rodbine, vjeroučitelja, nastavnika, vjeroučenika, župljana i prijatelja, s tugom u srcu i nadom u vječni život oprostili smo se od naše drage kolegice i vjeroučiteljice. Svetu misu i sprovodne obrede predvodio je mjesni župnik don Marko Klarić u koncelebraciji s još deset svećenika. Župnik je u prigodnoj homiliji ohrabrio ožalošćenu obitelj istaknuvši njenu strpljivost u podnošenju teškog križa boli i patnje, kao i potpunog predanja u volju Božju i sve pozvao na vjeru u uskrslog Gospodina. Na kraju mise u ime Djela Marijina od pok. Ruže oprostila se jedna članica koja je posvjedočila kako je našu Ružu do posljednjeg trenutka krijepila molitva, a resila strpljivost i blagost.

Od pokojne vjeroučiteljice oprostio se i predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš izrazivši sućut obitelji u svoje osobno ime, uime splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, uime svih vjeroučitelja i nastavnika OŠ „Sućidar“ te uime svih Ružinih vjeroučenika, od kojih su mnogi sa suzom u oku i ružom u ruci došli oprostiti se od svoje drage vjeroučiteljice. Don Josip je ukratko podsjetio nazočne na ljudske i kršćanske kvalitete pokojnice, istaknuo njenu blagu prisutnost, poniznost i samozatajnost kojima je obogaćivala susrete vjeroučitelja i zahvalio joj za predano vjeroučiteljsko svjedočenje i služenje.

Dobri Bog joj bio vječna nagrada i počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

Zanimljivosti

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela se pisati enciklopedija “Bibliotheca Sanctorum” s imenima i životopisima svetaca. Ima 30 svezaka s preko 8 000 stranica i stalno se ispravlja i nadopunjuje.

Humor

Liječnik: “Morat ćete hitno na operaciju, sluh vam je strašno oslabio.” Župnik: “Molim vas odgodite za 3 mjeseca dok orguljašica ode u mirovinu.”

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)