Preminuo don Srećko Bezić

Dana 21. svibnja 2008. godine u 13.00 sati oprostili smo se od don Srećka Bezića, prvog povjerenika za školski vjeronauk u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U župnoj crkvi sv. Stjepana u Grohotama na Šolti sv. misu zadušnicu za pok. don Srećka predvodio je nadbiskup mons. Marin Barišić, uz koncelebraciju nadbiskupa u miru mons. Ante Jurića i dvadesetak svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

don Srecko

U sprovodnoj homiliji mons. Barišić istaknuo je ljudske i vjerničke kvalitete don Srećka Bezića, osobito njegovu odvažnost, hrabrost i zauzetost u ostvarivanju svećeničkog poziva, osobito kad znamo da je don Srećko zaređen za svećenika 1945. godine kada je „biti svećenik“ značilo isto što i „biti neprijatelj naroda“.

Na kraju euharistijskog slavlja, u ime braće svećenika i vjeroučitelja, od don Srećka se oprostio pastoralni vikar mons. Drago Šimundža, istaknuvši predanost i ljubav s kojom je don Srećko služio Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu vršeći razne službe koje su mu bile povjerene. Zasigurno će ga mnoge generacije vjeroučitelja pamtiti kako je pod bremenom godina, ali s mladenačkim poletom utirao put školskom vjeronauku.

U ime grada Makarske, Gradskog vijeća i vjernika župe sv. Marka u Makarskoj, gdje je pok. don Srećko službovao dugi niz godina, riječi pune topline i zahvalnosti uputila je gospođa Radojka Divić, a u ime župljana rodnih mu Grohota od dragog sumještanina oprostio se biranim riječima župnik don Dražen Radman.

S pjesmom „Kraljice neba“ ispraćen je don Srećko i sahranjen u svećeničku grobnicu na mjesnom groblju u rodnim Grohotama. S Marijinom pjesmom, u Marijinu mjesecu preselio se k Majci koju je osobito častio i kojoj je za života često hodočastio.

Počivao u miru Božjemu!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Predan u volju Božju i okrijepljen svetim sakramentima, 19. svibnja 2008. godine u 86. godini života i 63. svećeništva preminuo je don Srećko Bezić.

Don Srećko je rođen 1922. godine u Grohotama na Šolti, a za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen 1945. u Splitu.

Vršio je različite službe u Nadbiskupiji: bio je župnik u Makarskoj i u Žrnovnici, biskupov tajnik i vikar, upravitelj svetišta u Vepricu te predstojnik Katehetskog ureda i nadbiskupski povjerenik za vjeronauk u školi do umirovljenja 1999. godine.

Sprovodni obredi sa sv. misom bili su u srijedu, 21. svibnja u 13 sati, u župnoj crkvi sv. Stjepana u Grohotama na Šolti.

Vršeći službu predstojnika Katehetskog ureda i nadbiskupskog povjerenika za vjeronauk u školi od 1991. do umirovljenja 1999. godine dao je značajan doprinos u integraciji vjeronauka u školski sustav, raspoređivao vjeroučitelje po školama, redovito posjećivao škole i vjeroučitelje neumorno se zalažući za status i promičući ugled vjeronauka u školi, redovito organizirao stručne susrete vjeroučitelja, vodio veliku brigu oko njihove duhovne formacije, osobito preko osnutka javnog vjerničkog društva „Svjedok“. Dobri Otac kojemu je vjerno služio neka mu bude vječna nagrada.

U molitvi i zahvalnom sjećanju: Katehetski ured i vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Počivao u miru Božjemu!

 

Zanimljivosti

U Mariji Bistrici zabilježeno je 1109 čudesnih događaja od 1688. do 1786. godine koji su priznati tek nakon pomnih istraživanja i svjedočanstava.

Humor

Učiteljica učenicima zadala da nacrtaju božićni motiv po vlastitom izboru. Mali Ivica nacrtao B o ž i ć n o pivo.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)