Proslava 25 godina vjeronauka u školi

Zagreb, 13. i 14. listopada 2016.

U organizaciji Hrvatske biskupske konferencije 13. i 14. listopada 2016. obilježena je 25. obljetnica katoličkoga vjeronauka u školi. Prvoga dana održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu svečana akademija kojoj su nazočili hrvatski biskupi i ostali crkveni velikodostojnici, mnogi uzvanici iz društvenog i političkog života te vjeroučitelji mentori, savjetnici i voditelji stručnih vijeća.

Vjeronauk je ne samo važan čimbenik odgoja u vjeri, nego je sadržajno duboko vezan uz kulturni i nacionalni identitet što se dojmljivo i umjetnički vrlo lijepo istaknulo u izvođenju svih točaka programa svečane Akademije.

25 godina vjeronauka e1476646251858 768x447

u Hrvatskom narodnom kazalištu – foto IKA

Sutradan, 14. listopada, održan je simpozij u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Program nije bio samo retrospektivnog karaktera, nego je imao namjeru ponuditi i određenu pespektivu, bilo da se govorilo o vjeronauku od predškolske do srednjoškolske dobi, o nastanku i razvijanju vjeronaučnih planova i programa ili o stručnom usavršavanju vjeroučitelja. Istaknuto je sinergijsko djelovanje Hrvatske biskupske konferencije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji preko svojih ureda brinu o kvalitetnom osposobljavanju vjeroučitelja, prate njihov rad te ih trajno potiču na stručno usavršavanje. Osim kraćih izlaganja o svim ovim temama, posebnu pozornost je privukao okrugli stol na temu vjeronauka u školi za kojim su bili prof. dr. sc. Neven Budak, prof. dr. sc. Tonči Matulić  i dr. sc. Anto Mikić. Okrugli stol je moderirao predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Vrijeme održavanja Simpozija podudaralo se s terminom svečanog promaknuća novih mentora i savjetnika. Tako su, osim gotovo svih vjeroučitelja mentora, savjetnika i voditelja stručnih vijeća iz Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s predstojnikom don Josipom Perišem, Simpoziju nazočili i neki novopromaknuti mentori. Bilo je ovo jedno lijepo iskustvo i potvrda osobnog i zajedničkog vjeroučiteljskog poziva za koji smo Bogu zahvalili i zamolili blagoslov slaveći svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na završetku svete mise kardinal Bozanić je ohrabrio sve vjeroučitelje izrazivši snažnu podršku svih hrvatskih biskupa njihovu radu i poslanju.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Brazilac Cafu, jedini nogometaš u povijesti koji je igrao u čak tri finala World Cupa, pravim imenom je Marcos Evangelista de Moraes.

Humor

Djeca se igraju mobitelima u pješčaniku, a jedina odgojiteljica drijema na klupi. – Kako možete spavati, to su mala djeca… razbježat će se – probudi ju prolaznik. – Neće oni nigdje. Wi – Fi nam je ograničen na pješčanik.

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)