Proslava 25. obljetnice vjeronauka u školi

Kaštel Gomilica, 22. listopada 2016.

Vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika Katehetskog ureda don Josipa Periša, svečano su 22. listopada 2016. obilježili 25. obljetnicu uvođenja katoličkoga vjeronauka u hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

 Gomilica Misa 25godinaa

Vrhunac proslave bilo je zahvalno euharistijsko slavlje koje je, u župnoj crkvi svetog Jeronima u Kaštel Gomilici, predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić u zajedništvu s don Josipom Perišem, mjesnim župnikom don Antom Čotićem te okupljenim vjeroučiteljima i ravnateljima. Svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao dječji župni zbor pod vodstvom vjeroučiteljice Natalije Burazin i vjeroučitelja Marija Žuvele.

U nadahnutoj homiliji vjeroučitelji su dobili poticaj za ostvarivanje plemenitog, privlačnog i zahtjevnog  poslanja i ohrabrenje za rad na jačanju statusa vjeronauka u školama. Nadbiskup Barišić se posebno osvrnuo na početke ponovnog uvođenja vjeronauka u škole i iskazao divljenje svim vjeroučiteljima. „Bili su to blagdanski dani kada je nova dimenzija prožela školu i društvo. Uza sve poteškoće u organizaciji bili ste svjesni da Crkva nije organizacija nego živi organizam kojemu je glava Krist. Posijali ste sjeme ljubavi. Danas zahvaljujem svima vama jer ste roditelji tolikim generacijama“, naglasio je nadbiskup. Govoreći o početcima ulaska vjeronauka u javni školski sustav, mons. Barišić je izrekao posebne riječi zahvale pok. nadbiskupu Anti Juriću, pok. pomoćnom biskupu Petru Šoliću, prvom predstojniku Katehetskog ureda pok. don Srećku Beziću i mnogim pokojnim vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije koji su u tim trenutcima dali svoj dragocjeni doprinos.

Gomilica Misa 25godina

Koristeći sliku smokve iz evanđelja, nadbiskup je pozvao vjeroučitelje da u vremenu nasilja prirode i nasilja čovjeka slijede Isusa Krista – vjeroučitelja nad vjeroučiteljima i po njegovu primjeru čitaju znakove vremena. „Mladima treba svjedočiti ljubav. Oni su ta „smokva“ koja treba strpljivost. Nemojte ih otpisati i tako im uzeti budućnost. Strpljivo se zalažite za vjeroučenike i dajte im nove prilike i onda kada ih ‘gospodar’ odbaci“, poručio je vjeroučiteljima.

Nastavkom proslave oko stola okrjepe i zajedništva vjeroučitelji su još jednom pokazali važne osobine koje ih trebaju krasiti, a to su: razvijen senzibilitet prema zajednici i sposobnost uspostavljanja pozitivnih međuljudskih odnosa. Na to su upućivale i riječi predstojnika don Josipa Periša i nadbiskupa Marina Barišića koji su se, u prigodnim svečarskim govorima, zahvalili svim vjeroučiteljima, a posebice umirovljenicima, na kvalitetnom radu koji Splitsko-makarsku nadbiskupiju čini prepoznatljivom.

Proslava ove obljetnice  potvrdila je veličinu i važnost poziva vjeroučitelja i osvijetlila put poslanja po kojem bi vjeronauk u većoj mjeri postao dijelom cijele naše Crkve i kulture. Svoje molitve vjeroučitelji su stavili u zagovor svetog Ivana Pavla II. osjećajući njegov blagoslov i poziv na izgradnju žive Crkve koja traži nove oblike svjedočenja kako bi na prikladan način odgovorila na izazove sadašnjega trenutka.

Marina Šimić
Fotogalerija don Gabrijel Kamber

Zanimljivosti

Za Isusov ukop Nikodem je donio 100 libara smjese smirne i aloja tj. oko 33 kg što je količina za kraljevski pogreb.

Humor

Nije praznovjerno vjerovati da crna mačka zaista donosi nesreću? – KAD SI MIŠ!

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)