Prvaci državnih natjecanja iz vjeronauka na prijemu kod nadbiskupa

Split, 16. svibnja 2008.

“Ponosni smo na vas. Dostojanstveno ste predstavili našu Nadbiskupiju, naš grad Split i svoje škole. Hvala vam na tomu. Vaš uspjeh je i naš zajednički uspjeh."

"Premda niste bili u Splitu za proslavu sv. Dujma, on je bio s vama i svojim vas je zagovorom pratio”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primivši u petak 16. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, pobjedničke ekipe ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – državnog natjecanja u vjeronauku za osnovne i srednje škole, koje se održalo u Varaždinu od 7. do 9. svibnja, Osnovne škole Sućidar-Split i splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić”.

olimpijada nadbiskup2008

Pobjedničku ekipu iz Osnovne škole Sućidar čine Ana Bracić, Josip Galić, Antonia Senta i Ana Šušić, a vodi ih mentor-vjeroučitelj don Ivan Čotić. Srednjoškolsku ekipu čine Jelena Dedić, Ana Ozretić, Zrinka Pribudić i Vedran Volarević, a vodi ih mentorica s. Petra Šakić. Obradovani pobjedom istaknuli su kako su uložili puno truda u pripreme za natjecanje te da im se trud zaista isplatio.
Čestitavši ekipama, njihovim voditeljima i ravnateljima škola te Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s predstojnikom mr. don Josipom Perišem, nadbiskup im je zahvalio što djeluju kao ekipa i stvaraju zajedništvo te svoje talente i sposobnosti ugrađuju u život crkvenoga tkiva. Osvrnuvši se na teme ovogodišnje olimpijade: “Isus Krist” i “Život prve Crkve”, kazao je da će im sigurno mnogo u životu koristiti znanje koje su stekli tijekom priprema te da će nastaviti životno svjedočiti vrednote koje su upoznali, a izviru iz života Isusa Krista i prve Crkve. Nadbiskup je zahvalio pobjednicima što su sljedeću olimpijadu doveli u Split te izrazio nadu da će obraniti titulu pobjednika. Riječ zahvale i čestitke nadbiskupu i pobjedničkim ekipama uputio je i predstojnik Periš. Pobjednike očekuju nagradna putovanja. U jednosatnom druženju ispunjenom radošću i ugodnim razgovorom nadbiskup je mladež proveo kroz Ordinarijat te ih upoznao s povijesnim i pastoralnim značenjem Ordinarijata za Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Potom je mladima darovao Ilustriranu Bibliju, a voditeljima knjigu don Mile Vidovića “Povijest Crkve u Hrvata”. Susret je završio prigodnim domjenkom i molitvom u kapeli ordinarijata. (IKA)

Zanimljivosti

U Sevilli u Španjolskoj u Velikom tjednu 57 katoličkih bratovština guraju velike platforme sa svetim slikama iz svojih crkava do katedrale i natrag. Platforme prate bosi pokajnici koji na ramenima nose križeve a oko nogu željezne lance, dječaci sa bubnjevima i maskirane osobe koje imaju na glavi šiljate inkvizitorske kape.

Humor

Doživjela žena kliničku smrt. Pita ona sv. Petra može li vidjeti muža prije nego što se ponovno vrati na zemlju. – Daj mi neke podatke da ga lakše nađem? Ime, vjera, zanimanje, koliko ste bili u braku? na to će Petar. – 50 godina smo bili u braku. – Ah, on je onda među mučenicima.

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)