Prvaci državnih natjecanja iz vjeronauka na prijemu kod nadbiskupa

Split, 07. lipnja 2010.

„Čast mi je i zadovoljstvo primiti i pozdraviti vas olimpijce. Ponosni smo na vas. Dostojanstveno ste predstavili našu Nadbiskupiju i svoje škole. Hvala Vam na tomu, vaš uspjeh je i naš zajednički uspjeh“.

Ovo su riječi splitsko-makarskog nadbiskupa Marin Barišić koji je, u ponedjeljak 7. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, primio pobjedničke ekipe ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – državnog natjecanja u vjeronauku za osnovne i srednje škole, koje se održalo u Krapinskim toplicama od 19. do 21. svibnja ove godine.Susretu s nadbiskupom nazočili su i ravnatelji škola pobjedničkih ekipa.

vjeronauk olimpijada prijem nadbiskup drzavni pobjednici2010

ekipe koje su predstavljale našu nadbiskupiju na državnom natjecanju

U kategoriji osnovnih škola po treći put za redom državni prvaci su učenici Osnovne škole „Sućidar“ iz Splita u sastavu: Luka Donadini, Mateja Gudelj, Andrea Vodanović i Josip Galić pod vodstvom vjeroučitelja don Ivana Čotića. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Ivan Mažuranić“ (Obrovac Sinjski) u sastavu: Ivana Poljak, Ivna Mravak, Petra Maglica, Ines Barać s mentoricom s. Vjerom Gulić. Treće mjesto osvojila je OŠ „Kamešnica“ (Otok kod Sinja) u sastavu: Sara Pavlinušić, Kristina Đula, Kristina Kondža, Sara Norac-Kljajo s mentoricom Vesnom Škopljanac-Mačina. Susretu s nadbiskupom nazočili su i učenici OŠ „Knez Mislav“ iz Kaštel Sućurca, koji su na olimpijadi pod vodstvom Joška Krokara osvojili deseto mjesto.

Još jedno odličje otišlo je u Split u kategoriji srednjih škola drugo mjesto osvojila je III. splitska gimnazija u sastavu: Ivana Čavka, Jelena Grbeša, Anamarija Čavka i Anđela Perišić pod vodstvom mentorice s. Darije Bota. Obradovani pobjedom istaknuli su kako su uložili puno truda u pripreme za natjecanje te da im se trud zaista isplatio. Posvjedočili su kako su im se svidjele Krapinske toplice, ali i zajedništvo i ljepota druženja s vršnjacima.

Čestitavši ekipama, njihovim voditeljima i ravnateljima škola te Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s predstojnikom mr. don Josipom Perišem, nadbiskup im je zahvalio što djeluju kao ekipa i stvaraju zajedništvo te svoje talente i sposobnosti ugrađuju u život crkvenoga tkiva. Osvrnuvši se na temu ovogodišnje olimpijade: „Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika“, kazao je da će im sigurno mnogo u životu koristiti znanje koje su stekli tijekom priprema, da ih je ono ne samo informiralo nego i formiralo te da će nastaviti životno svjedočiti vrednote koje su upoznali. Potom je mladima i njihovim voditeljima i ravnateljima darovao roman Nevenke Nekić „Kardinalovo srce“.

Riječ zahvale i čestitke nadbiskupu, prvome vjeroučitelju Splitsko-makarske nadbiskupije, pobjedničkim ekipama i njihovim voditeljima uputio je i predstojnik don Josip Periš, a uime pobjedničke ekipe, ravnatelja i mentora riječima zahvale obratio se mentor i trostruki državni pobjednik don Ivan Čotić. Zahvalivši nadbiskupu naglasio je da je mnogo lakše cijeli napor podnijeti kada znaš da ima netko tko to svesrdno prati svojom potporom i podrškom. Pobjednike očekuje nagradno putovanje u Dubrovnik, na Mljet i Korčulu, a susret je završio prigodnim domjenkom.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Agori, štovatelji božice Kali, ženske manifestacije boga Šive, žive na krematorijima, meditiraju sjedeći na mrtvacima, jedu ljudsko meso, a ponekad čak i spolno opće sa mrtvacima. Smatraju da konzumiranjem droga i alkohola, te jedenjem zaista svega zadovoljavaju božicu. Velika većina ih nije dovoljno snažna za takav način štovanja pa poludi.

Humor

Poglavar reda ispraća skupinu misionara koji odlaze među kanibale. Na kraju svoga ohrabrujućeg govora reče im:

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)