Prvi nastup Zbora vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije "Sv. Anastazije"

Split, 11. ožujka 2023.

U subotu, 11. ožujka 2023. na međužupanijskom stručnom skupu vjeroučitelja na temu Transhumanizam, mješoviti pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije "Sv. Anastazije" održao je svoj prvi nastup. 


zbor 1

Inicijativa za osnivanjem pjevačkog zbora potekla je od samih vjeroučitelja, a neposredni povod bio je stručni skup u studenom 2022. na temu Korelacija vjeronauka i Glazbene kulture. Navedeni stručni skup probudio je u vjeroučiteljima želju koja je odavno tinjala da zajedničkim pjevanjem slave Boga i tako uveličaju svoje redovite susrete tijekom godine.

Inicijativu je svesrdno podržala dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i dr. sc. Šimun Bilokapić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji je ustupio pjevačima prostor i opremu. Zbor sv. Anastazija vode vjeroučitelji Marko Vrkić i Ljubo Jermelić. Za svoj prvi nastup odabrali su tri pjesme: Slavim te, Gospode (J. S. Bach), Tebe tražim (Š. Marović) i Majko ljubežljiva (tradicionalna). Zborom je ravnao vjeroučitelj Mario Žuvela.

zbor 3

Kvaliteta izvedbe nadmašila je sva očekivanja, osobito stoga što su vjeroučitelji imali relativno kratko vrijeme za pripremu svog prvog nastupa. No, Gospodin je, kao i uvijek, obilno nagradio trud i uloženo vrijeme. Na prvom nastupu mješoviti pjevački zbor vjeroučitelja dobio je i prvu ponudu za novim nastupom, a nadamo se, i motivirao nove buduće članove pjevačkog zbora.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Egipatski svećenici su osim faraona Amonovim sinom proglasili samo Aleksandra Velikog sina Filipa II i epirske princeze Olimpije. Aleksandar je jedini stranac koji je ikada nosio ovaj naslov, a inače je za vrijeme svojih pohoda u Egiptu dočekan kao osloboditelj.

Humor

- Lijepo je ići u školu, lijepo je vraćati se iz škole, samo mi se ne sviđa ono između.

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)