Radni sastanak predstojnika i voditelja stručnih vijeća

Split, 12. rujna 2009.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa splitskom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje organizirao je radni sastanak predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Hvarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije. Sastanak je održan 12. rujna 2009. godine, u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Nakon molitvenog početka sve prisutne je pozdravio mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Potom je Sabina Marunčić, prof., viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, vodila sastanak prema planiranom dnevnom redu.

Prva točka odnosila se na analizu Plana i programa rada županijskih stručnih vijeća u 2008./2009. školskoj godini. Svi prisutni su izrazili želju za nastavkom dosadašnjeg, programski ujednačenog modela stručnog usavršavanja na nad/biskupijskoj razini, prema kojem se dva središnja županijska stručna vijeća povezuju s nad/biskupijskim stručnim skupovima, a prvo i četvrto vijeće vjeroučitelja voditelji samostalno organiziraju u školama, sjedištima vijeća.

Druga točka dnevnog reda bila je posvećena planiranju i programiranju radnih susreta županijskih stručnih vijeća u novoj, 2009./2010. školskoj godini. Planirana su četiri radna susreta u rujnu, studenom, veljači i lipnju, a nakon vrlo žive i plodne rasprave dogovorene su teme i radni naslovi stručnih skupova i stručnih vijeća. Središnje teme stručnih skupova koje će se ove godine obrađivati u svih pet južnih biskupija su: Vjeroučitelj i vjeronauk pred društvenim izazovima te Proročka dimenzija Crkve danas.

U završnom dijelu radnog sastanka, viša savjetnica je upoznala prisutne s programom stručnog skupa Uporaba programa MS Producera, koji će se održati 16. i 17. listopada 2009. u Splitu, za voditelje županijskog stručnog vijeća.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Godine 2005. tradicionalnim načinom su u Santiago de Compostelu stigle 94 tisuće hodočasnika. Hodočasnikom se smatra svatko tko u svetište dođe prešavši barem 100 km puta. U svetoj godini, tj. godini u kojoj je blagdan sv. Jakova u nedjelju, broj hodočasnika se utrostruči.

Humor

Na satu vjeronauka. – Koji su grijesi propusta? – Oni koje smo zaboravili učiniti!

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)