Šest ekipa iz Splitsko-makarske nadbiskupije plasiralo se na državno natjecanje iz vjeronauka

Split, 30. ožujka 2021.

Učenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije i ove su godine postigli zapažene rezultate na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi tako da su, osim pobjedničkih, na državno natjecanje pozvane još četiri ekipe prema kriteriju izvrsnosti: drugoplasirana iz osnovne škole i tri ekipe iz srednje škole koje su osvojile drugo, treće i četvrto mjesto.

 

 

 Dakle, na državnom natjecanju, koje će se održati 12. svibnja ove godine, našu će nadbiskupiju predstavljati šest ekipa. Čestitamo učenicima, mentorima i njihovim školama!

Osnovna škola „Tučepi“ iz Tučepi (Marina Šimić) – 358 bodova

Osnovna škola „Skalice“ iz Splita (s. Lidija Čotić) – 356 bodova

III. gimnazija iz Splita (Ana Gelo) – 370 bodova

Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira (Anita Vuletin) – 358 bodova

Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita (Srđana Urlić) – 338 bodova

IV. gimnazija "Marko Marulić" iz Splita (Nikola Milanović) – 332 boda

Zanimljivosti

Rimljani su kaznu razapinjanja preuzeli od Kartažana, a ovi pak od Perzijanaca. Primjenjivali su je za krađu, umorstvo, izdaju, pobunu, političke ustanike ali isključivo za građane drugog reda, nikako za Rimljane.

Humor

Ujedinjeni narodi, da bi istražili kakvo je mišljenje naroda svijeta, odabranim ljudima sa svih kontinenata postavili su isto anketno pitanje: “Kakvo je Vaše osobno mišljenje o nestašici hrane u ostalim dijelovima svijeta?” Rezultati ankete bili su poražavajući. U Africi nisu znali što je to hrana. – U Europi nisu razumjeli što je to nestašica. U Aziji nisu znali što je osobno mišljenje. – U Americi nisu znali koji su to ostali dijelovi svijeta.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)