Štićenici Centra „Juraj Bonači” primili sakramente prve pričesti i potvrde

Split, 17. lipnja 2023.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić predvodio je euharistijsko slavlje, u subotu 17. lipnja u crkvi sv. Andrije na Sućidru u Splitu, za vrijeme kojeg je podijelio sakramente euharistije i potvrde 25 mladića i djevojka s posebnim potrebama. 

Uz njih, na misi su se okupili i njihovi roditelji, kumovi, rodbina, prijatelji te ravnateljica Centra Snježana Čotić. Pjevao je VIS Izidor. Krizmanike i prvopričesnike je za ovaj važan događaj tijekom cijele godine pripremao župnik sa Sućidra don Zvonimir Mijić u suradnji s vjeroučiteljicom Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ Melitom Luetić. Pozdravni govor uputio je Toni Agoli.

Obraćajući se na početku homilije prvopričesnicima i krizmanicima, don Franjo je kazao da je radostan što će oni danas primiti Isusovo tijelo u svoju dušu te darove Duha Svetoga koji jedini daruje pravi mir.

„Dragi roditelji, vi najbolje znate koliko ste žrtve i trpljenja uložili u život svoje djece. Vi isto tako znate koliko vas još odricanja očekuje u budućnosti. Međutim, isplati se. Isplati se jer je put muke, molitve, odricanja i žrtve – put Isusa Krista”, nastavio je don Franjo, dodavši kako Bog ima drugačiju logiku od ovoga svijeta koji na djecu s poteškoćama gleda kao na teret društvu. „Bog ne gleda izvanjski, Bog gleda na ono što je u duši”, ustvrdio je, istaknuvši kako su naše tjelesne i psihičke nevolje prilika za rast u ljubavi.

 

Spomenuvši kako se danas u Splitu održava „Hod za život”, generalni vikar je naglasio: „Drage obitelji, vaši životni putevi su najbolja demonstracija 'Hoda za život'. Vi nas učite autentičnoj žrtvi koja nije vođena sebičnošću te ne dovodi do časti i ugleda. U svojim križevima svjedočite za život”.

Zaključujući homiliju don Franjo je kazao da odabirući ljubav i žrtvu u trenucima vlastite patnje svaki čovjek slijedi Božju logiku – logiku vječnosti.

Na kraju mise župnik don Zvonimir Mijić zahvalio je don Franji na dolasku i vjeroučiteljici Meliti na požrtvovnom radu s djecom, istaknuvši „da nam štićenici Centra i njihovi roditelji daju lekciju iz evanđeoske ljubavi”.

Riječi zahvale generalnom vikaru i župniku uputila je i vjeroučiteljica Melita Luetić, a zatim je završnu pjesmu otpjevala Antonija Šabić. Nakon što su slavljenici generalnom vikaru i župniku udijelili prigodne poklone uslijedila je zajednička fotografija te druženje u prostorijama Župe.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Obnovu katedrale sv. Patrika u Dublinu u prošlom stoljeću je financirala tvrtka Guinness – najveći izvoznik piva na svijetu.

Humor

Perice, jesi li bio na misi? – pita otac. – Jesam, i ministrirao sam! Lijepo, a o čemu je svećenik danas propovijedao? – Govorio je o tome kako i naši roditelji trebaju dolaziti u crkvu, a ne da im djeca moraju prepričavati što je svećenik propovijedao.

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)