Štićenici Centra „Juraj Bonači” primili sakramente prve pričesti i potvrde

Split, 17. lipnja 2023.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić predvodio je euharistijsko slavlje, u subotu 17. lipnja u crkvi sv. Andrije na Sućidru u Splitu, za vrijeme kojeg je podijelio sakramente euharistije i potvrde 25 mladića i djevojka s posebnim potrebama. 

Uz njih, na misi su se okupili i njihovi roditelji, kumovi, rodbina, prijatelji te ravnateljica Centra Snježana Čotić. Pjevao je VIS Izidor. Krizmanike i prvopričesnike je za ovaj važan događaj tijekom cijele godine pripremao župnik sa Sućidra don Zvonimir Mijić u suradnji s vjeroučiteljicom Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ Melitom Luetić. Pozdravni govor uputio je Toni Agoli.

Obraćajući se na početku homilije prvopričesnicima i krizmanicima, don Franjo je kazao da je radostan što će oni danas primiti Isusovo tijelo u svoju dušu te darove Duha Svetoga koji jedini daruje pravi mir.

„Dragi roditelji, vi najbolje znate koliko ste žrtve i trpljenja uložili u život svoje djece. Vi isto tako znate koliko vas još odricanja očekuje u budućnosti. Međutim, isplati se. Isplati se jer je put muke, molitve, odricanja i žrtve – put Isusa Krista”, nastavio je don Franjo, dodavši kako Bog ima drugačiju logiku od ovoga svijeta koji na djecu s poteškoćama gleda kao na teret društvu. „Bog ne gleda izvanjski, Bog gleda na ono što je u duši”, ustvrdio je, istaknuvši kako su naše tjelesne i psihičke nevolje prilika za rast u ljubavi.

 

Spomenuvši kako se danas u Splitu održava „Hod za život”, generalni vikar je naglasio: „Drage obitelji, vaši životni putevi su najbolja demonstracija 'Hoda za život'. Vi nas učite autentičnoj žrtvi koja nije vođena sebičnošću te ne dovodi do časti i ugleda. U svojim križevima svjedočite za život”.

Zaključujući homiliju don Franjo je kazao da odabirući ljubav i žrtvu u trenucima vlastite patnje svaki čovjek slijedi Božju logiku – logiku vječnosti.

Na kraju mise župnik don Zvonimir Mijić zahvalio je don Franji na dolasku i vjeroučiteljici Meliti na požrtvovnom radu s djecom, istaknuvši „da nam štićenici Centra i njihovi roditelji daju lekciju iz evanđeoske ljubavi”.

Riječi zahvale generalnom vikaru i župniku uputila je i vjeroučiteljica Melita Luetić, a zatim je završnu pjesmu otpjevala Antonija Šabić. Nakon što su slavljenici generalnom vikaru i župniku udijelili prigodne poklone uslijedila je zajednička fotografija te druženje u prostorijama Župe.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Prva slova riječi FAMILY znače Father and mother I love You.

Humor

Vjeroučitelj pokušava objasniti djeci pojam ‘Božja providnost’. – “Zamislite da ljudi rade na crkvneom tornju i jedan padne a ništa mu se ne dogodi. Kako biste to nazvali?” – “Pa to je čista sreća.” – “A na primjer da sutradan opet isti čovjek padne i opet mu ništa ne bude.” – “To je slučajnost.” – “A što da isti čovjek padne s tornja i treći put i opet mu se ništa ne desi?” – “E pa to je već NAVIKA.”

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)