Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

13. rujna 2008.

U prostorijama Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je 13. rujna ove godine stručni skup za vjeroučitelje pripravnike, njihove mentore i vjeroučitelje savjetnike koji su zaposleni u osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Šibenske i Dubrovačke biskupije.

 

Stručni skup je organizirala splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, a na skupu je sudjelovalo šezdeset vjeroučitelja. Na samom početku skupa, nakon molitve, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš pozdravio je sve nazočne i uveo ih u radni dio skupa.

Održana su dva predavanja i zatim je upriličena tematska rasprava. Prvo predavanje, na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita, održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje. U svom izlaganju je govorila o svrsi, trajanju i programu pripravničkog staža, zatim obvezama pripravnika i članova Povjerenstva za stažiranje te postupku i načinu polaganja stručnog ispita.

Drugo predavanje, na temu Mentorstvo i praćenje pripravnika, održala je Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu, koja je u svom izlaganju istaknula važnost uloge mentora u procesu praćenja pripravnika te suradnju mentora i pripravnika tijekom pripravničkog staža.

Nakon predavanja uslijedila je zajednička rasprava. Vjeroučitelji pripravnici i mentori aktivno su sudjelovali iznoseći vlastite nedoumice i poteškoće, vezane uz izradu programa stažiranja, ostvarivanje pripravničkog staža te izradu školskog kurikuluma za nastavu vjeronauka.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vjeroučitelji pripravnici Školska godina 2008./2009.  

Red br.

pripravnik

škola

mentor

1.

Tanja Antunović

OŠ „Vladimir Nazor“ – Ploče

Monika Ćopo

2.

Don Tomislav Bašić

OŠ „Don Mihovil Pavlinović“ – Metković

Tomislav Medak

3.

Svjetlana Brešković

OŠ „Petar Berislavić“ – Trogir

Katica Radačić

4.

Viktor Bušić

OŠ „Opuzen“ – Opuzen

s. Marinela Delonga

5.

Gloryan Grabner

Srednja strukovna škola – Makarska

Jerko Stipica

6.

Don Mihael Jelavić

OŠ „Marjan“ – Split

Dijana Ćubelić

7.

Ana Karan

OŠ „Mertojak“ – Split

Nives Kekez

8.

Petar Kelvišer

OŠ „Stjepan Ivičević“ – Makarska

Marina Šimić

9.
Tino Labrović OŠ “Fra Pavao Vučković” – Sinj Bosiljka Mandac

10.

Marina Marinović

OŠ „Ostrog“ – Kaštel Lukšić

Ana Biliškov

11.

Ivana Milas

OŠ „Knez Trpimir“ – Kaštel Gomilica

Zdenka Krokar

12.

Fra Filip Mimica

OŠ „Stjepan Radić“ – Metković

s. Vedrana Krstičević

13.

Mara s. Terezija Pervan

OŠ „Marjan“ – Split

s. Jelena Marević

14.

Ružica Renić

OŠ „O. Petar Perica“ – Makarska

Zdenka Mravičić

15.

Radojka Slugan

OŠ „Prof. Filip Lukas“ – Kaštel Stari

Anita Parčina

16.

Danijela Špis

OŠ „Trilj“ – Trilj

Miranda Banovac

17.

Don Ante Žderić

OŠ „Gripe“ – Split

Ines Paut

18.

Edita Živanović

OŠ „Ivan Leko“ – Proložac Donji

Maja Ivanko

Zanimljivosti

U hramu Kalbher u Ujainu (Indija) postoji kip Shive koji pije alkohol.Tisuće Hindusa koji inače ne smiju piti alkohol svakodnevno hodočaste noseći sa sobom boce viskija koje upravitelji hrama daju Aghorima.

Humor

Čovjek sa samo 10 dolara u džepu, očajan, prijavio za posao u Microsoft kao čistač WC školjki. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.” On, zbunjen, odgovori da nema računalo, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: “Ako nemate e-mail, virtualno ne postojite, tako da Vas ne mogu primiti…” Siromah, očajan, iziđe iz ured. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu s 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital. Iznenađen i s entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. I tako je radio svaki dan od ranog jutra do kasne večeri. Utrostručavao je i učetvorostručavao kapital. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu za posao, a kasnije i kamiončić. Za godinu dana postao je vlasnik male flote vlastitih motornih vozila, a za 5 godina vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD-u. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život. Pozvao je brokera kako bi potpisao policu osiguranja. Broker ga na kraju razgovora zatraži e-mail adresu kako bi mu poslao prospekt osiguranja. *Čovjek odgovori da nema e-mail. “Baščudno, prokomentirao je broker, nemate e-mail a uspjeli ste napraviti malo carstvo. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!?.” *Čovjek se zamisli, pa odgovori:… “U MICROSOFTU BI ČISTIO WC ŠKOLJKE!!!”

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)