Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 19. rujna 2009.

U subotu, 19. rujna 2009. u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu održan je međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita. Na skupu je sudjelovalo četrdesetak vjeroučitelja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Hvarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije.

strucni skup vjeronauk pripravnici 2009 1

vjeroučitelji za vrijeme predavanja

Nakon molitvenog početka, prisutne je pozdravio i uveo u rad skupa mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Potom je viša savjetnica Sabina Marunčić predstavila Pravilnik o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu te upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja.

Uslijedila je vrlo živa diskusija u kojoj su vjeroučitelji pripravnici iznosili pitanja i nejasnoće u svezi s ostvarivanjem pripravničkog staža.

U drugom dijelu programa rad se odvijao u pedagoškim radionicama u kojima su vjeroučitelji pripravnici i njihovi mentori iznosili svoja očekivanja, ali i poteškoće u radu u školi te radili na konkretnim zadatcima u svezi s planiranjem, izvođenjem i praćenjem izvođenja vjeronaučne nastave.

strucni skup vjeronauk pripravnici 2009 2

rad u pedagoškim radionicama

Nakon kratkog osvrta na rezultate rada mentora i pripravnika, vjeroučiteljica savjetnica Mirjana Vučica je zaključila skup kratkim izlaganjem na temu Komunikacija između mentora i pripravnika u kojem je istaknula važnost refleksivnog učenja kao i usvajanje potrebnih kompetencija za kvalitetan rad u školi.

Sabina Marunčić
foto: Ivana Luić

Vjeroučitelji pripravnici
na području Splitsko-makarske nadbiskupije
školska godina 2009./2010.

pripravnik

škola

mentor

Don Ivica Barišić

OŠ „Mejaši“ – Split

Ines Paut

Ankica Bravić

OŠ „Trilj“ – Trilj

Julijana Hrvoić

Mario Ćurković

OŠ „Ivo Dugandžić Mišić“ – Komin

s. Marinela Delonga

Žarka Karoglan

OŠ „Grohote“ – Grohote

Ružica Amižić

Fra Tino Labrović

OŠ „Fra Pavao Vučković“ – Sinj

Bosiljka Mandac

Ljubomir Ladan

SŠ „Jure Kaštelan“ – Omiš

Dušan Vuletić

Ivana Lujić

OŠ „O. Petar Perica“ – Makarska

s. Katarina Čotić

Snježana Mikelić

OŠ „Blatine-Škrape“ – Split

Sanja Vučković

Branimir Poljak

OŠ „Milan Begović“ – Vrlika

Julijana Hrvoić

Fra Ivan Režić

Ekonomska škola – Imotski

Fra Jakov Udovičić

Don Ivan Urlić

OŠ „Split 3“ – Split

Ružica Maleš

Zanimljivosti

Franjevci su sliku Čudotvorne Gospe Sinjske, nakon što su je donijeli iz Rame, nekoliko godina čuvali na tajnom mjestu u Velom Varošu u Splitu, u Klisu, te u Dugopolju, jer je Sinj bio porušen.

Humor

Stari pobožni propovjednik na samrti pozva bankara i odvjetnika da budu s njima u zadnjim trenucima života. Bankar upita: Pastore, zašto ste izabrali baš nas dvojicu da dođemo i budemo s Vama u vašim posljednjim trenucima? Stari propovjednik je podigao pogled i slabašnim glasom rekao: Želim da budem što sličniji Isusu, i da umrem kao i On – između dva lopova!

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)