Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 20. rujna 2014.

Prvi stručni skup u svakoj novoj školskoj godini Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, posvećuje vjeroučiteljima pripravnicima i njihovim mentorima, kao znak osobite brige za kvalitetno uvođenje vjeroučitelja pripravnika u vjeroučiteljsku službu.

Tako se 20. rujna 2014. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu okupilo tridesetak vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija na stručnom skupu, na temu:Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita. Dakle, osnovni cilj skupa je upoznati vjeroučitelje pripravnike s načinom ostvarivanja pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita. Kao i prethodne godine, najbrojniji su bili vjeroučitelji pripravnici koji se, na temelju Zakona o poticanju zapošljavanja, stručno osposobljavaju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

 width=

pripravnici i njihovi mentori

Stručni skup započeo je molitvom i pozdravnim riječima mr. sc. don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Radni dio stručnog skupa nastavljen je izlaganjem mr. Periša o duhovno-vjerničkom identitetu vjeroučitelja. Ulogu vjeroučitelja smjestio je u širi crkveni kontekst općeg katehetskog djelovanja i pozvao vjeroučitelje na odgovorno vršenje vjeroučiteljske službe, njihovo trajno stručno usavršavanje i uključivanje u crkvenu zajednicu. Istaknuo je važnost osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti.

Predstavljajući Pravilnik o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić upoznala je vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja, potičući ih na odgovoran i ustrajan rad. Potom je uslijedila rasprava u kojoj su vjeroučitelji postavljali konkretne upite u vezi s načinom ostvarivanja programa stažiranja u konkretnim situacijama i izradom dokumentacije vezanom uz stažiranje.

Nakon stanke održane su pedagoške radionice na temu planiranja i izvođenja vjeronaučne nastave koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu iSabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk. U malim podskupinama vjeroučitelji su promišljali o planiranju i izvođenju vjeronaučne nastave te o potrebi ostvarivanja što kvalitetnije komunikacije i interakcije s učenicima. Iznosili su osobne poteškoće i nejasnoće u svom radu, razmjenjujući profesionalno iskustvo i pokušavajući osvijestiti koje elemente i kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

Fotogalerija Josip Periš

Zanimljivosti

Začetnik reformacije Martin Luther, koji je i sam bio zaređen u augustinskom redu oženio se 1525. Katharinom van Bora bivšom časnom sestrom.

Humor

– Noćas je kod nas došao anđeo i donio ti malu seku. Želiš li je vidjeti? – A je li anđeo još tu, njega bih radije vidio.

Poslovice

Ljudi se poznaju po znoju i po danoj riječi. (Arapska)