Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 18. rujna 2010.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa splitskom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje organizirao je 18. rujna stručni skup – radni sastanak vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora iz svih nad/biskupija koje pokriva ova podružnica.

 Skupu je nazočilo oko 40 sudionika, a održan je u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Struci skup pripravnici mentori2010

Nakon što je molitvom otvorio skup riječ dobrodošlice nazočnima je uputio predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš. Istaknuo je važnost ozbiljnog pristupa obavljanju pripravničkog staža. Podsjetio je također na tri temeljne kompetencije svakog vjeroučitelja, a to su: biti, znati i znati činiti. Premda se tijekom pripravničkog staža pripravnik i mentor uglavnom usmjere na dimenziju znati činiti, ne smiju nipošto zanemariti trajnu brigu oko onoga biti, kazao je predstojnik.

Zatim je viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić izložila temu pod naslovom Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita. Nazočne je detaljno upoznala sa zakonskim okvirom obavljanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita te skrenula pažnju na moguće propuste i nepravilnosti. Ukazala je također na najbolje načine rješavanja eventualnih poteškoća na koje pripravnik tijekom stažiranja može naići.

Nakon stanke slijedio je rad u dvjema odvojenim skupinama za pripravnike odnosno mentore pod vodstvom Sabine Marunčić i Mirjane Vučica. Kroz konkretna iskustva i zadatke promišljali su o obavljanju svoje zadaće kako bi se cilj pripravničkog staža, odnosno samostalno i kvalitetno obavljanje vjeroučiteljskog posla što bolje ostvario.

Skup je zaključen kratkim osvrtom Mirjane Vučica na temu suradničkog odnosa mentora i pripravnika te završnom riječi predstojnika.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Subotnji dan hoda je bio 2000 lakata, a 6 lakata je 1 trstika.

Humor

Novi zatvorski kapelan svoju prvu propovijed u zatvorskoj kapeli započe riječima: Drago mi je vidjeti vas ovdje okupljene u tako velikom broju…

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)