Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 17. rujna 2011.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i ove godine se održao stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore u osnovnim i srednjim školama na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita.

Stručnom skupu na koji su se vjeroučitelji prijavili već uhodanim elektroničkim putem odazvalo se 25 pripravnika i 14 mentora iz Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Hvarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije. Skup je održan 17. rujna u prostorijama Nadbiskupijske klasične gimnazije.

pripravnici mentori sastanak 2011

Nakon zajedničke kratke molitve prisutne je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr.sc. don Josip Periš. On je u svom obraćanju istaknuo važnost ozbiljnog pristupa pripravničkom stažu. Naglasio je tri dimenzije vjeroučiteljevih kompetencija, a to su: biti, znati i znati činiti. U svakoj od ovih dimenzija vjeroučitelj mora rasti jer je on istinski svjedok i to ne samo u učionici s učenicima ili u zbornici s nastavnicima nego uvijek i posvuda, kazao je Predstojnik. Također je istaknuo specifičnost vjeronauka i činjenicu da učenici vjeroučitelja doživljavaju drugačije od drugih nastavnika, odnosno da nešto više od njega i očekuju. To se vidi i po tome što se učenici samo njima obraćaju nazivom samoga predmeta: dakle obraćaju se sa ‘vjeroučitelju’ ili ‘vjeroučiteljice’. To je znakovito jer se osoba vjeroučitelja ne može odvojiti od njegova predmeta, odnosno od samog predmeta poučavanja.

Nakon toga je viša savjetnica Sabina Marunčić predstavila Pravilnik o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu te upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja. Za vrijeme izlaganja navodila je primjere iz prakse te još zornije istaknula potrebu ozbiljnog i temeljitog pristupa pripravničkomu stažu. Pripravnicima je skrenula pažnju na sve što je potrebno kako bi kvalitetno i u skladu sa zakonskim odredbama obavili svoj staž te mentore pozvala da i oni temeljito prouče sve što ih očekuje kako bi pripravnicima bili pomoć i vodstvo na putu prema usvajanju svih profesionalnih kompetencija. Sudionici su slobodno pitali sve što ih zanima i rješavali nejasnoće glede ostvarivanja pripravničkog staža.

pripravnici mentori sastanak 2011a

Nakon stanke vjeroučitelji su bili podijeljeni u dvije skupine: pripravnici i mentori. U pedagoškim radionicama koje su pripremile i vodile viša savjetnica Sabina Marunčić i vjeroučiteljica savjetnica Mirjana Vučica analizirali su svoje konkretne zadaće, iznosili poteškoće i izmjenjivali iskustva. Radili su također na konkretnim zadacima planiranja i izvođenja nastave sa ciljem što kvalitetnijeg praćenja i unaprjeđenja rada pripravnika. Skup je zaključen kratkim izlaganjem na temu Suradnja pripravnika i mentora koji je pripremila Mirjana Vučica. Naglasila je bitna obilježja mentorstva i osobine mentora. Ukazala je također na činjenicu da je usvajanje kompetencija za rad u nastavi cjeloživotni proces te pozvala pripravnike da dobro upoznaju temeljne dokumente, a na poseban način nastavni Plan i program koji nudi sve potrebne smjernice za pripremu i izvođenje nastave.

Mirjana Vučica

Vjeroučitelji pripravnici
na području Splitsko-makarske nadbiskupije
školska godina 2011./2012.

pripravnik

škola

mentor

Renato Đikić

OŠ „Prof. Filip Lukas“ – Kaštel Stari

Zdenka Krokar

Mira Ercegović

OŠ „Vjekoslav Parać“ – Solin

Mirjana Nejašmić

Željka Nenadić

OŠ „Vrgorac“ – Vrgorac

s. Filipa Smoljo

Marin Periš

II. gimnazija – Split

s. Dolores Brkić

Don Franko Prnjak

OŠ „Don Mihovil Pavlinović“ – Metković

Krešimir Jurić

Stanko Stojić

OŠ „O. Petar Perica“ – Makarska

Zdenka Mravičić

Zorica Šitum

OŠ „Sućidar“ – Split

Mirjana Vuletić

Fra Lukica Vojković

OŠ „Stjepan Radić“ – Metković

s. Vedrana Krstičević

Silvija Vučković

Franjevačka klasična gimnazija – Sinj

s. Natanaela Radinović

Ivana Župa OŠ „Josip Pupačić“ – Omiš

Ružica Matijević

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

Kad je otac Eleuterije napunio stotu godinu počeo je gubiti pamćenje. Jednog dana se izgubio na ulicama Damaska pa je upitao prodavača: – Oprosti, znaš li gdje je otac Eleuterije? – Ali vi ste otac Eleuterije. – zbunjeno će prodavač. – Jesam. Samo ne znam gdje se nalazim.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)