Stručni skup za odgojiteljice u vjeri

Split, 12. lipnja 2010.

U subotu, 12. lipnja 2010. godine u prostorijama Centralnog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, održan je redoviti godišnji stručni skup za odgojiteljice u vjeri s područja Splitsko-makarske nadbiskupije na temu: Odgoj djeteta za moralne vrednote.

Stručni skup vodile su odgojiteljice Svetka Gulan i Hani Čargo iz Dječjeg vrtića Rusulica (Cvit Mediterana) iz Splita koje su iznijele iskustva iz svakodnevne prakse prezentiravši rad s djecom na području vjerskog odgoja. To je bio logičan nastavak prošlogodišnjeg stručnog skupa sa sličnom temom: Potrebe i vrednote u životu djeteta predškolske dobi.

odgojiteljice u vjeri

odgojiteljice u vjeri pomno prate izlaganje svojih kolegica

Program stručnog skupa započeo je svetom misom koju je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, a prisustvovalo mu je oko 70 odgojiteljica iz različitih krajeva nadbiskupije među kojima su bile i polaznice ovogodišnjeg stručnog teološko-katehetskog doškolovanja za vjerski odgoj djece predškolske dobi. U prigodnoj homiliji don Josip je istaknuo Marijinu prisutnost u životu vjernika kao one koja upućuje k Isusu. Istaknuo je značenje srca kao vrlo važnog ljudskog organa bez kojeg ne bismo mogli živjeti. Pozvao nas je da poput Srca Marijina čiji spomen-dan danas slavimo budemo otvoreni kao odgojitelji i tako svima donesemo Isusa.

Nakon svete mise i pozdravnih riječi don Josipa slijedio je «dječji program». Djeca Dječjeg vrtića Rusulica otpjevala su dvije pjesme zajedno sa svojim odgojiteljicama: Dijete milosrdnog srca i Pjevaj Isusu. Ove pjesme dio su projekta koji su odgojiteljice ostvarile u svojoj skupini s posebnim naglaskom na poticanju suosjećanja kao jedne od moralnih vrednota. Naime, u ovu odgojnu skupinu uključeno je i dvoje djece s posebnim potrebama: jedno dijete s tjelesnim invaliditetom i dijete usporena govornog razvoja, što je bio poticaj da odgojiteljice izaberu suosjećanje kao jedan od odgojnih ciljeva.

djecji vrtic rusulica vjerski odgoj

“ja sam dijete Milosrdnog Srca” – nastup djece i odgojiteljica

Biblijski tekst o milosrdnom Samarijancu bio je prvi poticaj za djecu nakon čega su slijedile brojne aktivnosti. Razmišljanja i odgovore na pitanja o milosrdnom Samarijancu djeca su izražavala ne samo usmeno, nego i putem likovnog izražavanja. U nizu različitih aktivnosti djeca su prepoznavala po čemu smo sve slični, a po čemu različiti, osluškivala su kucaje srca svojih prijatelja, izrađivala kuću dobrih djela i dr. Sve ovo odrazilo se na njihov međusobni odnos, a posebno prema djeci s posebnim potrebama prema kojima su izražavala mnogo pažnje, brige i ljubavi, svjedoče odgojiteljice Svetka i Hani.

Dobro srce otvoreno je za sve pa se tako ovaj projekt proširio i izvan granica skupine. Djeca Dječjeg vrtića Rusulica posjetila su dječji vrtić (igraonicu) pri KBC Firule u Splitu, a ubrzo zatim i dječji vrtić Centra Slava Raškaj za odgoj i obrazovanje djece oštećena sluha i djece s cerebralnom paralizom. Od dječjih izjava i likovnih radova nastala je slikovnica Dijete milosrdnog srca i istoimena pjesma.

dijete milosrdnog srca vjerski odgoj

prihod od cd-a donira se potrebnima u Hrvatskoj i u Tanzaniji

U aktivnosti vrtića uključili su se i roditelji i tako pripomogli da se ostvari još mnogo dobrih djela. Uz pomoć roditelja pjesma Dijete milosrdnog srca, u izvedbi djece, snimljena je u profesionalnom studiju, a prodajom CD-ova prikupljeno je 14.000,oo kn koje su donirane Centru Slava Raškaj za uređenje dječjeg igrališta i dvorišta. Brojne spontane dječje molitve koje su nastale u tijeku aktivnosti svjedoče o ljubavi koja je iz dana u dan bila sve veća prema potrebnima.

U okviru projekta „Lutka – prijatelj skupine“ koji je također zaživio u ovom vrtiću, nastalo je još jedno, novo iskustvo djece koje je bilo poticaj za misijski rad. U skupinu se „upisao“ dječak imenom Didas koji je crne boje kože. Djeca su lutku prihvatila kao ravnopravnog člana i preko njega upoznala život u dalekoj i siromašnoj Africi. Opet su se redale brojne istraživačke, spoznajne i druge aktivnosti što je za djecu bilo pravo veselje, a kao vrhunac svih događanja bilo je ostvarivanje kumstva za jedno afričko dijete. Kumstvo podrazumijeva uplatu novčanog priloga od 120 € godišnje čime se financira školovanje djeteta što znači kupovinu knjiga i odjeće uz jedan dnevni obrok, a može se ostvariti u suradnji s udrugom Zdenac koja djeluje od 2003. godine u Splitu. Udrugu Zdenac i njihov rad predstavila je gđica Marica Rukavina, pripravnica za misije, kratkim videozapisom o sirotištu Chipole u Tanzaniji.

dijete milosrdnog srca vjerski odgoj misije

lutka – prijatelj skupine

U okviru programa stručnog skupa odgojiteljice su imale prigodu razgledati brojne dječje radove i postere vezane uz rad na projektu kao i mogućnost sudjelovanja u humanitarnoj akciji kupnjom izloženih slika i drugih ukrasnih predmeta s afričkim motivima koje izrađuju volonteri udruge Zdenac. Prodajom ovih predmeta i CD-ova s pjesmom Dijete milosrdnog srca prikupljeno je 1.800,oo kn koje su namijenjene za misije, djeci u sirotištu Chipole.

Program stručnog skupa završio je radionicom na kojoj su sudionice učile pjevati pjesmu Dijete milosrdnog srca. Dojmove o ovom stručnom skupu moglo bi se sažeti u rečenicu jedne od nazočnih odgojiteljica: „U ovom izlaganju bilo je jako puno srca!“

Na kraju je don Josip Periš istaknuo i podudarnost blagdana Bezgrešnog Srca Marijina i Prečistog Srca Isusova s datumom današnjeg stručnog skupa te pozvao odgojiteljice da se odvaže u izlaganju svojih praktičnih iskustava iz vjerskog odgoja na nekom od sljedećih skupova.

Anica Mužinić

Zanimljivosti

Prva slova riječi FAMILY znače Father and mother I love You.

Humor

Mladić je upravo položio vozački pa je molio oca, inače pastora, da se dogovore oko korištenja jedinog auta u obitelji. Otac ga je odveo u radnu sobu i rekao: ”Ovako ćemo: popravi ocjene, proučavaj malo više Bibliju i skrati kosu pa ćemo razgovarati o automobilu.” Mjesec dana kasnije otac bideći napredak svoga sina reče: ”Sine, ponosim se tobom: ocjene si popravio i Bibliju čitaš više nego ikada. Ali, još se nisi ošišao.” ”Znaš, tata”, odgovori ovaj, ”malo sam razmišljao o tome. Vidiš, Samson je imao dugu kosu, pa Mojsije, Noa… pa čak i Isus.” ”Tako je” reče otac. ”I kamo god su išli – išli su pješice.”

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)