Stručni skup za odgojiteljice u vjeri 2005.

Split, 26. veljače 2005.

U subotu 26. veljače, u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, održan je stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama. U radu ovoga skupa, kojemu je okvirna tema bila Planiranje i ostvarivanje katoličkog vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama, sudjelovalo je oko preko stotinu odgojiteljica.

 U uvodnom dijelu programa, sudionice skupa pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, zaželjevši im uspješan rad uz obećanje da će Katehetski ured za njih svake godine prirediti barem jedan ovakav ili sličan susret. S obzirom da ovim skupom i dodjelom potvrdnica o završenom teološko-katehetskom doškolovanju tek započinju sustavnom primjenom katoličkog vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama, odgojiteljice su ovo obećanje primile kao ohrabrenje i nagradile ga srdačnim pljeskom.

Predavanje o temi Planiranje, ostvarivanje i vrednovanje aktivnosti vjerskog odgoja zajednički su održale viša savjetnica pri NKU s. Katarina Pišković i njena suradnica prof Brankica Blažević, pedagoginja predškolskih vrtića. U uvodnom dijelu prof. Blažević je obrazložila opravdanost vjerskog odgoja u predškolskoj dobi, označivši tu dob temeljnim razdobljem čovjekova života, pa stoga i posebna pažnja vjerskom odgoju u ovoj dobi. Religioznost bitno određuje čovjekov život, ustvrdila je ona, zapitavši se pri tom smijemo li zanemariti tu razinu čovjekova života i opravdavati je preopterećenošću djece? Kao argumente za vjerski odgoj ona je navela dječju neposrednost, te sposobnost čuđenja i divljenja, zatim nadanje, maštu i intuiciju što omogućuju da dijete bez ograde komunicira s Bogom. Za djecu ovog uzrasta bitno je ozračje u kojem ona rastu, što uz milost sakramenta krštenja otvara mogućnost odgoja u vjeri, naglasila je prof. Blažević. Za Glas koncila ona je kazala: «Sretna sam što se na ovaj način možemo susresti s odgojiteljicama u vjeri. Možda one dobiju nove ideje kako raditi. Očekujemo da program krene u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji». S. Katarina Pišković predstavila je Program vjerskog odgoja predškolske djece u izvanobiteljskim uvjetima u izdanju NKU i njegovo usklađivanje sa zakonom -Program katoličkog vjerskog odgoja djece predškolske dobi (priredile K. Pišković i B. Blažević). Program je nastavljen praktičnim radom u skupinama u kojem su odgojiteljice analizirale aktivnosti vjerskog odgoja na predlošku biblijskih tekstova, književno-umjetničkih tekstova, slikovnica i priča.

Kocelebrirano misno slavlje u popodnevnom dijelu programa bilo je vrhunac ovoga susreta, a predslavio ga je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. dr. Marin Barišić. Govoreći o obiteljskim odnosima na temelju prispodobe o izgubljenom sinu iz naviještenog Lukinog evanđelja, nadbiskup je u prigodnoj homiliji odgojiteljice usporedio sa slugama iz prispodobe koje žele posredovati kod narušenih obiteljskih odnosa. Tete često daju djeci ono što ona ne dobiju u obitelji. Djeca idu u vrtić, izbačena su iz vrta sveukupnih odnosa, ali uspijevaju naći kutić raja, a to je vrtić i teta u vrtiću, rekao je nadbiskup u nadahnutoj propovijedi.

Pri svečanoj dodjeli potvrdnica o završenom seminaru teološko-katehetskog doškolovanja, čestitkama i prigodnom porukom odgojiteljicama su se obratili mr. don Josip Periš, voditelj seminara teološko-katehetskog doškolovanja dr. Marinko Vidović, dekan KBF-a Sveučilišta u Splitu dr. Marijan Vugdelija i nadbiskup Barišić iz čijih ruku je 108 odgojiteljica primilo potvrdnice.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

Kad je otac Eleuterije napunio stotu godinu počeo je gubiti pamćenje. Jednog dana se izgubio na ulicama Damaska pa je upitao prodavača: – Oprosti, znaš li gdje je otac Eleuterije? – Ali vi ste otac Eleuterije. – zbunjeno će prodavač. – Jesam. Samo ne znam gdje se nalazim.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)