Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

Split, 22. travnja 2017.

U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 22. travnja 2017. godine redoviti godišnji međubiskupijski stručni skup za predškolske odgojiteljice u vjeri na temu: Dijete i duhovnost. 

U Velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu okupilo se osamdesetak odgojiteljica u vjeri s područja pet južnih biskupija kako bi promišljale o važnosti duhovne dimenzije u cjelovitom odgoju djece rane i predškolske dobi. A ključni preduvjet za otkrivanje i prepoznavanje sposobnosti djeteta za duhovnu dimenziju jest duhovnost odgojitelja koji prihvaća i živi vrijednosti Evanđelja u svakodnevnom životu. Tema o kršćanskoj duhovnosti skladno se uklopila u Vazmenu osminu u kojoj slavimo Kristovo uskrsnuće, izazivajući sve prisutne na promišljanje o temeljima svoje vjere.

skup tete 2017 a

Stručni skup započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj homiliji, tematizirajući dobro poznate događaje o Isusovu uskrsnuću i ukazanju apostolima, don Josip je istaknuo da se Isus mogao i puno spektakularnije ukazati. No, i u pobjedi je ostao skroman i ponizan, baš kao što je i živio jer vjera nije plod spektakla, nego se rađa u ljudskom srcu. Stoga se Isus ukazuje, nastavio je don Josip, samo onima koje susret s njim potpuno mijenja i rađa novom dimenzijom svega onoga što su ranije vidjeli i čuli. Tako osnaženi Duhom, Isusovi učenici čine sve ono što je i Isus činio, unatoč osporavanjima i progonima. „I vama će osporavati zadaću odgoja u vjeri“, kazao je don Josip odgojiteljicama, zaželjevši im da osnaženje s ovog stručnog skupa pretoče snagom Duha u svoje obitelji i radna mjesta te hrabro, poput apostola Petra i Ivana, svjedoče u suvremenim hramovima da je Isus Krist smisao i temelj našeg života.

skup tete 2017

U radnom dijelu stručnog skupa, koji je uslijedio nakon kraće stanke, predavanje na temu Duhovnost odgojitelja u vjeri održao je prof. dr. Mladen Parlov, profesor dogmatske teologije i teologije duhovnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U uvodnom dijelu predavanja prof. Parlov je najprije razjasnio pojmove duhovnosti, religioznosti i nutarnjeg života, istaknuvši da je u kršćanskom smislu duhovan onaj u kome prebiva Duh Sveti te da je kršćanski duhovni život ponuda sudjelovanja u božanskom životu, poziv za dioništvo u Bogu, po Duhu Svetome koji u nama „kleše“ Isusa Krista. Cilj kršćanskog života je produhovljenje čovjekova uma, volje, osjećaja, tijela, jednom riječju, čitavog čovjeka. Potom je izložio i elaborirao značajke katoličke duhovnosti koja je, prema riječima  predavača, kristocentrična, euharistijska, svetopisamska, ekleziološka, marijanska i papinska. „Biti odgojitelj u vjeri“, nastavio je prof. Parlov, „osobit je privilegij jer djeca koja su vam povjerena Božja su djeca.“ Odgojitelj u vjeri otvara djetetu put prema transcendentnom, prema Bogu. Stoga je najvažnija osobina odgojitelja – biti svjedok, prožet Kristom, a najvažniji sadržaj odgoja – ljubav, zaključio je don Mladen.

skup tete 2017b

U dugom dijelu stručnog skupa upriličene su i održane dvije pedagoške radionice. Prvu, na temu Elementi duhovnosti Karmela Božanskog Srca Isusova u radu s djecom rane i predškolske dobi, održale su odgojiteljice Maja Kaštelančić Perišić i Danijela Dujmović Šućur. U sadržajno bogatoj i metodički raznovrsnoj pedagoškoj radionici voditeljice su predstavile bl. Mariju Tereziju od sv. Josipa i elemente duhovnosti Karmela Božanskog Srca Isusova koji su ugrađeni u vjerski odgoj djece rane i predškolske dobi.

Drugu radionicu, pod naslovom Franjevačka duhovnost u predškolskom vjerskom odgoju s naglaskom na Franjinu radost, vodile su odgojiteljice s. Ljilja Stipić i Tihana Del’Orco. Cilj ove radionice, sukladno naslovu, bio je osvijestiti Franjinu radost i potaknuti odgojiteljice u vjeri na radost življenja u duhu sv. Franje. Nakon kraćeg izlaganja o Družbi sestara Franjevki od Bezgrješne sa sjedištem u Šibeniku, Majci Klari Žižić, njihovoj utemeljiteljici i sv. Franji Asiškom, voditeljice su predstavile niz aktivnosti na temu radosti. Osobitu pozornost plijenio je igrokaz o sv. Franji i životinjama koje su izvele odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Brat Sunce iz Podstrane.

Kratak plenarni susret svih sudionika u Velikoj dvorani KBF-a bio je posljednja točka stručnog skupa za odgojiteljice u vjeri. To je bila ujedno i prilika za izražavanje zadovoljstva zbog ljepote druženja i rada te razmjene iskustava i ideja koju su iskoristili i sudionici i organizatori. Kako i ne bi, kad je angažirano i radosno sudjelovanje u stručnom usavršavanju najbolja motivacija i nadahnuće i jednima i drugima.

Sabina Marunčić

Fotogalerija: Sabina Marunčić

Zanimljivosti

“Sagradimo katedralu koja će biti tako velika da će svi koji je vide pomisliti da smo ludi” bio je 1401. godine moto za gradnju katedrale sv. Marije koja je izgrađena kao treća po veličini crkva u Europi.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)