Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

Split, 25. studenoga 2011.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je 25. studenoga 2011. stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Sedamdesetak okupljenih odgojiteljica iz Splita, Šibenika i Zadra, koje su uz svoju temeljnu pedagošku izobrazbu uspješno završile i teološko-katehetsko doškolovanje, pozdravio je i zaželio im uspješan rad predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš.

strucni skup odgojiteljice u vjeri2011a

Stručni skup na temu Primjena kombinirane likovne tehnike u predškolskom odgoju osmislila je i vodila Nini Smilja Dukić, odgojiteljica savjetnica iz Dječjeg vrtića “Radost” u Splitu. Najprije je održala uvodno izlaganje o kombiniranoj likovnoj tehnici u razvoju djece predškolske dobi, a zatim je uslijedila prezentacija rada u kojoj su prikazane mogućnosti kombinirane likovne tehnike u projektnom načinu rada u vjerskom odgoju na temu „Stvaranje svijeta“. Nakon prezentacije odgojiteljice su sudjelovale u prigodnoj kreativnoj likovnoj radionici s nadolazećom blagdanskom tematikom.

Odgojiteljica savjetnica Dukić vrlo je stručno i praktično prezentirala odabranu temu, potkrijepivši je fotografijama dječjih likovnih uradaka i projekcijom filma s izložbe dječjih radova u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Svi prezentirani radovi nastali su tijekom više godina provođenja vjerskog programa u jedinici „Popaj“ u kojoj se provodi i likovni program.

Voditeljica skupa je objašnjavala sudionicima postupke i tehnike rada, te im omogućila da taktilno dožive originalne dječje radove. Sudionice stručnog skupa pokazale su veliki interes za prezentirane tehnike i konkretne materijale koji su korišteni u radu, te izrazile zadovoljstvo zbog sudjelovanja u radu u zajedničkoj tematskoj raspravi i razmjeni iskustava.

Dobar odaziv odgojiteljica na stručni skup potvrđuje potrebu za ovakvim susretima u kojima se događa konkretna međusobna razmjena iskustava u vjerskom odgoju predškolske dobi. Izražena je želja da se ovakvi skupovi i dalje kontinuirano održavaju.

Kristina Martinić

Zanimljivosti

U Starom zavjetu samoubojstvo se nije smatralo konačnim raskidom s Bogom.

Humor

Došla tri ateista pred vrata Raja. Rekoše sv. Petru kako žele upoznati Boga. Petar ode i reče Gospodinu tko je pred vratima. – RECI IM DA ME NEMA! reče On.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )