Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

Split, 14. lipnja 2014.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, 14. lipnja 2014. godine, održan je stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. Okvirna tema stručnog skupa bila je: Vjera predškolskog djeteta.

 skup tete 2014

nastup djece iz dječjeg vrtića Dobri – Split

Stručni skup, na kojemu je sudjelovalo preko osamdeset odgojiteljica u vjeri, započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj propovijedi don Josip je protumačio evanđeoski odlomak o Isusovim antitezama iz njegova Govora na gori i ohrabrio odgojiteljice da poput Isusa dopunjaju Zakon gradeći svoj život ne samo na izvanjskoj pravednosti, nego na evanđeoskoj ljubavi. Upravo su nazočne odgojiteljice, na temelju svog temeljnog pedagoškog obrazovanja i motivirane svojim osobnim kršćanskim osvjedočenjem, uložile dodatni trud i vrijeme u teološko-katehetskom doškolovanju kako bi mogle provoditi vjerski odgoj u svojim predškolskim skupinama.

Nakon sv. mise uslijedila je svečana promocija 27 novih odgojiteljica u vjeri koje su uspješno završile teološko-katehetsko doškolovanje prema programu Kateheze Dobroga Pastira koji se temelji na načelima Montessori pedagogije. Doškolovanje je organizirao Stručno-razvojni centar dječjeg vrtića Sunčev sjaj-Nazaret iz Đakova u prostorima dječjeg vrtića Dobri u Splitu. Riječi pozdrava i ohrabrenja svim sudionicama kao i najiskrenije čestitke novim odgojiteljicama u vjeri uputio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, naglasivši potrebu i važnost odgoja u vjeri već u najranijoj dobi djece. Zatim je s. Rahela Lacković, ravnateljica Stručno-razvojnog centra Dječjeg vrtića Sunčev Sjaj – Nazaret u Đakovu, predstavila rad stručno-razvojnog centra i čestitala promoviranim odgojiteljicama. Na kraju se novim odgojiteljicama i svim ostalim sudionicama obratila s. Jelica Đuzel, voditeljica programa Kateheze Dobroga Pastira, ukratko prikazavši cilj i tijek doškolovanja. Prvotni cilj se odnosio na područje odgojiteljeva „biti“ u vjeri, kako izgrađivati ljudsku i kršćansku dimenziju, produbiti svoju vjeru, znanje i način djelovanja, a tek onda kako malenima prenijeti velike teološke sadržaje. Odgojiteljicama su uručene diplome, a promociju su uveličala djeca iz dječjeg vrtića Dobri s nekoliko pjesmama. Na promociji je nazočila i viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Splitu profesorica Sabina Marunčić, a program promocije je moderirao predstojnik don Josip Periš.

skup tete 2014a

podjela diploma novim odgojiteljicama u vjeri

Nakon promocije uslijedio je radni dio stručnog skupa: jedno predavanje, dvije pedagoške radionice i zaključna rasprava. Predavanje, na temu Vjera i dijete, održala je s. Jelica Đuzel. Najprije je govorila o vjeri kao odnosu, potom o djetetovu odnosu s Bogom i specifičnostima tog odnosa, te o vjerskom odgoju kao vitalnoj potrebi djeteta zaključivši da je dijete najreligioznije biće, biće vjere i da u njemu postoji religiozni potencijal koji teži ostvarenju i punini. Ako se djetetu pruži odgovarajuća pomoć, ono može kroz svoj odnos s Bogom zadovoljiti ne samo potrebu za sigurnošću i zaštićenošću, nego potrebu za stvaranjem odnosa, odnosa ljubavi. Poštujući djetetove razvojne potrebe i specifičnosti njegova odnosa s Bogom pomoći ćemo mu da se razvije u zdravi ud mističnog tijela Kristova, u osobu čvrste i nepokolebljive vjere koja je sposobna graditi društvo na čvrstim temeljima Božje ljubavi.

Nakon predavanja uslijedio je rad u pedagoškim radionicama. U četiri podskupine naizmjenično su sudjelovale u dvije radionice: Svijest obdarenosti – početak vjere (s. Jelica Đuzel i Zrinka Hržić) i Uloga odgojitelja u odgoju u vjeri predškolskog djeteta (Katja Ivančić i Milva Buljubašić).

Na kraju su se odgojiteljice okupile na završnu raspravu. Izrazile su zadovoljstvo visokom razinom stručnog skupa koja im pomaže u njihovu odgojiteljskom radu. Posebno su pohvalile motiviranost, aktivno sudjelovanje i važnost izmjene iskustava u vjerskom odgoju djece predškolske dobi.

s. Mirjana Kutleša

Zanimljivosti

Jedna legenda o datuljama kaže da je Alah ovo stablo napravio od gline koja mu je ostala nakon što je napravio Adama. Stablo je zaista blagoslovljeno, koristi se za ogrjev, od kore se plete užad, ograde i krovovi, košare, metle, torbe i sandale od lišća, sirup, čak i vrlo ukusno ali opojno vino, “kava” od prženih koštica.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)