Stručni skup za vjeroučitelje 2005.

Split, 19. studenoga 2005.

Na kraju Godine Euharistije vjeroučitelji splitsko-makarske nadbiskupije odabrali su upravo ovu temu za svoj stručni skup naslovivši ga Vjeronauk u službi Euharistije. Skup je održan u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, 19. studenoga, a u njegovom radu sudjelovalo je oko 160 vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

Na samom početku okupljenima se uvodno obratio predstojnik KU ove nadbiskupije mr. don Josip Periš, pozdravivši mjesnog ordinarija nadbiskupa dr. Marina Barišića, predavače, te goste i sve sudionike skupa. Osvrnuvši se na samu temu predstojnik je ustvrdio da je kateheza bez Euharistije teorija, a sakramenti bez Euharistije – rituali. Stoga, posredovanje vjeronaučnih sadržaja mora voditi prema Euharistiji kao središnjem događaju Crkve, pa je pozvao vjeroučitelje da potiču vjeroučenike na život po Euharistiji.

strucni skup 19.11.05

U svom pozdravnom nastupu nadbiskup Barišić je istaknuo važnost odabrane teme, naglasivši povezanost nedjeljne euharistije i školskog vjeronauka. – Vi ste Crkva i poslani ste od Crkve da gradite i formirate, a sadržaj i metoda vjeronauka ne može se zamisliti bez Euharistije. Sadržaj je ljubav koja se predaje za nas, a metoda je ‘ovo činite meni na spomen’. To je model zajedništva u razredu i u školi. Vaše poslanje bez Euharistije bilo bi etika. Ni to nije loše, ali to onda ne bi bila radosna poruka Isusa Krista – bio je jasan splitsko-makarski metropolita.

Prvo predavanje o temi Euharistija – izvor, vrhunac i srce kršćanskog životaodržao je prof. dr. Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu. On je u svom predavanju pošao od etimološkog značenja termina «izvor», «vrhunac» i «srce», da bi ih pomnom analizom prenio na područje duhovne stvarnosti koja nam se očituje u Euharistiji. Predavač je ovim predavanjem vjeroučiteljima uspio predočiti sraz Euharistije i konkretne životne stvarnosti, što su oni i očitovali u raspravnom dijelu ovoga skupa.

Prof. dr. Jadranka Garmaz, koja predaje skupinu katehetskih disciplina na KBF-u Sveučilišta u Splitu, inače doktor Religijske pedagogije i katehetike, te prva žena – profesor na KBF-u u Splitu, predstavila se po prvi put vjeroučiteljima svojim predavanjem o temi Euharistijska kateheza u nastavi vjeronauka. Ona je samom pojmu «euharistijska kateheza» pristupila s više aspekata: s ekleziološkog, kulturološkog, antropološkog, liturgijskog, koinonijskog i dijakonijskog. Svaki aspekt argumentirano je obrazložila i prezentirala vjeroučiteljima. Pod jednim vidom ona gleda euharistijsku katehezu kao uvod u liturgijsko življenje, dok u njenoj kulturološkoj dimenziji vidi njenu zadaću da nas učini osjetljivima za život. Liturgijska dimenzija joj je da odgaja vjernike za klanjanje, zahvaljivanje i pokoru, te da traži i tumači vezu između liturgije i života. Smještajući euharistijsku katehezu u kontekst škole, profesorica Garmaz je naglasila da vjeronauk uvodi učenike u konkretno razmišljanje o životu i svijetu. Vjeronauk posreduje strukturalno i životno relevantno znanje o vjeri i Crkvi. Nadalje, upoznaje učenike s konkretnim oblicima življene vjere, te razvija vjerski stav i religiozni odgoj. Među specifičnosti liturgijskog odgoja, mlada profesorica ubraja: potiče osobno prianjanje uz Istinu; molitva u školskom vjeronauku predstavlja vrata koja vjeroučenike vodi prema euharistijskom slavlju; molitvena meditacija doprinosi vježbanju temeljnih egzistencijalnih stavova, pomaže kristalizaciji vlastite slike o Bogu, te doprinosi učenju sabranosti i mira.

U završnom dijelu predavanja predavačica je istaknula tematske cjeline u vjeronaučnim udžbenicima od 1. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole koje govore o euharistijskoj katehezi. Oduševljenje ovim predavanjem sudionici skupa nagradili su dugotrajnim pljeskom.

Sukladno temi ovoga skupa održano je i koncelebrirano misno slavlje u kapeli Marijina navještenja u malom sjemeništu koje je predslavio nadbiskup Barišić.

Vjeroučitelji ove nadbiskupije izdaju i svoje glasilo «Svjedok» koje će po izlasku iz tiska katehetski ured dostaviti svim župnim uredima i vjeroučiteljima u školi.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Jedna legenda o datuljama kaže da je Alah ovo stablo napravio od gline koja mu je ostala nakon što je napravio Adama. Stablo je zaista blagoslovljeno, koristi se za ogrjev, od kore se plete užad, ograde i krovovi, košare, metle, torbe i sandale od lišća, sirup, čak i vrlo ukusno ali opojno vino, “kava” od prženih koštica.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)