Stručni skup za vjeroučitelje 2006.

Split, 18. veljače 2006.

Teorija izbora u vjeronaučnoj nastavi bila je tema stručnog skupa za vjeroučitelje ove nadbiskupije koji se održao 18. veljače u Nadbiskupskom sjemeništu, uz sudjelovanje od preko dvije stotine vjeroučitelja i drugih profesora.

 strucni skup 18.02.2006a

Pozdravivši sve goste i sudionike pri otvaranju skupa, predstojnik KU mr. don Josip Periš kratko se osvrnuo na temu naglasivši da «izbor» implicira ljudsku slobodu. Osim toga, rekao je, izbor je i kršćanska i teološka kategorija, jer se kršćanin može biti jedino po vlastitom izboru. U ime mjesnog ordinarija nadbiskupa Marina Barišića pozdravnim riječima skupu se obratio generalni vikar mons. dr. don Ivan Ćubelić, pročitavši njegovu poruku. Prof. Vesna Marović u ime Zavoda za školstvo biranim je riječima pozdravila skup i naglasila višestruku opravdanost školskog vjeronauka, ne propustivši posvjedočiti njegovu integriranost u školski sustav. Svojim sudjelovanjem na skupu njegov rad obogatili su i vjeroučitelji bračko-hvarsko-viške biskupije sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem, te predstojnik KU šibenske biskupije don Denis Karanušić.

strucni skup 18.02.2006bPredavanje o temi Kako se uspješnije nositi sa stresom održala je dr. Asja Cvitanović-Palinić, voditeljica dubrovačko-neretvanske županijske službe za školsku medicinu. Ona je u uvodnom dijelu predavanja govorila o tjelesnim simptomima stresa, te o ponašanju i osjećajima kod stresa. Kategorizirajući uzročnike stresa, na prvo mjesto stavila je prevelika očekivanja od sebe, na drugom mjestu su loši odnosi s drugim ljudima, dok treće mjesto zauzima traženje sreće u materijalnim dobrima. U drugom dijelu predavanja istaknula je vještine kojima se nadvladava stres, a to su: prepoznati stresnu situaciju, pojasniti osobna očekivanja, održavati tjelesnu kondiciju, prakticirati zdravu prehranu, njegovati svoje dobre osobine, graditi prijateljstvo, biti odgovoran za vlastito ponašanje, te učiti iz uspjeha i neuspjeha. Završni dio svoga predavanja dr. Cvitanović posvetila je primjeni pozitivnih stajališta na djecu/vjeroučenike. Njena konačna poruka vjeroučiteljima glasila je: «Stvarajte dobre odnose s djecom!»

Brojna pitanja sudionika u tematskoj raspravi pokazala su svu opravdanost i aktualnost odabrane teme. Među njima komentar je dala i jedna profesorica likovne kulture, upozorivši predavačicu da je njeno predavanje dobro za vjeroučitelje, ali da bi doživjelo brojne kritike npr. među profesorima matematike. Na to je dr. Cvitanović spremno odgovorila neka je pozovu, te da će i njima jasno iznijeti svoja stajališta. U ova razmišljanja vrlo lijepo se uklapa poruka nadbiskupa Barišića izrečena u pozdravnom dijelu skupa da profesoru matematike nije dovoljno poznavati matematiku, nego i «malog Ivicu».

Nakon stanke vjeroučitelji su podijeljeni u osam radnih skupina nastavili razmatrati okvirnu temu i to na način da su u popodnevnom dijelu nastavili rad promjenom skupine za jedno mjesto naprijed. O ciljevima rada u skupinama dr. Cvitanović-Palinić za Glas koncila je kazala: «Cilj rada u skupinama je da na temelju održanog predavanja prikaže u praksi teoriju izbora. Poseban naglasak stavljen je na simuliranje rada u praksi u ‘neobičnim’ razredima. Nadalje, tražilo se i mišljenje vjeroučitelja o tome što se njima čini koliko je praksa ‘teorije izbora’ primjenjiva, da ne bi sve ostalo baš na samoj teoriji. Raspravljalo se i o discipliniranju kao putu od naše sadašnje škole prema kvalitetnijoj školi».

strucni skup 18.02.2006

U završnom dijelu programa voditelji skupina iznijeli su svoje zaključke. Igor Longo psih., sudionik jedne od skupina je kazao da mu je bila čast s ljudima koji se bave ljudima razmatrati jednu humanističku temu «teorija izbora». On je naglasio da ni sam ne zna ideju kako disciplinirati učenike na jednostavan način, ali je izrazio uvjerenje da s ostvarenjem kvalitetnih odnosa s učenicima imamo šansu uspjeti.

Zahvalom predstojnika mr. Periša i molitvom ovaj skup završio je svoj cjelodnevni rad.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Zbirka “Biblija” Zadarske nadbiskupije jedinstvena je u Hrvatskoj, a među rijetkima je i u svijetu, jer sadrži 938 primjerka Biblije na oko 250 svjetskih jezika. Petrove poslanice pisane na papirusu u 3. stoljeću, dar pape Ivana Pavla II, najstarija je Biblija u Zbirci.

Humor

Učitelj se nakašlja nekoliko puta ali Perica i dalje spava na satu. – Perice, ne možeš spavati na satu! – Ma, mogao bih ja da vi toliko ne kašljete!

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)