Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 15. rujna 2012.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje redovito prigodom početka nove školske godine organizira stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore.

Tako je 15. rujna ove godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu održan stručni skup na temu: Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita. Na stručnom skupu sudjelovalo je tridesetak vjeroučitelja Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Hvarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije.

Nakon uvodne molitve sudionicima stručnog skupa obratili su se pozdravnim riječima mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz riječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

sastanak pripravnika i mentora 2012

vjeroučitelji pozorno slušaju predavanje

Prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički identitet vjeroučitelja održao je don Josip Periš, pozivajući vjeroučitelje na ozbiljno i odgovorno obavljanje vjeroučiteljske službe, kao i trajno usavršavanje i rast u različitim dimenzijama: općeljudskoj, duhovno-vjerničkoj, teološkoj, didaktičko-metodičkoj i psiho-pedagoškoj.

Drugo predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje. Upoznala je vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja te ih potaknula na ustrajan i marljiv rad koji jamči uspjeh ne samo na stručnom ispitu, nego i u svakodnevnom radu.

Nakon stanke uslijedile su pedagoške radionice, na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave, koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i Sabina Marunčić. Vjeroučitelji su u manjim skupinama uspoređivali kvalitetu nastavnih priprema i promišljali o različitim vidovima praćenja nastavnog sata: sadržajnom, metodičkom i komunikacijskom. Na kraju pedagoške radionice, pokušali su osvijestiti koje elemente svog rada trebaju razvijati i koje kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

Vjeroučitelji pripravnici
na području Splitsko-makarske nadbiskupije
školska godina 2012./2013.

pripravnik

škola

mentor

Ana-Mari Marčić
OŠ Kneza Trpimira – Kaštel Gomilica
Zdenka Krokar
Tereza Medak
OŠ Ivana Dugandžića Mišića – Komin
Monika Ćopo
don Mate Munitić
OŠ Mejaši – Split
s. Rebeka Batarelo
fra Kristijan Perković
OŠ Ivana Lovrića – Sinj
Mirjana Đula
Vinka Sokol
OŠ don Mihovila Pavlinovića – Metković
Marinko Tošić
Marina Šušnjara
OŠ Trilj – Trilj

Julijana Hrvoić

Perica Vukasović
OŠ Plokite – Split
Miranda Banovac
don Ratomir Vukorepa
OŠ Pujanke – Split
Divna Latković

Zanimljivosti

Uz janje, beskvasni kruh i gorko zelje za vrijeme pashalne večere oko stola kruže četiri obredne čaše vina.

Humor

– Učiteljica me pitala imam li brata ili sestru koji idu u našu školu. – Što si joj odgovorio? – Da nemam. – I što je ona na to rekla? – Bogu hvala.

Poslovice

Ljudi se poznaju po znoju i po danoj riječi. (Arapska)