Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 17. rujna 2016.

Redoviti stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je 17. rujna 2016. u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

 Na skupu je sudjelovalo dvadeset pet vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija, a najveći broj vjeroučitelja pripravnika koristi mjeru za poticanje zapošljavanja, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

pripravnici2016

Nakon kratke molitve, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. sc. Josip Periš prigodnim riječima pozdravio je sudionike skupa, a potom održao prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički i profesionalni identitet vjeroučitelja pripravnika. Istaknuo je da je školski vjeronauk samo jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, dakle, bitno crkveni čin, ali ujedno i proces koji izgrađuje Crkvu. Stoga je pozvao vjeroučitelje na ozbiljno i odgovorno obavljanje vjeroučiteljske službe, uključivanje u crkvenu zajednicu te trajno usavršavanje i rast u različitim dimenzijama: općeljudskoj, duhovno-vjerničkoj, teološkoj, didaktičko-metodičkoj i psiho-pedagoškoj. Predavač je posebno naglasio važnost osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti.

Drugo predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja te sa svim relevantnim informacijama vezanim za stažiranje i polaganje stručnog ispita. Osobito je istaknula razliku u modelu i intenzitetu programa stažiranja koji ovisi o tome je li pripravnik u radnom odnosu ili se stručno osposobljava bez zasnivanja radnog odnosa. Vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore potaknula je na ustrajan i marljiv rad kroz svakodnevno pripremanje za nastavu i prihvaćanje svih obveza koje donosi vjeroučiteljski poziv.

Nakon stanke uslijedile su pedagoške radionice, na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave, koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i viša savjetnica Sabina Marunčić. Vjeroučitelji su u manjim skupinama promišljali o didaktičkim varijablama u planiranju i programiranju te o različitim vidovima praćenja nastavnog sata s obzirom na sadržajnu, didaktičko-metodičku i komunikacijsku razinu. Na kraju pedagoške radionice pokušali su osvijestiti koje elemente svoga rada trebaju razvijati i koje kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

Fotogalerija Mirjana Vučica

Zanimljivosti

U Finskom glavnom gradu u središtu stambene četvrti sagrađena je crkva u stijeni. Izvana se vidi samo rotonda opasana ravnim isklesanim stijenama nadsvođena kupolom od bakra i stakla. U visinu se uzdiže do 12 metara.

Humor

Susreo isusovac kapucina, i ubrzo se među njima razvio duhovni razgovor. Isusovac ciljajući na kapucinovu bradu reče: “Kažu da je i Juda nosio bradu?” Na to će njemu kapucin: “Nije sigurno da je Juda nosio bradu, ali je sigurno da je bio iz družbe Isusove.”

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)