Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 12. rujna 2020.

U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, 12. rujna 2020. godine održan je međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

 U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa okupilo se dvadesetak vjeroučitelja koji stažiraju po redovnom programu kako bi upoznali svoja prava i obveze tijekom stažiranja.

Program stručnog skupa bio je usklađen s epidemiološkim mjerama, a sastojao se od dva bloka predavanja. Nakon molitve nazočne je pozdravio mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je održao kraće izlaganje o duhovno-vjerničkom i profesionalnom identitetu vjeroučitelja. Osobito je istaknuo povezanost kvalitete vjeronaučne nastave i osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, pozivajući prisutne na redovito sudjelovanje u stručnom usavršavanju te prepoznatljivost na duhovno-vjerničkom i profesionalnom području. Drugo predavanje o glavnim naglascima kurikulskog pristupa učenju i podučavanju održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za Vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje, podsjetivši vjeroučitelje na temeljne oznake kurikularne reforme te posebno izdvojivši izradu godišnjeg izvedbenog kurikula koji se najviše temelji na impostaciji, razradi i ostvarivanju ishoda učenja.

Nakon pauze uslijedilo je treće predavanje o ostvarivanju pripravničkog staža i načinu polaganja stručnog ispita u kojem je viša savjetnica upoznala pripravnike o njihovim obvezama tijekom stažiranja, odnosu pripravnika i mentora te polaganju stručnog ispita. Skup je završio tematskom raspravom tijekom koje su vjeroučitelji imali priliku razjasniti nejasnoće, vezane uz konkretne situacije pojedinih pripravnika i njihovih mentora.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

U Oxfordu u Velikoj Britaniji izgrađeno je 65 crkava. Svaki od 39 koledža ima kapelicu. Oltar u koledžu Corpus Christi pripisuje se Rubensu.

Humor

Dolazi čovjek na zavod za zapošljavanje i pita ima li posla za njega. Njegova savjetnica odgovara: ‘Ima: plaća 5.000 eura mjesečno, dva mjeseca godišnjeg, službeni auto, radno vrijeme od 11 do 15h.’ ‘Vi to mene zezate!?!’ – ‘A tko je prvi počeo?’

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)