Stručno usavršavanje vjeroučitelja iz osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija

Buško jezero, 27. - 29. siječnja 2023.

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održano je stručno usavršavanje vjeroučitelja iz osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija je, od 27. do 29. siječnja 2023. u duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, pod vodstvom Melanie Mutter, M.A., licencirane supervizorice i instruktorice TCI-a.

Seminar je planiran u okviru naprednog treninga za izobrazbu u TCI-u tzv. „peer“ grupe koja je završila temeljnu izobrazbu u TCI-u u kolovozu 2021. godine.

Desetak članova navedene „peer“ grupe koja se sastoji od sveučilišnih nastavnika s KBF-a, vjeroučitelja i jedne zdravstvene djelatnice, tijekom deset radnih jedinica promišljalo je o radnim i grupnim procesima te modelima koji opisuju grupnu dinamiku i njezin razvoj. Samostalno su planiral i obradili nekoliko izabranih tema prema konceptu TCI-a. Sadržaji koji su obrađivani vezani su uz obitelj, Crkvu, školu, ekologiju, odnosno utjecaj GLOBE-a na zajednice u kojima živimo i djelujemo. Na osobit način promišljalo se preventivnim aktivnostima i programima u školi, budući da istraživanja pokazuju porast suicidalnog ponašanja djece i mladih u godinama obilježenim koronavirusom. Ovim seminarom dovršen je vrlo intenzivan rad „peer“ grupe čiji su članovi tijekom protekle dvije godine samostalno planirali i održali  20 radnih jedinica po 90 minuta bez vanjskog voditelja te 20 radnih jedinica po 90 minuta uz supervizijsko vodstvo Melanie Mutter.

Fotografije: fra Ante Vućković

Do kraja 2023. godine planirana su još tri TCI seminara koja se preporučuju za usavršavanje osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija vjeroučitelja, osobito mentora i savjetnika. Prvi TCI seminar o kriznim situacijama održat će se 28. travnja do 2. svibnja 2023. u duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru. Drugi seminar planiran je od 14. do 18. lipnja 2023. na KBF-u u Splitu, na temu „'Moje vrijeme i ja smo jedno' (Ruth C. Cohn). Kako mi TCI može pomoći u vođenju sebe i drugih?“. Kroz niz predavanja i radionica  prema TCI modelu, radit će se na usavršavanju kompetencija vezanih uz sposobnosti osobnog i uzajamnog vođenja. Treći u nizu TCI seminar na temu „Obrambeni mehanizmi“, održat će se od 26. do 30. kolovoza 2023. također na KBF-u u Splitu. Naglasak u ovom seminaru bit će na prepoznavanju i ophođenju s osobnim i tuđim obrambenim mehanizmima, upoznavanje njihove svrhe i koristi te pogubnosti njihovog neprimjerenog aktiviranja.  

Sabina Marunčić 

Zanimljivosti

Kad bi se posložile sve knjige koje pišu protiv Biblije nastala bi gomila veća od katedrale u Kolnu.

Humor

Doktore, je li operacija bila uspješna? – Prijatelju, ja sam sveti Petar…

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)