Svečana promocija zbornika učeničkih radova Djeca Oca milosrđa

Split, 15. studenoga 2016.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u povodu jubilarne Godine milosrđa organizirao je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Djeca Oca milosrđa“. Od mnoštva pristiglih materijala dva prosudbena povjerenstva napravila su izbor najboljih radova koji su objavljeni u zborniku „Djeca Oca milosrđa“.

Svečana promocija Zbornika upriličena je u utorak, 15. studenoga 2016. u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

zbornik

Zbornik su priredile vjeroučiteljice Marina Šimić i Mirjana Vučica, a predstavili su ga mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, Marina Šimić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Tučepi i dr. sc. Dubravka Kuščević, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

U Zborniku je objavljeno 145 literarnih i 58 likovnih radova iz 56 različitih osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske nadbiskupije i drugih biskupija. Ukupno je nagrađenih po 9 literarnih i likovnih radova: po tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole. „Pri izboru literarnih radova vodili smo se snagom opisanoga iskustvenog milosrđa, mogućnošću da određeni rad čitatelju bude znak na putu prema milosrdnom Ocu ili smo jednostavno dopustili Bogu da nas kroz riječi učenika iznenadi“, naglasila je priređivačica Zbornika Marina Šimić.

zbornik2

Budući da je svaki rad na neki način prikaz različitog puta djeteta prema svome Ocu, radovi su pronašli svoje mjesto unutar pet tema, a svaka tema nastavlja misao prethodne. „Kao i kod Torinskog platna, na stranicama objedinjenih naslovom Lice Očeva milosrđa, metodom dječje malenkosti i priznanja da smo pred Bogom uvijek praznih ruku, čudesno je otisnuto Kristovo Lice. Iz svakoga kuta ono se pojavljuje drugačije. Čitajući učeničke radove možemo ga uvijek iznova otkrivati“, istaknula je Šimić. Oni govore o milosrđu „koje ne započinje od izvanjskih djela ljubavi već od vlastitog srca koje primajući Božje milosrđe i samo postaje milosrdno“, naglasila je Šimić čestitavši svima čiji se radovi nalaze u ovom Zborniku te izrazila želju da njegovo „čitanje, u nadolazećem vremenu došašća, bude jedna vrsta duhovne obnove koja će nam pomoći otvoriti oči za drugoga, ali i za vlastite mane koje nam priječe nazivati se djecom Oca milosrđa.“

zbornik3

Govoreći o likovnim radovima u Zborniku dr. Dubravka Kuščević je naglasila kako se može vidjeti da su djeca mnogo naučila o duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa te da daju vrlo zorne upute kako se treba odnositi prema bolesnima, gladnima, starima, izbjeglicama, osamljenima i tužnima. „Oni su nam svojim likovnim radovima pokazali kako treba graditi kulturu ljubavi, kako ostvariti civilizaciju ljubavi. Ono što je mene osobito impresioniralo su vrijednosni sudovi koji se nalaze u ovim radovima. Na dječji su nam način pokazali da se smisao ljubavi nalazi u požrtvovnoj ljubavi“, kazala je dr. Kuščević. Naglasila je da je na natječaj stiglo mnogo likovnih radova ali da nisu svi bili izrazito kvalitetni jer mnogo radova bilo je napravljeno drvenim bojicama, a s njima je teže pokazati bolji likovni izričaj i kreativnost. S druge strane, brojni su radovi bili izuzetno kvalitetno tehnički izvedeni, ali su bili prekopirani pa nisu davali originalnu viziju djetinjstva kakvu je organizator tražio. Čestitavši svima čiji se radovi nalaze u Zborniku i organizatoru poručila je: „Čini mi se da su djeca uistinu spoznala da kada smo duhovno udomljeni u Ocu, koji je čisti izvor milosrđa, da onda i naši ljudski odnosi postaju plemenitiji i humaniji“.
zbornik4

Nadbiskup mons. Marin Barišić izrazio je radost što je nakon duge pauze od desetak godina Katehetski ured ponovno proveo natječaj i objavio Zbornik dječjih radova koji je ovoga puta duboko prodro u temu milosrđa. „Za djecu milosrđe nije prazna ideja, teorija, apstrakcija nego osoba Isusa Krista. Lice Božjeg milosrđa učenici traže i mnogi ga prepoznaju u Isusu Kristu, potom na licima članova svojih obitelji: bake i djeda, oca i majke. Svjetionici milosrđa za njih su katolički svetci ali i njihovi preci pa i oni sami“, kazao je nadbiskup. Tekstovi u prozi i stihu donose malen dio neizrecivog otajstva milosrđa koje se po njima otkriva. U tom je surječju nadbiskup naveo nekoliko primjera u kojima oni nesebično pomažu potrebnima. Učenički radovi pozivaju na opraštanje, ljubav, solidarnost, a ne prozivaju one koji to ne čine. „Ova tematika prošetala je hodnicima naših škola, po našim zbornicama, zahvatila profesore i učenike te pokazala kako je vjeronauk bogatstvo za školski sustav odgoja i obrazovanja“, naglasio je mons. Barišić, dodavši da u ovom Zborniku kao i u brojnim drugim projektima vjeronauk lako i uspješno korelira s drugim nastavnim predmetima. U tome je svjetlu čestitao Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s predstojnikom mr. don Josipom Perišem na još jednom uspjelom pothvatu dodavši da je ova promocija jedan od ljepših i toplijih pastoralnih događaja u mjesnoj Crkvi u Godini milosrđa.

Nadbiskup je najavio Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 2018. godine u Solinu te u tom vidu izrazio nadu da će sljedeće godine biti objavljen i promoviran Zbornik dječjih radova na temu oca u obitelji, a onda i na temu majčinstva. Naglasio je da darovano Božje milosrđe treba zahvalno primati te ga dalje širiti, utjeloviti u braku i u obitelji, u školi i u društvu. Na kraju je pozvao sve da pročitaju Zbornik i da se napajaju na toj iskrenoj dječjoj optimističnoj viziji svijeta.

Potom je uslijedilo proglašenje najboljih radova, a svi učenici i voditelji su iz nadbiskupovih ruku primili krunicu i Zbornik. Nadbiskup je svima koji su sudjelovali u priređivanju Zbornika uručio prigodni dar. Također svim učenicima i mentorima čiji su radovi objavljeni u Zborniku Katehetski ured poklonio je po jedan primjerak. Tijekom programa koji je moderirala Helena Balajić nastupila je Dramska skupina Osnovne škole Tučepi i VIS Agnus – župa sv. Josipa, Mertojak, a svi nazočni mogli su pogledati prigodnu izložbu likovnih radova koji su objavljeni u Zborniku.

Silvana Burilović Crnov

Fotogalerija Silvana Burilović Crnov

Zanimljivosti

Nakon smrti Heroda Velikoga Rimljani su na križ pribili 2000 ustanika.

Humor

Neki liječnik, nakon kraćeg razgovora prizna o. Piju: Ja ne vjerujem u stigme. Vama su rane izbile jer ste intenzivno razmišljali o Kristovim ranama. Ovaj na to odgovori: Tako je, sine. I ti intenzivno pomišljaj o biku pa ćeš brzo dobit rogove.

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)