Promocija zbornika učeničkih radova „Na koljenima djeda i bake“

Split, 5. prosinca 2019.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, 5. prosinca 2019. svečano je predstavljen Zbornik učeničkih literarnih i likovnih radova „Na koljenima djeda i bake“.

Ovaj Zbornik nastavak je prethodnih zbornika „Djeca Oca milosrđa“ (2016.), „Na ramenima moga tate“ (2017.) i „U zagrljaju moje mame“ (2018.), a svi su rezultat vrijednog rada brojnih učenika i njihovih mentora. Njihova pisana i slikana djela najprije su slavila Nebeskog Oca, potom izražavala ljubav prema njegovim sustvarateljima – očevima i majkama, da bi došli do onih koji imaju neprocjenjivu i nezamjenjivu ulogu u svakoj obitelji – djeda i bake.

P1320654

I ovaj Zbornik plod je natječaja učeničkih literarnih i likovnih radova u svim školama na području Splitsko-makarske nadbiskupije i šire, koji je pokrenuo Katehetski ured na čelu s predstojnikom don Josipom Perišem. Od mnoštva pristiglih radova dva prosudbena povjerenstva odabrali su najbolje radove koji su objavljeni. Povjerenstvo za literarne radove činile su Brigita Mravičić, Marina Šimić i Mirjana Vučica, a u povjerenstvu za likovne radove bile su Dubravka Kuščević, Dunja Pivac i Vesna Šiklić.

Zbornik su predstavili prof. Mirjana Vučica, vjeroučiteljica u Zdravstvenoj školi u Splitu, doc. dr. sc. Dunja Pivac, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Zbornik „Na koljenima djeda i bake“, koji je na 226 stranica objedinio 303 literarna i 84 likovna rada, priredile su Marina Šimić i Mirjana Vučica. Svi radovi sadržajno su posloženi u dvanaest tematskih cjelina: Blago vjere; Uvijek na mojoj strani; U našem zavičaju; Njihove priče učile me svemu; Moja baka, moje sunce; Moj djed čvrst kao hrid; Miris bakine kuhinje; Moj dida i ja, prijatelja dva; Ponosno tvoje ime nosim; Čuvam drage uspomene; Da smo se barem poznavali; i Na koljenima djeda i bake.

Brojna djeca sa svojim djedovima i bakama dupkom su ispunili veliku dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, a potporu ovoj riznici učeničkog stvaralaštva i promicanju obiteljskih vrijednosti dali su brojni roditelji, nastavnici, vjeroučitelji i ravnatelji škola te predstavnici županijske i gradske vlasti.

P1320810

U ime prosudbenog povjerenstva vjeroučiteljica Mirjana Vučica predstavila je literarne radove pojasnivši kako su djeca posebnu povezanost s djedom i bakom te ljubav koju za njih osjećaju iskazala opisujući njihova naborana lica i žuljave ruke, osobnosti, navike i vještine, razne životne dogodovštine, postojanost njihove vjere ili pak osjećaj praznine nakon njihove smrti. „U zborniku se mogu otkriti i mnoge zlatne niti poput doma, priča, druženja i prenošenja vjere, koje pletu mrežu višeslojnih i toplih obiteljskih odnosa. Velik broj pristiglih radova svjedoči koliku ulogu imaju baka i djed u životima djece“, istaknula je vjeroučiteljica Vučica.

Likovne radove, u ime prosudbenog povjerenstva, predstavila je dr. sc. Dunja Pivac. Kazala je kako su ovogodišnji radovi realizirani u različitim likovnim tehnikama i materijalima te su različite kvalitete, a najbolji su odabrani kriterijem izvornosti osobnog likovnog govora. „Usprkos individualnim razlikama i različitim likovnim pristupima, svim je radovima zajedničko to što pokazuju iskrenu želju djece i mladeži da izraze ono što su proživjeli sa svojim bakama i djedovima, ako i ono što osjećaju za njih. Ovaj Zbornik nam potvrđuje koliko je važno odrastati u obitelji koja uključuje baku i djeda. Njihove uloge su nezamjenjive i uvelike pomažu oblikovati zdravog i sretnog pojedinca“, naglasila je dr. Pivac.

 P1320785

Nadbiskup Marin Barišić je istaknuo kako je uživao čitajući ovaj Zbornik te kako se kroz riječi i slike prisjetio i svojih bake i djeda. „Iz ovih stranica izvire ljepota međugeneracijske solidarnosti i suživota, a upravo naslov izražava najljepšu sliku odrastanja s bakom i djedom – na koljenima nas drže, na koljenima nam pričaju i prenose svoja životna iskustva. Djed i baka su obiteljsko zlato i srebro i bez njih bismo doista bili siromašni. Oni prenose vrednote i na njih nas upućuju. I kada im se zaustavi zemaljski put, oni su putokaz svojim unucima“, kazao je nadbiskup. Pojasnivši kako je ovaj Zbornik prirodan nastavak prethodnik zbornika, naglasio je kako ovaj niz još nije završen jer u ovom obiteljskom zajedništvu nedostaju brat i sestra. Stoga je pozvao svu djecu na novi umjetnički pothvat, što su oni pljeskom oduševljeno prihvatili. Zahvalio je svima koji su sudjelovali pri izradi ovog zbornika, a posebno autorima – djeci, koja su ponos svoje škole, učitelja, roditelja, a osobito svojih djedova i baka.

Potom je uslijedilo proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova u tri kategorije: po tri najbolja rada u razrednoj nastavi, po tri rada u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole i po tri rada u kategoriji srednjih škola. Nagrađenim učenicima i njihovim voditeljima nadbiskup je uručio Zbornik i prigodne darove. Također svim učenicima i mentorima čiji su radovi objavljeni u Zborniku Katehetski ured poklonio je po jedan primjerak.

Program promocije, koji je moderirala vjeroučiteljica Helena Balajić, glazbeno su uveličali zbor učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ i klapa Pasika iz Kostanja. Svečana promocija završila je razgledavanjem izložbe likovnih radova objavljenih u Zborniku koju su pripremile profesorice Vesna Šiklić i Ivana Perčić, te je se može razgledati još tjedan dana.

Ovdje možete preuzeti: Popis autora literarnih i likovnih radova u zborniku "Na koljenima djeda i bake"

 Kristina Bitanga

 

Zanimljivosti

Najveća vjerska građevina na svijetu je hram bogu Višnu u Angkoru.

Humor

Doktore, je li operacija bila uspješna? – Prijatelju, ja sam sveti Petar…

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)