Svečana promocija zbornika učeničkih radova „U zagrljaju moje mame“

Split, 11. rujna 2018.

U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak, 11. rujna 2018. godine održana je svečana promocija zbornika učeničkih literarnih i likovnih radova „U zagrljaju moje mame“.

Kako je naglašeno na promociji, zbornik je nastao kao rezultat užeg izbora literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola pristiglih na natječaj koji je prošle godine pokrenuo i organizirao Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije povodom Godine majčinstva. Kruna je to vrijednog rada učenika i brojnih suradnika u pripravi Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine u Solinu. Ovogodišnji zbornik čini neraskidivi troplet s prethodnim zbornicima „Djeca Oca milosrđa“ i „Na ramenima moga tate“, čime se učenicima dalo priliku da na njima svojstven način izraze vlastiti doživljaj nebeskog Oca i njegovih zemaljskih sustvaratelja – oca i majke.

2

U ime Povjerenstva za literarne radove sadržaj ovogodišnjeg zbornika predstavila je prof. Brigita Mravičić, nastavnica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Tučepi, koja je naglasila kako je zadnji natječaj rezultirao do sada najvećim brojem literarnih radova vjeroučenika. Sam zbornik je podijeljen u 12 cjelina čime su povezana i otkrivena sva lica majke te je ujedno predočena najljepša veza između majke i djeteta. Prema riječima prof Mravičić, učenici su u svojim radovima iskazali iskrenu zahvalnost, tražili oprost i pokazali svoju ljubav prema majci. Iskreno su progovarali o njezinom izgledu (očima i rukama) i ljepoti njezine osobnosti, osobito požrtvovnosti te vjeri koja je duboko usađena u njezine korijene. Posebno su dirljivi uratci koji govore o čežnji za umrlom majkom ili doživljajima one djece koja su često prepuštena sama sebi te žive s bakom kao „drugom majkom“, dok je veliki broj pjesama posvećen Gospi, Nebeskoj Majci, majci svih nas, našoj utjesi i zaštitnici.

U ime Povjerenstva za likovne radove o slikama i crtežima uvrštenim u zborniku govorila je dr. sc. Dunja Pivac, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Prema njezinim riječima, kriterij po kojem su se birali likovni radovi odnosili su se na dob učenika, njihovu likovnu iskrenost i izvornost, stvaralački odmak od standardnih šablona, motoričku i tehničku vještinu te primjenu likovnog jezika. Pri izboru se pazilo na izbjegavanje kiča i tehničke intervencije starijih i stručnijih osoba. Također se težilo uvrštavanju što raznolikijih kompozicija u kojima se pokazuju osjećaji sreće, tuge, suosjećanja, ponosa i razdraganosti. Prema riječima predstavljačice, likovni radovi ponajprije otkrivaju sretnu djecu i mlade ljude koji odrastajući u sretnim obiteljima imaju priliku postati sretni odrasli i odgovorni članovi društva.

1

Njezine riječi potkrijepio je i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je bio duhovna i materijalna potpora u nastajanju sva tri zbornika. Pronalazeći pojam „majka“ u korijenu riječi obitelj, porodica i familija nadbiskup je učeničke radove ocijenio kao iskreni pokušaj dječjeg shvaćanja majčine ljubavi koju su spremni proslijediti drugima. Pozivajući sve nazočne na uključenje u hvalevrijednu humanitarnu akciju „Obitelji za najmanje“ prikupljanja sredstva za nabavku endoskopskog stupa kupovinom prigodnih suvenira i telefonskim pozivom na donatorski broj, nadbiskup je najavio mogućnost pokretanja i sljedećeg natječaja pod nazivom „Na koljenima moga djeda i bake“.

Nakon predstavljanja Zbornika uslijedilo je svečano proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika, po tri nagrade u tri kategorije učenika – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog razreda osnovne škole te u kategoriji srednje škole. Svi su nagrađeni likovni radovi projicirani na platnu, a literarni radovi naglas pročitani, što je izazvalo duboke emocije nazočnih učenika, roditelja, nastavnika i svih ostalih posjetitelja. Nadbiskup je svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima svečano uručio po jedan primjerak Zbornika i prigodne darove. Također, svi učenici i njihovi mentori čiji su radovi uvršteni u Zbornik dobili su po jedan primjerak. Ovaj kulturno-umjetnički program svečane promocije vrlo otmjenim stilom i nastupom moderirala je vjeroučiteljica Helena Balajić, a jedna od najboljih ženskih klapa u Hrvatskoj Neverin iz Kaštel Lukšića obogatila je ovu svečanu promociju s nekoliko vrhunskih glazbenih izvedbi.

3

Na kraju ovog svečanog kulturnog čina nadbiskup Barišić posebno je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji natječaja „U zagrljaju moje mame“ i priređivanju istoimenog Zbornika, osobito članovima prosudbenih povjerenstava: Povjerenstvu za literarne radove (Brigita Mravičić, Marina Šimić i Mirjana Vučica) i Povjerenstvu za likovne radove (Dubravka Kuščević, Dunja Pivac i Vesna Šiklić). Program promocije završio je razgledavanjem izložbe izvornih likovnih radova u atriju zgrade splitskog sjemeništa koju su priredile i postavile Vesna Šiklić i Ivana Perčić, a koju će se moći razgledati sljedećih tjedan dana.

Petar Kelvišer

Popis učenika i mentora čiji su literarni i likovni radovi
objavljeni u zborniku „U zagrljaju moje mame“

Zanimljivosti

Vitelije, pretpostavljeni Poncija Pilata naredio je ovome da se opravda caru zato što je dao smaknuti vođe Samarijanaca koji su se okupili na brdu Gerizim u potrazi za svetim posudama iz zavjetnog šatora i za još neke ispade. Tiberije je umro prije nego je Pilat stigao u Rim.

Humor

Župnik posjeti obitelj koja je nedavno doselila u grad, pa upita djevojčicu koja ide u prvi razred osnovne škole: – Znaš li tko je Isus? Djevojčica šuti i sliježe ramenima. Na to će župnik majci: – Pa kako je moguće da vaša kći ne zna ni tko je Isus? Mama odgovori: – Nemojte joj zamjeriti, tek smo došli u ovaj grad i još nikoga ne poznajemo.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )