Sveta Misa i zaziv Duha Svetoga za prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 1. rujna 2012.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga za sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 1. rujna u katedrali Sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate.

Misa prosvjetni djelatnici2012

vjeroučitelji i ostali prosvjetni djelatnici za vrijeme svete mise

Šezdeset vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Pozdravivši nazočne ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje, nadbiskup je izrazio radost zbog zajedništva i u euharistijskom slavlju, a ne samo na radnom mjestu, u školama i zbornicama. U tom je svjetlu podsjetio da je za kršćane jedan Učitelj, vođa i odgojitelj koji želi preko svojih učenika (nastavnika, roditelja i vjeroučitelja) poučavati druge. Budući da evanđeoski tekst donosi prispodobu o talentima, nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi govorio o darovima koje Bog daruje čovjeku radi njegova cjelovitoga razvitka. Termin „talenti“ (mjera za novac) u smislu ljudskih sposobnosti prvi je upotrijebio Erazmo Roterdamski, nizozemski humanist i Marulićev suvremenik. Isus je taj termin gledao u širem smislu ljudskoga postojanja. Čovjek je dar satkan od Božje ljubavi. Prihvatiti dar i odgovoriti na nj znači oploditi ga. Talent je, dakle, dar. Stoga, sv. Pavao reče: „Tko se hvali, u Gospodinu neka se hvali!“ Dar traži zauzetost i odgovornost. Dar traži rad, kazao je nadbiskup primijetivši da su te dvije riječi satkane od istih slova. Što činimo od darova koje nam Bog daje? – upitao se nadbiskup upozorivši da strah blokira čovjeka, a ljubav i povjerenje otvaraju ga kreativnosti.

Misa prosvjetni djelatnici2012a

nadbiskup dijeli mandate vjeroučiteljima

Ozračje u kojem odrastaju mladi ljudi uvelike utječe na (ne)razvijanje talenata. Primjerice kultura materijalizma koja je potisnula etičku pismenost i poljuljala autoritete, obezvrjeđivanje obitelji i duhovnoga-kulturnog blaga koje dovodi do toga da ne cijenimo svoje nego nam je bolje sve ono što je strano, tuđe. U tom je surječju potaknuo nastavnike i vjeroučitelje da još ozbiljnije i odgovornije shvate svoju odgojno-obrazovnu ulogu, da u mladima potiču poštivanje svoga duhovnoga i kulturnog blaga te razvijanje darova radi naše budućnosti. „Potrebno je Hrvatsku graditi ne vezama i snalažljivošću, nego odgojem, radom, zauzetošću i solidarnošću. Ne želimo da nam stranci poput odlaska u shopping centre kupuju naše talente nego da naši talenti ostaju ovdje u našoj domovini. Potrebno je da odgoj ne bude informacija nego život i da svatko od vas bude prikladan priručnik za odgoj“, zaključio je splitsko-makarski nadbiskup dodavši za kraj: „Zgodno netko reče da naši mladi nisu posude koje treba puniti, nego svijeće koje treba zapaliti.“

Nazočnima se na kraju misnoga slavlja i prije podjele mandata obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Dugi niz godina ova se misa organizirala samo za vjeroučitelje (što su preuzele i druge biskupije), a od prošle godine proširena je na sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 350 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bino crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti, naglasio je mr. Periš. Euharistijsko slavlje završilo je podjelom kanonskih mandata i zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Jedna od najpoznatijih krvnih osveta (prikazuje se kao turistička atrakcija) odvijala se sredinom 19. stoljeća između obitelji patrijarha Randolph McCoy-a (Kentacky) i obitelji kapetana William Hatfield-a (Virginia). Sukob je odnio mnoge živote s obje strane a navodno je izbio oko vlasništva nad zalutalom svinjom. Eskalirao je nakon ženidbe Roseanne McCoy i Johnsona Hatfielda.

Humor

– Maestro, zaista evanđeoski svirate! – Kako to? – Ljevica vam ne zna što čini desnica.

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)