Sveta misa zadušnica za pok. Slavenku Barada

Seget Donji, 13. studenoga 2021.

Na prvu godišnjicu smrti, u subotu 13. studenoga 2021. godine, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je svetu misu zadušnicu za pok. vjeroučiteljicu Slavenku Barada. U grobljanskoj crkvi u Segetu Donjemu na svetoj misi, koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš, okupilo se pedesetak vjeroučitelja zajedno s obitelji, rodbinom i prijateljima pok. Slavenke. Svetu misu animirala je s. Blagoslava Lončar.

 

Na početku euharistijskog slavlja don Josip se biranim riječima sjetio pok. Slavenke, podsjetivši sve nazočne kako je bila jedna vrlo sposobna te svom zvanju i poslu potpuno predana vjeroučiteljica. Radeći najprije u Osnovnoj školi „Slatine“ u Slatinama, a zatim u Osnovnoj školi „Mejaši“ u Splitu, pok. Slavenka posebno se istaknula kao vjeroučiteljica u Centru za autizam u Splitu. Dodatno se educirala kako bi se što bolje i stručnije posvetila toj vrlo osjetljivoj skupini djece. Objavljivala je stručne radove i ogledne katehetske modele za djecu s teškoćama, održavala predavanja i pedagoške radionice ostalim vjeroučiteljima, pripremala djecu iz autističnog spektra za sakramente prve svete pričesti i svete potvrde i, što je posebno vrijedno istaknuti, priredila tri priručnika s konkretnim vjeronaučnim materijalima o Crkvi, sakramentima i crkvenoj godini, namijenjena za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

 

Stoga, ova sveta misa zadušnica, nastavio je predstojnik Periš, u nama budi sjećanje, zahvalnost, duhovno zajedništvo i molitvu: sjećanje na tolika lijepa i obogaćujuća iskustva koja smo s našom Slavenkom doživjeli i koja ne možemo i nećemo zaboraviti; zahvalnost za sve dobro što je radila ne samo s djecom, nego za opće dobro naše nadbiskupije i Crkve u Hrvata; zajedništvo koje se očituje i nakon njezine smrti u ovom euharistijskom slavlju. To naše zajedništvo najbolje se očituje u ovoj svetoj misi i molitvi za pok. Slavenku da je dragi Bog nagradi vječnim životom. „Ali, ne samo naša molitva za pokojnicu – istaknuo je don Josip – nego sam uvjeren da naša Slavenka već sada gleda Boga licem u lice, da sa svima svetima uživa radost Kraljevstva Božjega i da ona moli za nas i da je zagovornica nas vjeroučitelja na nebu.“

Po završetku svete mise pohodili smo grob drage vjeroučiteljice gdje smo položili cvijeće, zapalili svijeće i izmolili molitvu odrješenja. Rastali smo se s pjesmom „Milost“ kojom smo osvijestili prolaznost života, ali i probudili vjeru u Božju milost koja nas prati i daje snagu u ovozemnom životu i koju ćemo u potpunosti doživjeti u vječnom životu.

Ivana Perčić

 

Zanimljivosti

Egipatski svećenici su osim faraona Amonovim sinom proglasili samo Aleksandra Velikog sina Filipa II i epirske princeze Olimpije. Aleksandar je jedini stranac koji je ikada nosio ovaj naslov, a inače je za vrijeme svojih pohoda u Egiptu dočekan kao osloboditelj.

Humor

Kad je otac Eleuterije napunio stotu godinu počeo je gubiti pamćenje. Jednog dana se izgubio na ulicama Damaska pa je upitao prodavača: – Oprosti, znaš li gdje je otac Eleuterije? – Ali vi ste otac Eleuterije. – zbunjeno će prodavač. – Jesam. Samo ne znam gdje se nalazim.

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)