Tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje

Split. 24. veljače - 11. ožujka 2023.

Tečaj ikonopisanja održavat će se od 24. veljače do 11. ožujka 2023. u prostorijama Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić u Franjevačkom klerikatu O. fra Ante Antića (Put iza nove bolnice 10c) i to petkom od 18 do 20 sati (po dogovoru i ranije) i subotom od 9 do 13 sati.

Polaznici će se upoznati s osnovama tehnike ikonopisanja, obrade i pripreme dasaka te proći cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja i pozlate ikone. Upoznat će se i s molitvom srca na praktičan način, povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja te će učiti interpretirati zadanu ikonu. Predznanje i osobita darovitost nisu uvjet za sudjelovanje.

Na kraju tečaja nove ikone će se blagosloviti i polaznici će ih ponijeti kućama. Ikonopisat će se ikona Blažene Djevice Marije Pneumatofora.

Pneumatofora 1

Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli, razvija estetsku dimenziju, a može pomoći u vještinama rada s djecom i mladima u vjeronauku. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Sudionici tečaja svjedoče o brojnim blagodatima ikonopisanja i prisutnosti ikone u domu, a nerijetko se u ikonopisanje uključe i drugi članovi obitelji. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima; tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. stoljeća.

Tečaj će voditi restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i magistra teologije Lidija Piskač, članice Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić te dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.

Sve dodatne informacije o samom tečaju, kao Vaše upite možete poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Cijena tečaja uz subvenciju Katehetskog ureda iznosi 55 €. Prijava se, uz plaćanje, vrši u Katehetskom uredu najkasnije do 15. veljače 2023. godine.

 

Zanimljivosti

U Grad Rim s Vatikanom godišnje hodočasti oko 8 milijuna vjernika, Lourdes 6 milijuna, Jasnu Goru 4 do 5 milijuna, Fatimu 4 milijuna, Guadelupe 2 milijuna. U Mariju Bistricu pristigne oko pola milijuna hodočasnika.

Humor

Post je kad jedeš a polako gutaš. (učenik drugog razreda)

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)