Tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje

Split. 24. veljače - 11. ožujka 2023.

Tečaj ikonopisanja održavat će se od 24. veljače do 11. ožujka 2023. u prostorijama Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić u Franjevačkom klerikatu O. fra Ante Antića (Put iza nove bolnice 10c) i to petkom od 18 do 20 sati (po dogovoru i ranije) i subotom od 9 do 13 sati.

Polaznici će se upoznati s osnovama tehnike ikonopisanja, obrade i pripreme dasaka te proći cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja i pozlate ikone. Upoznat će se i s molitvom srca na praktičan način, povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja te će učiti interpretirati zadanu ikonu. Predznanje i osobita darovitost nisu uvjet za sudjelovanje.

Na kraju tečaja nove ikone će se blagosloviti i polaznici će ih ponijeti kućama. Ikonopisat će se ikona Blažene Djevice Marije Pneumatofora.

Pneumatofora 1

Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli, razvija estetsku dimenziju, a može pomoći u vještinama rada s djecom i mladima u vjeronauku. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Sudionici tečaja svjedoče o brojnim blagodatima ikonopisanja i prisutnosti ikone u domu, a nerijetko se u ikonopisanje uključe i drugi članovi obitelji. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima; tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. stoljeća.

Tečaj će voditi restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i magistra teologije Lidija Piskač, članice Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić te dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.

Sve dodatne informacije o samom tečaju, kao Vaše upite možete poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Cijena tečaja uz subvenciju Katehetskog ureda iznosi 55 €. Prijava se, uz plaćanje, vrši u Katehetskom uredu najkasnije do 15. veljače 2023. godine.

 

Zanimljivosti

Rimljani su kaznu razapinjanja preuzeli od Kartažana, a ovi pak od Perzijanaca. Primjenjivali su je za krađu, umorstvo, izdaju, pobunu, političke ustanike ali isključivo za građane drugog reda, nikako za Rimljane.

Humor

Na jednom hrvatskom fakultetu profesor pita studenta: ‘Gdje se vidite nakon što završite fakultet?’ – ‘Na Zavodu za zapošljavanje.’ – odgovori student.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)